search
Log In

Recent questions and answers in Human Resource Management

0 votes
0 answers 2 views
saya tertanya-tanya jika seseorang ingin membeli buku keluaran JKR atau kakitangan JKR secara hardcopy dimanakah tempat untuk mendapatkan buku tersebut. contoh buku : 1) jadual kadar harga 2) panduan pemeriksaan bangunan
asked 5 hours ago in Human Resource Management NizamSani 1,440 points
12 votes
6 answers 120 views
Adakah wajar sekiranya waktu kerja fleksi (WBF) digunapakai untuk semua kakitangan kerajaan di seluruh negeri?
answered 3 days ago in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
1 vote
1 answer 37 views
Mohon pencerahan berkaitan lantikan Contract of Services yang masih ada di JKR? Sejauh mana kesahihan cadangan pihak JPA bahawa tiada lagi lantikan tetap dan berpencen sebaliknya lantikan kontrak yang akan ditambahbaik. Adakah lantikan COS turut terkena tempias sedangkan perkhidmatan COS yang berbaki telah melebihi lima tahun? Tiada sebarang alternatif yang dapat diberi kepada COS yang tinggal?
answered 6 days ago in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
2 votes
1 answer 51 views
JKR Daerah hanya mempunyai seorang Penolong Jurutera Elektrik (JA29) yang perlu memantau projek dan juga kerja-kerja sebutharga termasuk kerja-kerja penyelenggaraan bangunan kerajaan. Apa yang dilihat tenaga kerja yang tidak mencukupi menyebabkan beliau sering ... atasan beliau berasa tidak adil dengan perkara sebegini. Mohon perhatian atau sebarang alternatif dari pihak yang lebih pakar.
answered Sep 10 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
3 votes
3 answers 57 views
Adakah ini akan menyukarkan mereka jika dipanggil untuk temuduga kenaikan pangkat ke Jurutera jika kurang pendedahan dan pengalaman dalam bidang teknikal, mohon pencerahan?
answered Sep 8 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
3 votes
2 answers 80 views
Ada individu yang jenis mengambil peluang apabila bos tiada di pejabat, maka dia juga turut hilang. Bila dilihat dari sistem etass, ada rekod masuk dan rekod keluar. Cuti juga tidak berusik. Hal dosa pahala kita tidak mahu bangkitkan disini. Mohon ... Kalo sehari dua mungkin benda yang boleh dimaafkan kerana betul-betul ada hal, tapi kalo saban hari sakit mata juga. #kenahusnuzonsetiapmasakatanya
answered Sep 4 in Human Resource Management khairilhizar 36,130 points
3 votes
0 answers 11 views
Rasionalisasi perlantikan Pegawai Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan (SHO) dan Pegawai Alam Sekitar bagi ditempatkan di semua JKR Negeri dan perlantikan mengikut kepakaran dalam bidang tersebut. Adakah JKR tidak perlu mempunyai bahagian seperti HODT Keselamatan, Kesihatan dan Alam Sekitar di setiap JKR Negeri?
asked Aug 30 in Human Resource Management mizzlan 240 points
17 votes
2 answers 72 views
Sekiranya doktor yang merawat seseorang pesakit memberi cuti sakit/MC melebihi tempoh yang dibenarkan dalam perkhidmatan, apa yang harus dilakukan oleh pegawai tersebut?
answered Aug 29 in Human Resource Management safira 560 points
5 votes
3 answers 31 views
Kakitangan berjawatan "Negeri" JKR Terengganu tidak disarankan memenuhi kehadiran 5 hari berkursus bagi tahun semasa 2019 memandangkan kekangan kewangan semasa Kerajaan Negeri. Pemantauan kehadiran kursus melalui sistem online mengambilkira kakitangan Persekutuan dan Negeri dan ini akan menyebabkan peratus kehadiran keseluruhan menjadi rendah. Mohon pencerahan.
answered Aug 29 in Human Resource Management khudri 17,890 points
2 votes
0 answers 14 views
Tujuan persoalan ini dikemukakan kerana: Pasukan Projek JKR akan lebih bertumpu pada pelaksanaan projek, mudah urusan komunikasi bersama stakeholders, peningkatan kompetensi pengurusan projek dalam satu entiti. Di semua JKR Daerah / Jajahan, penempatan jurutera ... yang terhad, jurutera fasiliti boleh beri fokus pada pengurusan aset serta senggara, dan sebagaimananya amanah yang diberikan.
asked Aug 28 in Human Resource Management Eow 140 points
7 votes
1 answer 29 views
Apakah kekangan yang dihadapi di dalam proses membudayakan pengurusan pengetahuan (knowledge management) di JKR Malaysia?
answered Jul 22 in Human Resource Management FaizS 17,240 points
3 votes
2 answers 35 views
17 votes
4 answers 86 views
Bagaimana nak jadikan aktiviti senaman ringan ini bertambah menarik dan bilakah waktu yang sangat sesuai? sila berikan pandangan tuan/puan.
answered Jul 20 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
4 votes
3 answers 361 views
Setahu saya, elaun kritikal sahaja tetapi pegawai kewangan dari CPK maklumkan bahawa elaun memangku juga ditolak. Walau bagaimanapun tak dapat cari pekeliling berkenaan ini dan kalau ada pun mungkin saya tak berapa jelas. Mungkin sesiapa yang tahu boleh kongsi pengalaman. Terima kasih.
answered Jul 19 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
2 votes
1 answer 19 views
Apakah yang dimaksudkan dengan Program Pensijilan PM di bawah program CBAS JKR?
