search
Log In
16 votes
175 views

Floor trap tidak disediakan. Floor trap & overflow pipe perlu direkabentuk dengan saiz yang bersesuaian. Floor trap pula bukan bersaiz floor trap untuk bilik mandi.

  1. Bilamana berlaku injap rosak pada tangki air dalam bangunan, pam beroperasi tanpa henti dari bilik pam menghantar air ke tangki (dalam bangunan). 
  2. Air yang dipam memasuki tangki air tanpa henti, dan seterusnya melimpah. Paip limpah (overflow pipe) pula tidak mampu (undersize), begitu juga floor trap, akhirnya melimpah ke dalam bangunan. Peralatan pejabat / perabut @ klinik banyak yang rosak, operasi perkhidmatan terganggu.

 

in Mechanical 8,110 points 25 56 91
edited by

1 Answer

3 votes
Tuan. Terima kasih atas perkongsian lesson learnt. Design review perlu dilaksanakan secara teliti..
9,490 points 25 58 108
0
Pohon HODT, terutama Arkitek, tolong pastikan ada detail drawing pada tangki air dalam bumbung, dilukis dengan jelas kedudukan tangki air, floor trap, over flow paip, ruang masuk utk senggaraan, tangga dan juga lampu diruang floor slap tangki air bagi kegunaan pelanggan semasa penyenggaraan.

Kami di pihak pelaksana, operasi dan senggaraan terlalu sukar kerana kontraktor minta VO, EOT semasa diperingkat pembinaan. Apabila diperingkat operasi dan senggaraan di kutuk oleh pelanggan dan selalu mendapat PANGGILAN KECEMASAN tangki bocor, tak boleh masuk atas siling, gelap dan operasi harian terggangu.
0
berlaku limpahan bukan kerana tiada floor trap  atau paip undersize...tetapi kadang2 puncanya floortrap tersumbat.
...