search
Log In
13 votes
118 views
in Human Resource Management 9,490 points 25 58 108

2 Answers

4 votes
 
Best answer
Saya rasa pegawai atasan payah nak terima nasihat dari pegawai bawahan.  Setiap bahagian/cawangan patut ada/ dilantik seorang Pegawai Integriti yang bertanggungjawab dalam soal/isu integriti/disiplin/pecah amanah/ salahguna kuasa. Laporan perlu dikemukakan kepada beliau untuk siasatan dan tindakan sewajarnya.
23,630 points 31 76 151
selected by
5 votes

image

 

                                                                                                   Give "advice"

                                                                                                         not

                                                                                                      Give "up"

 

Saya rasa isu tidak ada integriti yang tinggi ini bukan sepatutnya di fokuskan kepada pegawai atasan sahaja, integriti yang baik sepatutnya adalah milik semua, baik dari tukang sapu jalan, tukang cuci tandas, tukang masak maggi goreng togeh extra, cik gu cik gi, engineer engineerni, polis molis, askar maskar, politician politikus, kppk, kp pi mai pi mai tang tu, kerani, QS's, arkitek, mekanikal, elektrikal, vertical, horizontal dan all the kal cal tal and what hav u, semua nya perlu ada integriti yg baik.

Di dalam salah satu jawapan saya dalam J cop, isu yag lebih kureng sama dengan isu ini telah saya jawab. Dan saya tidak keberatan untuk menjawabnya sekali lagi. Pepatah oghang utagha, kalau cek nak garu buku lali, cek boleh le pakai ibu jari kaki untuk gahru, tak daq masaalah. Tapi kalau cek nak gharu gatai kat muka, cek jangan buat kije plak, pakai ibu jari kaki garu tang muka. jatuh le daulatnya.

Beh kureng maksudnya ialah apabila seseorang itu melakukan kesilapan, tak daq integriti, atau integriti ada tapi rendah maka perlula cek teguq, samada depa nak terima tak terima, itu masuk bab ke 2.

Cumanya nak teguq oghang ni, kena tengoknya juga le, cara dan keadaannya. Kalau yang nak diteguq tu kawan baik kita, yg dah biasa tepuq tampaq ngan kita, maka nak teguq mudah skit. Kita doq ketuq  kapla dia ngan pembarih pun, habaq pi kat dia yg ni ni dia tak betui, dia ok, tak simpan dendam ngan kita, pulak kalu dia ada nyimpan hati ngan adiq kita, lagi la dia pakat nak konterol ancem. Maklumle nak cuba pikat adik, kena pikat laa bakai abang ipaq dulu. Masa tu hang cat le muka dia ngan cat merah, gigi ngan cat kuning, dia senyum saja. teguq la apa pun dia accept sahaja

Tapi nak teguq pegawai atasan atau boss ni kena le pulak cara nya, berdiplomasi le skit. Kadang kadang cek tengok boss tak daq apa apa, relak je bila oghang teguq, tampi anak buah plak yg lebih lebih

fenin kapla cek dibuat nya.

whatever maintain cooLLLLLLLLLLLL, itu lah yg sebaik baiknya.

 

 

 

 

image

 

 

 

اللهمّ يسر و لا تعسر

cool

 

14,870 points 12 50 137
edited by
...