search
Log In
11 votes
137 views
in Project Management 750 points 4 10 14

5 Answers

6 votes
 
Best answer
Pada pengalaman saya, kebanyakan V.O. yang melibatkan projek D&B adalah berpunca daripada needs statement yang tidak lengkap dan terlalu umum mengakibatkan interpretasi yang berbeza. Perubahan keperluan statutori yang tidak dapat jangka semasa tender juga boleh menjadi penyebab.
2,220 points 2 10 23
selected by
4 votes
Berlaku perubahan dalam needs statement dan keperluan stake holder.
690 points 3 4 11
6 votes
Simple: Most of the time we rush. Not spending enough time to really understand client's requirement and not enough time spent on putting that requirement into the 'Need Statement', into the contract. And this phenomena is not limited to D & B only. It happens all the time. To overcome, we need to change in our way of managing projects...
2,520 points 3 7 17
6 votes
Walaubagaimanapun,, sekiranya need statement tu terlau detail pun akan mengakibatkan VO sebab need statement disediakan diperingkat awal,keperluan sebenar ditapak masih tak pasti...jadi saya rasa need statement tak bole terlalu umum and at the same time it cannot be too detail .

I have came across  a few VO's submited to the J/K APK but when we analize further its not really a VO because  such  requirement was for for the functionality and safety aspect of the project and the C'tor didnot include it in their proposed design earlier.! Just because the work was instructed by the PD/PD's rep, it is not necessarily an additional cost to the client!. So please becareful.
6,510 points 3 29 57
5 votes

need statement to satu hal juga, tetapi kengkadang kena teliti.

Sebab impossible kita dapat check everything dalam need statement, ada some perkara terlepas pandang.

Sebagai contoh,

jika seorang agent menghantar kereta second hand pada kita yg mana order adalah dibuat melalui gambar mudah.com.

Check check, tayar spare tak de,

Pembeli:  eh mana taya spare ni???

agent: mana ada taya spare dalam gambar tara tunjuk pun

pembeli: lam hati ok ok saba saba

pembeli: eh mana steering pun x de???

agent: haiyaaaa.........ni dalam gambar tara tunjukkkkk.........

pembeli: (ishk aku ketok jugak kapla mamat ni) u gila ka apa, kalau tara tunjuk dalam gamba pun, apamacam mau bawak ini kereta kalau steering pun tara, sendiri kena ingat laaaaaaa

joke aside

sebenarnya kena tengok juga, kalau kesilapan adalah disebabkan kontraktor/konsultan terlepas pandang. Contoh dulunya ada jambatan kecil untuk kanak kanak melintas sungai ke sekolah, namun di dalam lukisan dan need statement terlepas pandang, tidak di sediakan, maka that should not be a vo. Sepatutnya jambatan itu perlu ada, kalau tidak defeat the purpose of constructing the road menjuju ke jambatan kecil nak ke sekolah.

Dalam clause seingat saya ada kenyataan service, kalau ada negeligence yang berlaku on behalf of the contractor maka adalah tanggungjawab kontraktor untuk memperbetul dan menyelesaikannya. Dalam kes ini we shouldn't giv the contratcor any V.O, they  should solve the issue of how the children can cross the river to school,  without any x tra cost. Ini lah yang dikatakan sendiri kena ingat. Dun expect JKR boleh detect everything.

(اللهمّ يسر و لا تعسر)

cool

 

14,870 points 12 50 137
...