search
Log In

Recent questions and answers in Human Resource Management

2 votes
1 answer 6 views
Apakah yang dimaksudkan dengan Program Pensijilan PM di bawah program CBAS JKR?
answered 31 minutes ago in Human Resource Management Gregory 2,120 points
1 vote
1 answer 9 views
Apakah yg dimaksudkan sistem GIS?
answered 3 hours ago in Human Resource Management shahairulsairi 2,710 points
4 votes
1 answer 12 views
Bagaimanakah untuk menggunakan perkhidmatan ini dan siapakah pegawai-pegawai ARKAB yang berdekatan? Adakah pertemuan akan direkodkan?
answered 3 hours ago in Human Resource Management shahairulsairi 2,710 points
18 votes
1 answer 50 views
Saya ingin bertanya, kemudahan/peluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana atau PhD kebanyakkannya terbuka kepada pegawai kumpulan Pengurusan & Profesional (P&P). Bagaimana pula kemudahan/peluang sekiranya pegawai dari kumpulan sokongan (Penolong ... ? Sekiranya pegawai dari kumpulan sokongan ini berminat untuk melanjutkan pelajaran, apakah syarat dan kelayakan yang diperlukan?
answered 4 hours ago in Human Resource Management Gregory 2,120 points
11 votes
1 answer 21 views
Salam...jika ada sesiapa mempunyai sebarang info mengenai pinjaman atau biasiswa yang boleh penjawat awam mohon bg melanjutkan pelajaran, atau cuti yg layak digunakan..sbb saya cuba mencari maklumat yang tepat..mohon pencerahan
answered 4 hours ago in Human Resource Management Gregory 2,120 points
11 votes
5 answers 73 views
Adakah wajar sekiranya waktu kerja fleksi (WBF) digunapakai untuk semua kakitangan kerajaan di seluruh negeri?
answered 1 day ago in Human Resource Management khairilhizar 34,520 points
3 votes
2 answers 27 views
Adakah ini akan menyukarkan mereka jika dipanggil untuk temuduga kenaikan pangkat ke Jurutera jika kurang pendedahan dan pengalaman dalam bidang teknikal, mohon pencerahan?
answered 3 days ago in Human Resource Management Yutaka Mushimura 560 points
17 votes
3 answers 69 views
Bagaimana nak jadikan aktiviti senaman ringan ini bertambah menarik dan bilakah waktu yang sangat sesuai? sila berikan pandangan tuan/puan.
answered 4 days ago in Human Resource Management shdzain 6,060 points
12 votes
1 answer 62 views
Apakah langkah-langkah pihak atasan bagi menangani masalah kakitangan sokongan yang berkhidmat di sesuatu tempat terlalu lama (berakar)?
answered Jul 7 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 13,740 points
11 votes
1 answer 34 views
Seperti yang sedia maklum kini adalah era IR 4.0, namun adakah kita bersedia dalam menghadapi era ini? salah satu item basic dalam IR 4.0 adalah "database" yang mana database adalah power dan penentu pada pencapaian IR 4.0 ini. Dari database segala ... belum dicapai dan boleh menyebabkan kelewatan pencapaian IR 4.0. Bersediakah kita dan apa tindakan yang telah dilakukan dan telah pun dirancang?
answered Jul 7 in Human Resource Management FaizS 15,910 points
4 votes
1 answer 35 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Keseronokan bekerja merupakan perkara yang penting bagi sesebuah institusi kerajaan seperti JKR untuk mencapai misi dan visi. Perkara ini perlu di ambil berat oleh mana-mana Ketua Jabatan bagi memastikan pekerja tidak ... bebanan kerja yang semakin bertambah memandangkan penambahan kumpulan pengurusan dan professional yang semakin bertambah? Sekian, Terima Kasih
answered Jul 4 in Human Resource Management TanCK 38,020 points
5 votes
0 answers 14 views
Apakah kekangan yang dihadapi di dalam proses membudayakan pengurusan pengetahuan (knowledge management) di JKR Malaysia?
asked Jun 18 in Human Resource Management MAIZALI 270 points
21 votes
1 answer 33 views
Berdasarkan perkembangan teknologi pada masa kini, adalah releven penjawatan IT di setiap negeri? Namun didapati terdapat negeri yang tiada butiran penjawatan IT. Ada pula yang ada, namun butiran penjawatan adalah oleh negeri bukan federal. Mohon pandangan adakah penjawatan ini perlu. Dan jika perlu, apakah tindakan yang telah dilakukan bagi memastikan perkara ini tercapai?
