search
Log In
6 votes
26 views
in Stakeholders Management 10,800 points 8 42 88

2 Answers

2 votes
Salam,

Tuan,

Wakil rakyat adalah salah satu dari stakeholder dalam satu-satu projek yang mana beliau perlu dikenal dengan detail bagi mengenalpasti sumbangan atau maklumbalas yang boleh diberikan serta dimasukkan di dalam pelan komunikasi kita sejauh mana penglibatan dan pelaporan yang diperlukan. Tambahan lagi wakil rakyat mempunyai pengaruh yang kuat mewakili penduduk bagi kita memberikan maklumat yang dapat membantu kelancaran projek kita.
4,130 points 11 18 39
3 votes
JKR adalah Jabatan Kerja Raya yang memberikan khidmat kepada rakyat.

Justeru rakyat adalah the end user, among our stake holder.

Kalau JKR hendak menyelesaikan semua isu rakyat dan berdepan dengan setiap individu (rakyat) maka alamatnya projek yang sepatutnya siap 1 tahun, namun 10 tahun belum gerenti leh siap kerana JKR terpaksa berdepan dengan setiap individu yang bertanyakan atau query project tersebut.

Setiap perkampungan, daerah atau kawasan ada wakil rakyatnya. Ini adalah orang yang dipilih oleh penduduk itu sendiri bagi menyalurkan perasaan atau hatinya. Serupa macam Cuepacs yg menjadi wakil bagi kakitangan awam.

Therefore elok le berbaik baik dengan wakil rakyat ini kerana ia sepatutnya memudahkan tugas kita, kerana mereka ini lah yang akan membantu menjadi pengantara antara kita dengan puluhan atau ratusan rakyat.

Works smart, rather than work hard

Lagipun tak salah kita nak berbaik dan mengenali semua orang, x semestinya wakil rakyat sahaja.
14,870 points 12 50 137
...