answered Jul 19 in Human Resource Management Gregory 2,860 points
3 votes
1 answer 34 views
Bagaimanakah untuk menggunakan perkhidmatan ini dan siapakah pegawai-pegawai ARKAB yang berdekatan? Adakah pertemuan akan direkodkan?
answered Jul 19 in Human Resource Management shahairulsairi 2,980 points
18 votes
1 answer 52 views
Saya ingin bertanya, kemudahan/peluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana atau PhD kebanyakkannya terbuka kepada pegawai kumpulan Pengurusan & Profesional (P&P). Bagaimana pula kemudahan/peluang sekiranya pegawai dari kumpulan sokongan (Penolong ... ? Sekiranya pegawai dari kumpulan sokongan ini berminat untuk melanjutkan pelajaran, apakah syarat dan kelayakan yang diperlukan?
answered Jul 18 in Human Resource Management Gregory 2,860 points
11 votes
1 answer 24 views
Salam...jika ada sesiapa mempunyai sebarang info mengenai pinjaman atau biasiswa yang boleh penjawat awam mohon bg melanjutkan pelajaran, atau cuti yg layak digunakan..sbb saya cuba mencari maklumat yang tepat..mohon pencerahan
answered Jul 18 in Human Resource Management Gregory 2,860 points
12 votes
1 answer 73 views
Apakah langkah-langkah pihak atasan bagi menangani masalah kakitangan sokongan yang berkhidmat di sesuatu tempat terlalu lama (berakar)?
answered Jul 7 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
11 votes
1 answer 34 views
Seperti yang sedia maklum kini adalah era IR 4.0, namun adakah kita bersedia dalam menghadapi era ini? salah satu item basic dalam IR 4.0 adalah "database" yang mana database adalah power dan penentu pada pencapaian IR 4.0 ini. Dari database segala ... belum dicapai dan boleh menyebabkan kelewatan pencapaian IR 4.0. Bersediakah kita dan apa tindakan yang telah dilakukan dan telah pun dirancang?
answered Jul 7 in Human Resource Management FaizS 17,240 points
4 votes
1 answer 43 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Keseronokan bekerja merupakan perkara yang penting bagi sesebuah institusi kerajaan seperti JKR untuk mencapai misi dan visi. Perkara ini perlu di ambil berat oleh mana-mana Ketua Jabatan bagi memastikan pekerja tidak ... bebanan kerja yang semakin bertambah memandangkan penambahan kumpulan pengurusan dan professional yang semakin bertambah? Sekian, Terima Kasih
answered Jul 4 in Human Resource Management TanCK 39,250 points
21 votes
1 answer 37 views
Berdasarkan perkembangan teknologi pada masa kini, adalah releven penjawatan IT di setiap negeri? Namun didapati terdapat negeri yang tiada butiran penjawatan IT. Ada pula yang ada, namun butiran penjawatan adalah oleh negeri bukan federal. Mohon pandangan adakah penjawatan ini perlu. Dan jika perlu, apakah tindakan yang telah dilakukan bagi memastikan perkara ini tercapai?
answered Jun 16 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
5 votes
0 answers 12 views
Ramai pelejar mahasiswa yang baru termasuk diri saya sendiri menceburi bidang pekerjaan kejuruteraan elektrikal sebaik sahaja tamat pelajarannya di universiti tidak mengetahui/memahami tentang skop kerjanya, apakah yang harus disediakan semasa peringkat pelajarannya?Agar memudahkan mereka lebih memahami budaya, keperluan semasa kerja.
asked May 27 in Human Resource Management YYTAN 8,000 points
13 votes
2 answers 153 views
seringkali dilihat penggunaan kereta jabatan digunakan oleh penjawat awam tertentu untuk hadir ke masjid bagi menunaikan solat jumaat. Hal ini dilihat tidak diambil tindakan oleh pihak yang berkenaan. Apakah langkah terbaik dalam mengawal dan menghalang ... wajar Bahagian Integriti melaksanakan 'spotcheck' dan terus mengambil tindakan kepada individu yang terlibat di ruang persekitaran masjid?
answered Apr 23 in Human Resource Management azudin 37,130 points
6 votes
1 answer 50 views
Apakah perancangan JKR terhadap isu ini? Adakah isu ini telah tergaris dalam Master Plan JKR demi peningkatan kompetensi kakitangan JKR? Bagaimana dengan latikan "key personnel" mengikut bidang yang akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap development of the training ... Apakah garis panduan dan tajuk nota rujukan utama dan induk telah siap sedia untuk semakan dan kajian sebelum perlaksanaannya?
answered Apr 23 in Human Resource Management azudin 37,130 points
16 votes
1 answer 35 views
Selain daripada itu apakah alternatif sedia ada dalam mengatasi kehilangan data-data akibat daripada masalah hard disk, computer dan sebagainya?
answered Apr 1 in Human Resource Management khudri 17,890 points
8 votes
1 answer 11 views
Masih ramai penjawat awam yang tidak memahami MPSAS (Malaysia Public Sector Accounting Standards) dalam pengurusan Perakaunan Aset.
answered Mar 25 in Human Resource Management SKhadijah 8,140 points
14 votes
1 answer 38 views
Sering menjadi rungutan ketiadaan peralatan ICT seperti komputer desktop. Walaupun permohonan bajet diminta setiap tahun tetapi malangnya tidak diluluskan. sedangkan bebanan kerja kebanyakan mengunapakai aplikasi sistem secara talian. Sekiranya tidak diatasi akan menyukarkan penjawat awam melaksanakan kerja secara efisen, cekap,pantas dan berkesan.
answered Mar 23 in Human Resource Management Fadzli Sukor 4,930 points
To see more, click for all the questions in this category.
...