search
Log In
10 votes
223 views
in Geotechnical 8,110 points 25 56 91

3 Answers

4 votes
Di samping total settlement, kita perlu lihat juga residual settlement selepas beban di lepaskan. Kalau kurang dari spesifikasi ( rasanya, 6mm), cerucuk ujian ini boleh diterima walaupun lebih 1mm ( < 3 %) dari spesifikasi.
23,630 points 31 76 151
6 votes

Salam Pak,

Soalan soalan sebegini lah yang sering menghantui kita samada boleh diterima atu tidak boleh diterima.

I giv u one scenario, fast forwards. 20 years from now. Sedang u duduk pekena neskapiaw dan main dengan cucu, tetiba pintu rumah di ketuk. 2 polis,seorang  pegawai audit teknikal JKR( J41 belum disahkan dalam jawatan) dan seorang pegawai SPRM menjelma di muka pintu.

Anda di kehendaki datang ke SPRM kerana bangunan 8 tingkat yang anda rekabentuk runtuh.

Check punya check rupa rupanya kegagalan adalah disebabkan kegagalan cerucuk. Semakan mendapati semua ujian MLT gagal.  1 ujian adalah 39mm, lagi  2 ujian lagi masing masing 38.5mm dan 38.4mm.

Bagi mengesahkan ujian tersebut, SPRM bersama pegawai audit teknikal JKR (J41) telah membuat satu ujian berdekatan dan dapati ujian nya fail juga at 38.82mm.

Pada siapa tuan nak mengadu masa tu?

Dalam kepala tuan terbayang, hampeh, the kontraktor is laughinggg all the way to the bank dan aku sorang sorang hav to accept all this. And at this age, silap silap pencen pun hilang. Maka terbayang le borang BR1M BROOOOM macamana nak isi.

What my point is, is it worthwhile kita nak pecahkan kapla nak mikirkan fail tak fail, do SPRM or teknikal audit care if the fail is only 1mm out?

To me, just downgrade the pile, or study back the design and kalau perlu di tanam pile yg baru dengan panjang yg lebih then by all means do it.

Of course there are banyak arguments and technical experience yang boleh di gunakan bagi menghalalkan pile 39mm to be pass, but then 30 years from now mungkin mr neoh cheng aik, dr gue  and prof chin fung kee dah tak de. Sapa nak bantu defend kita. Mana nyawa nak bergantung?

Its like main bolasepak, how good u r at the midfield, kelecek sana kelecek sini, at the end of the day that extra1 gol yg menentukan menang kalah.

20 or 30 years from now how good u are dalam defending your technical decision

basicnya your test pile still fail ...........................coz of  that 1mm xtra

(اللهم يسر و لا تعسر)

cool

 

 


 

14,870 points 12 50 137
2 votes

Standard Specifications For Building Works 2014, Section C: Foundation Works and Works Below Lowest Floor Level, 2.9.6.3 Interpretation of test results, :-

(i) The S.O.'s interpretation and conclusions on the test results shall be final. Unless otherwise specified, the pile so tested shall be deemed to have failed if:

      a) The residual settlement after removal of the test load at working load exceeds [(diameter of pile or diagonal width for non-circular pile / 120) + 4] mm or 12.5mm whichever is the lower value; or

      b) The total settlement under the Working Load exceeds 12.5mm; or

      c) The total settlement under twice the Working Load exceeds 38mm, or 10% of pile diameter / width whichever is the lower value.

 Bottom line is, S.O. mempunyai kuasa untuk membuat rumusan samada ujian tersebut lulus atau gagal. S.O. perlulah seorang yang kompeten untuk membuat keputusan dan sebarang keputusan yang dibuat perlulah disokong dengan data yang tepat.

640 points 1 3 17
...