answered Jun 16 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 13,740 points
5 votes
0 answers 10 views
Ramai pelejar mahasiswa yang baru termasuk diri saya sendiri menceburi bidang pekerjaan kejuruteraan elektrikal sebaik sahaja tamat pelajarannya di universiti tidak mengetahui/memahami tentang skop kerjanya, apakah yang harus disediakan semasa peringkat pelajarannya?Agar memudahkan mereka lebih memahami budaya, keperluan semasa kerja.
asked May 27 in Human Resource Management YYTAN 7,910 points
13 votes
2 answers 146 views
seringkali dilihat penggunaan kereta jabatan digunakan oleh penjawat awam tertentu untuk hadir ke masjid bagi menunaikan solat jumaat. Hal ini dilihat tidak diambil tindakan oleh pihak yang berkenaan. Apakah langkah terbaik dalam mengawal dan menghalang ... wajar Bahagian Integriti melaksanakan 'spotcheck' dan terus mengambil tindakan kepada individu yang terlibat di ruang persekitaran masjid?
answered Apr 23 in Human Resource Management azudin 35,990 points
16 votes
1 answer 34 views
Selain daripada itu apakah alternatif sedia ada dalam mengatasi kehilangan data-data akibat daripada masalah hard disk, computer dan sebagainya?
answered Apr 1 in Human Resource Management khudri 16,310 points
8 votes
1 answer 11 views
Masih ramai penjawat awam yang tidak memahami MPSAS (Malaysia Public Sector Accounting Standards) dalam pengurusan Perakaunan Aset.
answered Mar 25 in Human Resource Management SKhadijah 8,110 points
14 votes
1 answer 34 views
Sering menjadi rungutan ketiadaan peralatan ICT seperti komputer desktop. Walaupun permohonan bajet diminta setiap tahun tetapi malangnya tidak diluluskan. sedangkan bebanan kerja kebanyakan mengunapakai aplikasi sistem secara talian. Sekiranya tidak diatasi akan menyukarkan penjawat awam melaksanakan kerja secara efisen, cekap,pantas dan berkesan.
answered Mar 23 in Human Resource Management Fadzli Sukor 4,830 points
18 votes
2 answers 94 views
Adakah terdapat Latihan/Kursus permohonan Kad Hijau CiDB disediakan khas untuk pegawai JKR? Ini kerana didapati masih ramai pegawai JKR yang keluar masuk ke tapak pembinaan tanpa memiliki Kad Hijau CiDB terutamanya pegawai baharu JKR yang menjalankan kerja-kerja AQPI di tapak.
answered Mar 23 in Human Resource Management Fadzli Sukor 4,830 points
7 votes
0 answers 27 views
Bagaimana pihak sumber manusia menempatkan pegawai kita bagi sesebuah projek. Didapati sumber keperluan manusia yang dipohon melalui saluran QPlan, DPlan dan CPlan diambilkira bagi tujuan penempatan tersebut. Adakah juga ACAT bagu sesuatu projek diambilkira dalam menempatkan pegawai mengikut tahap atau level kompetensi yang sesuai?
asked Mar 20 in Human Resource Management Fadzli Sukor 4,830 points
17 votes
1 answer 114 views
Semenjak dua menjak ini heboh tentang berita-berita dan tular tentang kertas kerja pengkopratan JKR. Ada yang bersetuju ada juga yang agak luar biasa penerimaan mereka. Apakah pandangan dan hujah tuan/puan mengenai isu pengkopratan JKR?
answered Mar 19 in Human Resource Management Ueki 7,490 points
14 votes
3 answers 67 views
Sedia maklum, pelaksanaan pusingan tugas perlu mengikut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 3 Tahun 2004 (Panduan Pertukaran Pegawai Awam) dan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 Tahun 2007 (Panduan Pengurusan Pejabat). Apakah bidang atau tugas kritikal yang wajib dibuat pusingan kerja supaya dilihat mematuhi integriti?
answered Mar 5 in Human Resource Management Nard 1,500 points
9 votes
1 answer 50 views
Masalah psikologi, emosi, tekanan kerja dan juga masalah-masalah lain memerlukan perhatian dan bimbingan mereka yang ditauliahkan dalam kepakaran mendengar dan memberikan pandangan di setiap Jabatan dan Agensi Perkhidmatan Awam. Akrab berfungsi bagi melahirkan modal ... perhatian selain usaha - usaha menaikkan nama agensi, mengejar KPI dan melaksanakan tugas mengikut kompetensi masing-masing?.
answered Mar 4 in Human Resource Management KHAIRUL AMIRUL 13,740 points
6 votes
0 answers 31 views
Boleh ke tidak warga JKR Cawangan Arkitek "Claim Parking" untuk 4 bulan lepas, kerana tidak kesempatan masa dan kontrak parkir telah berubah ?
asked Feb 25 in Human Resource Management asyalafiq 1,160 points
To see more, click for all the questions in this category.
...