search
Log In

Recent questions

0 votes
0 answers 2 views
Apakah kaedah yang terbaik dan boleh dipraktikkan secara meluas kepada semua disiplin dalam pembayaran kepada material on site yang tidak melanggar syarat lebihan bayaran kepada bahan?Apakah ada perbezaan pengiraan bayaran dibuat kepada bahan yang tahan lasak dan mudah ... pembayaran kepada material on site dibuat selain barang perlu sampai ditapak dan bahan perlu dijaga baik untuk tidak rosak?
asked 1 day ago in Contract Management mhafizs 2,560 points
0 votes
0 answers 3 views
Adakah dibenarkan pihak Kontraktor memohon pengurangan bayaran LAD yang dikenakan pada mereka dengan mengemukakan EOT yang di anggap layak utntuk dimohon?EOT tersebut dimohon selepas CPC dikeluarkan.Adakah Arahan, Pekeliling mahupun Pentadbiran Kontrak menyatakan boleh dilaksanakan ... tidak boleh, adakah pendekatan bawa ke 'court of justice' melangkau semua syarat-syarat tidak boleh tersebut?
asked 1 day ago in Contract Management mhafizs 2,560 points
3 votes
1 answer 19 views
Terdapat kontrak R&B pembinaan jalan sedang berjalan termasuk skop pemasangan lampu jalan dan traffic light. Kontrak asal tiada kadar harga terperinci item lampu jalan & traffic light. Sekarang terdapat cadangan tambaham jarak pembinaan jalan tersebut berbanding kontrak asal. Bagaimana kaedah terbaik untuk menyemak kadar harga tambahan item lampu jalan dan traffic light tersebut?
asked Aug 16 in Contract Management madnor 420 points
0 votes
1 answer 5 views
How to prevent the occurrence of Alkali Aggregate Reaction (AAR) in bridge structures? How to solve the problem? What is best method of repair or solution to overcome the defect?
asked Aug 15 in Bridge TanCK 38,910 points
1 vote
0 answers 7 views
Apakah kesemua projek jalan JKR tidak kira ia dari kalangan pojek baru, naiktaraf atau kerja pembaikan berkala perlu laksanakan Plant Trail? Apakah tujuan utama perlaksanaan Plant Trail? Jenis ujian apa yang dianggap penting untuk dijalankan ketika Plan Trial?
asked Aug 14 in Pavement TanCK 38,910 points
3 votes
1 answer 13 views
Assalamualaikum Apakah perbezaan antara "System family'" dan "Component family"? Boleh berikan contoh. Terima kasih
asked Aug 13 in BIM AfandiRamani 510 points
3 votes
2 answers 16 views
Kakitangan berjawatan "Negeri" JKR Terengganu tidak disarankan memenuhi kehadiran 5 hari berkursus bagi tahun semasa 2019 memandangkan kekangan kewangan semasa Kerajaan Negeri. Pemantauan kehadiran kursus melalui sistem online mengambilkira kakitangan Persekutuan dan Negeri dan ini akan menyebabkan peratus kehadiran keseluruhan menjadi rendah. Mohon pencerahan.
asked Aug 12 in Human Resource Management samri 190 points
3 votes
1 answer 15 views
Adakah kontraktor utama berhak rasionalise harga kontrak NSC? Apa tindakan yang perlu diambil jika tidak mencapai persetujuan di antara kedua-dua pihak?
asked Aug 6 in Contract Management am2003 210 points
1 vote
1 answer 13 views
Adakah perlu untuk NSC menetapkan tempoh kerja di dalam tender? Jika perlu bagaimana untuk menetapkan tempoh mula kontrak NSC?
asked Aug 5 in Contract Management am2003 210 points
5 votes
2 answers 53 views
Dalam pengisian site diary, siapa sebenarnya dipertanggungjawab untuk mengisi?
asked Jul 28 in Contract Management md fahmi 200 points
3 votes
1 answer 32 views
Bagaimana kakitangan sokongan atau JKR Negeri yang tiada email jabatan hendak daftar dan kemaskini kursus dalam sistem online Latihan CREaTE??
asked Jul 25 in Helpdesk farizs 5,400 points
3 votes
1 answer 36 views
Hanya perlu KKS dengan kadar harga yang berubah dari kadar harga asal di dalam kontrak atau PHK atau APK?
asked Jul 24 in Contract Management jaa1977 300 points
2 votes
2 answers 29 views
Adakah keperluan bagi item Telefon Tetap untuk Pegawai Penguasa dalam Preliminaries masih relevan?
asked Jul 24 in Contract Management jaa1977 300 points
2 votes
0 answers 9 views
Apakah Formula Terbaik bagi Menentukan Kaedah Pengiraan Wang Sumbangan (Quantum) bagi Perkongsian Kos Penaiktarafan Jalan yang dikenakan terhadap Pemaju bagi Pembangunan Tepi Jalan. Option: Berdasarkan Area (m2 / acre) atau Traffic Generation? tq
asked Jul 23 in Contract Management mfairuz 9,460 points
2 votes
1 answer 17 views
Jika saya ingin memulakan penyediaan Model BIM (Struktur) menggunakan Perisian Revit, dimanakah saya boleh dapatkan Template Revit Struktur JKR dan Komponen Family JKR?
asked Jul 22 in BIM AfandiRamani 510 points
2 votes
0 answers 15 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Bagaimanakah cara pengadu (orang awam) memberi maklumbalas berkenaan aduan mereka dalam sistem pengurusan aduan JKR Malaysia? Cadangan saya agar sistem ini di tambahbaik dengan dimasukkan borang SPB - Maklumbalas Kepuasan Pelanggan JKR.PK(P). ... Dengan cara ini, kerja baikpulih bagi senggaraan dapat dijalankan dengan lebih baik, telus dan cekap. Sekian, terima kasih.
asked Jul 22 in Miscellaneous ShAneeza 3,280 points
4 votes
2 answers 30 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Pengunaan aplikasi Autocad amat penting dalam penjanaan lukisan bagi rekabentuk setiap projek. Bagi projek yang HODT JKR Negeri, kami terpaksa menggunakan aplikasi Autocad yang tidak sah disebabkan JKR Negeri tidak mampu membeli aplikasi tersebut ... ini yang telah lama dibelenggu oleh setiap JKR Negeri bagi mendapatkan aplikasi Autocad yang sah. Sekian, terima kasih.
asked Jul 21 in Miscellaneous ShAneeza 3,280 points
2 votes
1 answer 7 views
Boleh kongsikan cara untuk eksport Gridline dan level Arkitek dari Revit ke perisian Tekla Structure Designer?
asked Jul 21 in BIM AfandiRamani 510 points
7 votes
2 answers 30 views
Sedia maklum, terdapat JKR Negeri kurang melaksanakan Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) di negeri masing-masing. Apakah program yang sesuai dijalankan CSR oleh JKR Negeri? Adakah pelaksanaan kerja secara jabatan boleh dianggap salah satu program CSR JKR?
asked Jul 20 in Stakeholders Management KHAIRUL AMIRUL 14,130 points
3 votes
2 answers 33 views
Apakah yg dimaksudkan sistem GIS?
asked Jul 18 in Human Resource Management Sitilaila 200 points
...