search
Log In
12 votes
432 views
in Human Resource Management 710 points 3 8 12
0
Wasalam,

I agreed with you but......kekananan itu dipilih dari tempoh perkhidmatan dengan JKR bukan umur. Contoh saya mulai berkhidmat dgn JKR tahun 1993 masih J48 ttp ada yang baru berkhidmat tahun 1995 @ 1996 telahpun dapat J52.

Situasi sekarang berkhidmat tahun 2000 keatas pun dah dapat J48. Ttp ada pegawai yang berkhidmat lebih 20 tahun masih juga J48.

Cuba-cuba renungkan..........? Terima kasih
0

Well Tuan, saya agree, seperti yg saya maklumkan, memang its very difficult nak please semua orang.

Cuma pada saya beginilah, setiap yang berlaku adalah dengan kehendakNYA jua.

Tak dapat pangkat adalah satu ujian tetapi dapat pangkat adalah satu ujian yang berat juga.

Mereka juga akan ditanya apakah yang telah mereka lakukan dengan pangkat yang telah diberi. Apakah yang tidak dilakukan dengan pangkat yang diberi. kalau seseorang itu telah berhak di naikkan pangkat tetapi tidak dinaikkan, ianya akan ditanya mengapa tidak dinaikkan, ini sebagai contoh.

Ini adalah ujian dan ujian ini amat berat sebenarnya yang dipikulkan ke atas mereka yg diberi tanggung jawab.

Saya mengerti perasaan mereka yang dah hampir 20tahun tidak dinaikkan pangkat kerana saya juga adalah diantara mereka yang perlu menunggu hampir 20tahun untuk naik pangkat.

Kemungkinan ada sebab mengapa pangkat tidak di beri sekarang, tetapi akan di beri kemudian. Mungkin pangkat tak naik, tetapi hati tenang dan ceria selalu.

اللهمّ يسر و لا تعسر

cool

 

1 Answer

5 votes

Salam,

Saya setuju kekananan perlu di beri keutamaan dalam kenaikan pangkat.

Namun temuduga juga penting to determine succession plan. Ini sebenarnya pernah dibangkitkan oleh mantan Menteri Kerja Raya Dato' Seri Shaziman Mansor semasa mesyuarat pegawai kanan di Langkawi.

Beliau memaklumkan bahawa JKR perlu ada succession plan to determine its leadership.

Kalau tuan lihat scenario JKR sekarang, tiap tiap tahun akan ada 20 hingga 30 pegawai JKR (P&P) yg akan pencen.

Namun jika dilihat pada batch  pegawai ikut tahun untuk J54 sehingga J41, setiap tahun di anggarkan ada 100bil Jurutera (i rujuk sivil sebagai contoh).

Bermakna, kalau kenaikan pangkat dibuat mengikut seniority alone, maka jika hari ini seorang top management berhenti, maka yang akan menggantikan beliau akan hanya duduk memegang jawatan yg diambil alih selama maybe 2, 3 bulan, lepas tu pencen another pegawai ganti for another 3,4 bulan dan pencen dsb nya.

Therefore disinilah di mana temuduga perlu untuk succession plan, untuk mengenal pasti pegawai untuk memegang tampok pemerintahan supaya ianya biarlah  agak lama skit,  yg mana jika beliau dipilih untuk mengisi kekosongan jawatan, maka tempoh beliau berkhidmat dapatlah sekurang kurangnya 3, 4 tahun. Baru lah ada flow dan kesenimbungan dalam tugas dan hala tuju JKR.

Why interview,??? To select somebody  to top the helm, or to hold top management posts, perlu juga le bersua muka, nak tahu juga perwatakannya, tengok cara dia bercakap, cara dia menyelesaikan masaalah yang diberi, kenal pasti passion dan hala tujuannya, adakah selari dengan hala tujuan Kerajaan dsbnya. Tak kan langsai dengan hanya tengok paper to select the senior  leader. 

Dengan itu barulah strategi boleh di buat dan di implement. If not hari ni seorang boss buat strategi, 2,3 bulan pencen another boss masuk, belum sempat nak implement dah pencen dan begitulah seterusnya, makna nya strategi tak tercapai dan tidak ada continuity.

 

But u may also ask? apakah dengan hanya 2, 3 hours of QCC( quick chit chat) boleh jumpa apa yang dicari???.

My answer is .......................I don't know and i dun hav the answer.

Cuma saya merasakan untuk memuaskan hati semua orang bukan mudah.

Contohnya,

Untuk sivil displin, setiap tahun ada 100 orang jurutera born on the same year.

Jika pencen 20 orang, maka yang dapat isi kekosongan mengikut pusingan kekananan  pun hanya 20 orang sahaja. What happen to the rest of 80 orang, mereka terpaksa juga pencen di tahap pangkat lama.

Therefore, walau di ikut pusingan kekananan tak solve juga, mana ada kesudahannya???

Maknanya samada temuduga atau tidak temuduga, hanya 20 orang sahaja yang akan merasa kenaikan pangkat.

The rest pencen at old post.

Jadi solutionnya, maybe

untuk level J41 - J52, ikut seniority. 

untuk J54  simple interview, in order to selit selitkan successor, tak ramai pun seorang dua je, to avoid pelantikan Ketua Pengarah JKR selang 2,3 bulan atau jawatan jawatan yang sama waktu dengannya.

Thanks

 

اللهمّ يسر و لا تعسر

cool

 

 

 

14,870 points 12 50 137
edited by
...