search
Log In
16 votes
208 views
Kebelakangan ini ada sebilangan kakitangan JKR yang 'menolak' dari  ditempatkan menjadi pengurus projek di tapak projek. Adakah menjadi pengurus projek (project manager) bukannya satu  penghormatan?
in Human Resource Management 5,990 points 7 25 38
edited by

7 Answers

7 votes
Personally, I think... If the project succesfully completed within time,cost & quality,  the Project/ Branch Director gets the credit, but if the project failed, then the poor Project Manager gets the blame... Just my 2 sen opinion...
23,630 points 31 76 151
9 votes
Menjadi Projek Manager adalah satu tanggungjawab yang amat berat dan perlu dipikul dengan penuh tanggungjawab.

Dengan Jabatan Pelanggan kita yang semakin bijak dan tahu apa yang dikehendaki olehnya dalam sesuatu projek itu, memjadikan tanggungjawab sebagai Project Manager semakin mencabar.

Pada pendapat saya, as long as we do our work according to the rules, mengikut segala peraturan dan prosidur yang ditetapkan dan mengikut semua yang termaktub didalam kontrak, we should be able to do a good job, and be respected by our peers and our top management.
10,580 points 9 40 73
10 votes
Firstly, opinions are opinions but let's avoid generalising and sweeping statements. 'NO Respect' is serious.

Secondly do the study and present the case. How many rejected, to whom was it offered to, what are the reasons given etc.

Perhaps then we could begin moving in the desired direction. In the end it is about our organisation's delivery system and reputation.
2,100 points 2 6 12
7 votes

This is my analogy.


The  past different than it is now. Previously, unintentional late tackled, only a yellow card in football. Not so much now, it's likely to red card and sending off, and more severe punishment awaits when the committee meets.


We are playing the game according to rules, absolutely. Even so, sometimes referee jurisdiction blasts a team spirit, especially to a team captain. Guess what, who is the referee? Do you know, who is the referee  in our game?

Playing a fair game and good luck to Project Manager out there...

8,110 points 25 56 91
10 votes

Dear Dr Honeyrita,

Actually its not the question of no respect, there are even bigger question that we got to ask ourselves.

1. Minat untuk menjadi project managers.

Tak semua orang minat nak jadi Project Managers especially di tapak projek. Minatnya mungkin lebih ke design di office, minat bah cerun, minat bahagian korporat and what hav. u. Of course akan ada yang kata, tak boleh pilih tugas. Disuruh pergi pergi jek. Well saya hanya menjawab y ia nya tidak diminati. Pergi atau tak pergi itu adalah isu arahan. Ni kena buka round table, kena ngeteh at least nak bincang isu pink form ni.

 

2. Persediaan atau jati diri untuk menjadi Project Managers.

Tidak semua orang bersedia atau merasakan dirinya bersedia untuk menjadi Project Managers. I ada some friends dalam JKR yang terang terang menyatakan dirinya belum bersedia nak ke tapak. Of course he's got his reason. Contoh pagi nak hantar  along ke sekolah menengah, angah ke sekolah rendah, acik ke sekolah agama ucu ke tadika dan anje (hmmm hmm  bini le tu) ke putrajaya, anje lagi (numbul 2) ke JKR Blok F. Petang pula nak amek along, angah, acik, ucu balik. Anja tak payah jemput sebab dia tumpang kawan. Anje(numbul 2) balik rumah naik KTM je. Nak nyewa van? tak mampu dah coz kenaikan rege minyak merosakkan segala perancangan.

 

3. Tanggungjawab Project managers terlalu berat, pulakkk dengan adanya CIPAA ni. Lagi le bertambah berat dan memeningkan kapla. Walaupun ini bukan good reason namun sedikit sebanyak it affects keinginan untuk menjadi project manager.

 

We can say well, dah ada procedure, protokol, audits, flowchart, SPK, SPB pelbagai, ikut saja and we will not get into trouble

My answer is, kita dah al quran, al sunnah dan hadis, ikut strictly - syurga dijanjikan. Janji ini adalah janji yang pasti

Apakah ianya diikuti 100%?, 95%? 70%?

 

Tak payah pandang jauh, saya sendiri pun banyak kelemahan dan kekurangan. apabila ditanya ke diri saya sendiri pun saya tak boleh nak jawab.

Ini pendapat saya, insan kerdil yg menumpang di sudut dunia, mencari ketenangan. Sampai masa ku pergi jua.

 

Thanks.

 

للهمّ يسر و لا تعسر

cool

 

 

 

14,870 points 12 50 137
edited by
4 votes
Saya bawa pandangan kepada beberapa projek mega dah gah yang telah disiapkan oleh JKR yang mana kita dapati pihak pengurus projek telah bukan sahaja menaikkan nama beliau sebagai pengurus projek yang baik dan cemerlang tetapi seluruh JKR telah mendapat penghargaan dan pihak pelanggan pun amat berpuashati, kagum dan terkesima sehinggakan beberapa projek yang lewat lain telah menjadi kurang tumpuan kemarahan mereka disebabkan keseronokan melihatkan projek yang satu dua ini. Malahan pengguna dan penduduk setempat lain juga turut merasa keseronokan dan kenikmatan akibat limpahan kejayaan ini yang dibantu oleh kakitangan pasukan projek projek yang berdedikasi dan kompeten dan yang amat penting sekali adalah kontraktor yang kompeten, berwibawa dan kukuh dari segi kewangannya yang mementingkan juga projek dapat disiapkan dalam masa dan kos yang ditetapkan serta kualiti yang memuaskan pelanggan.
42,490 points 27 106 201
7 votes

salam Dr.

 

Ada kemungkinan masalah ini tiada kaitan dengan respect tetapi lebih menjurus kepada tanggapan negatif pegawai terhadap organisasi. Hint: masalah ini bukan sahaja terhad kepada pengurus projek tetapi juga ke atas Jurutera Daerah. Sebaiknya pengurusan atasan JKR mengkaji isu ini dengan lebih terperinci sebelum keadaan menjadi lebih tenat...

7,040 points 11 35 58
...