search
Log In
15 votes
417 views
in Forensic 1,080 points 3 11 19
recategorized by

3 Answers

6 votes
 
Best answer
Banyak bergantung kpd kos bangunan tu sendiri. Jika bangunan on piles bangunan tidak akan mendap dimana kawasan keliling akan mendap. Paling mudah dan senang tambak pasir je dan monitor settlement atau pun masih berlaku consolidation. Long term kena le speedup consolidation. Proses ni yg mahal banyak
10,800 points 8 42 88
selected by
0
Kenapa bergantung kepada kos bangunan?

Maksud saya kaedah dan kosnya untuk tutup settlement bawah bangunan. let say bangunan tu selamat digunakan sebab piling ok (seolah olah bangunan terapung).

Kalau inject pasir / crusher run, long term settlement berlaku lagi sebb pasir tu berat.
0
Kalau bangunan tu kos nya murah, robohje lebeh mudah. Kalau nak selamatkan bangunan tersebut itu yg kena kaji kalau proses consolidation berlaku. Itu yg kos tinggi mcm nak guna vertical drain ataupun surcharge nak percepatkan consolidation. Berat pasir tak le seberapa berbanding tanah tapi lebeh senang nak compact. Density pasir around 2.0tonne/m3 banding tanah around 1.8tonne/m3. Lesson learnt pls compact betul2 tanah dan buat suspended apron dan drain
6 votes
The repair works due to settlement issue for any building projects are usually repair in term of cosmetics/appearance. This is due to the underlying cause of settlement have not been identify/address or simply ignored during design or during construction. What we see or repair on site is the symptom due to settlement problems.

When we put extra load ie sand filling/suitable earth, we actually adding more load to it. Just imagine with the existing fill height, the settlement still occur thus when we put more load, it will settle more.

Settlement or consolidation is time dependent behaviour !

I would suggest that we settle the problem in much early during design stage. If we do after completion of project, we just address the symptom not the underlying problem.
500 points 4 9
4 votes

Pada pandangan saya, murah atau cepat kaedah pembaikan yang paling sesuai dan mudah adalah bergantung mengikut keadaan teruknya atau tidak teruk sesuatu mendapan pada sesuatu bangunan. Jika mendapan tidak serius, atau tidak mendapan sedikit dan telah berhenti dari mendapan, kaedah penampalan menggunakan kaedah cementitious grouting boleh digunakan untuk mengisi cavity atau liang-liang rekahan. Sekiranya ukuran mendapan menunjukkan anjakan besar sehingga boleh menyebabkan risiko kestabilan struktur bangunan, maka kaedah underpinning (ada yang mudah, murah (secara relatif dengan kos underpinning) sehinggalah yang kompleks dan mahal) boleh diaplikasikan mengikut  pertimbangan dan kebijaksanaan seseorang jurutera. 

2,000 points 6 12 23
...