search
Log In

Recent questions

0 votes
0 answers 3 views
saya tertanya-tanya jika seseorang ingin membeli buku keluaran JKR atau kakitangan JKR secara hardcopy dimanakah tempat untuk mendapatkan buku tersebut. contoh buku : 1) jadual kadar harga 2) panduan pemeriksaan bangunan
asked 12 hours ago in Human Resource Management NizamSani 1,440 points
1 vote
0 answers 10 views
Apakah faktor-faktor yang menyebabkan runtuhan tanah pada sesuatu cerun itu berlaku?
asked 19 hours ago in Geotechnical NURUL AZWIN JUNAIDI 290 points
1 vote
1 answer 36 views
Berdasarkan P.K2.1, tarikh tutup tender sekurang-kurangnya 21 hari dari iklan atau tarikh jual dokumen. Adakah dibenarkan untuk melanjutkan tarikh tutup tender sekiranya terdapat addendum yang dibuat? Jika boleh, adakah perlu mendapatkan kelulusan dari Lembaga Perolehan sepertimana melanjutkan tempoh SAH Tender?
asked 6 days ago in Contract Management khudri 17,890 points
2 votes
1 answer 43 views
Apakah jenis analisa yang boleh dilakukan sekiranya RC slab yang telah dibina ditebuk untuk laluan ducting dan di manakah kawasan slab yang paling sesuai untuk dibuat opening?
asked 6 days ago in Structure almizan 260 points
1 vote
1 answer 37 views
Mohon pencerahan berkaitan lantikan Contract of Services yang masih ada di JKR? Sejauh mana kesahihan cadangan pihak JPA bahawa tiada lagi lantikan tetap dan berpencen sebaliknya lantikan kontrak yang akan ditambahbaik. Adakah lantikan COS turut terkena tempias sedangkan perkhidmatan COS yang berbaki telah melebihi lima tahun? Tiada sebarang alternatif yang dapat diberi kepada COS yang tinggal?
asked Sep 11 in Human Resource Management zylina1910 420 points
1 vote
0 answers 12 views
How often do LLM check the Level of Service (LOS) for all Toll Roads based on the contracted service provided by the Toll Concessionaire as per gazette Speed Limits?
asked Sep 11 in Contract Management TanCK 39,250 points
2 votes
1 answer 32 views
Bagimana kita nak mengenali Perunding mengikut bidang pengkhususan atau kepakaran mereka?
asked Sep 11 in Stakeholders Management elham 380 points
3 votes
1 answer 18 views
Apakah telah ada satu sistem penarafan bintang kepada Perunding berdasarkan prestasi?
asked Sep 11 in Assets & Facilities Management elham 380 points
3 votes
0 answers 14 views
Apakah peranan atau fungsi atau skop tugas JKR di dalam MARRIS?
asked Sep 11 in Fixed Asset (Tak Alih) elham 380 points
2 votes
1 answer 34 views
Apakah yang perlu dilakukan oleh Jurutera Daerah bila mana sesuatu aset tak alih itu hilang ataupun rosak akibat vandalisame?
asked Sep 11 in Fixed Asset (Tak Alih) elham 380 points
1 vote
0 answers 10 views
Apakah dasar-dasar yang ada di dalam Penyelenggaraan Jalan? Di mana boleh dirujuk dasar-dasar tersebut?
asked Sep 11 in Fixed Asset (Tak Alih) elham 380 points
2 votes
2 answers 49 views
Berdasarkan data BoreHole yang telah diperolehi, berapakah sela jarak yang sesuai untuk melaksanakan ujian BoreHole bagi sesuatu projek jalan?
asked Sep 10 in Geotechnical NURUL AZWIN JUNAIDI 290 points
2 votes
1 answer 51 views
JKR Daerah hanya mempunyai seorang Penolong Jurutera Elektrik (JA29) yang perlu memantau projek dan juga kerja-kerja sebutharga termasuk kerja-kerja penyelenggaraan bangunan kerajaan. Apa yang dilihat tenaga kerja yang tidak mencukupi menyebabkan beliau sering ... atasan beliau berasa tidak adil dengan perkara sebegini. Mohon perhatian atau sebarang alternatif dari pihak yang lebih pakar.
asked Sep 10 in Human Resource Management zylina1910 420 points
2 votes
1 answer 41 views
Pasukan projek kami terlibat dengan kerja-kerja pembinaan telaga tiub memandangkan kawasan projek ini tidak mempunyai bekalan air dari PAIP. Walau bagaimanapun, pihak kami tidak berpengalaman di dalam melaksanakan kerja-kerja ini. adakah mana-mana cawangan/JKR ... berpengalaman membuat telaga tiub bagi SPRITZER dan lain-lain. Adakah ia boleh digunapakai tanpa perlu sebarang rujukan dari JKR?
asked Sep 10 in Miscellaneous zylina1910 420 points
3 votes
1 answer 42 views
Assalamualaikum dan Salam sejahtera Saya memohon pencerahan berkaitan lukisan piawai (PAP) yang digunakan oleh JKR. Seringkali dilihat masih terdapat kekurangan dan kelemahan lukisan piawai sediada dan masalah yang sama sering berulang. Adakah urusetia lukisan Piawai (PAP) ... sama kerana ia boleh menyebabkan pertambahan kos, kelewatan kerja di tapak. Mohon pencerahan tuan/puan yang lebih arif.
asked Sep 10 in Miscellaneous zylina1910 420 points
1 vote
1 answer 92 views
Dalam Fasa Perancangan, Satu Projek Kuarters (Perumahan) telah dikenalpasti untuk dilaksanakan secara Konvensional Perunding. Dalam Pengiraan Anggaran Awalan (PDA) bagi kos projek berkenaan, Pihak HODT perlu mengemukakan bersama anggaran bagi Kos Perunding. ... dibuat. Sekiranya boleh buat pengiraan untuk pengurangan repetitive unit, boleh saya dapatkan rujukan pengiraan.. Terima kasih
asked Sep 6 in Contract Administration khudri 17,890 points
3 votes
1 answer 31 views
Dalam Fasa Perancangan untuk Projek Design & Build (D&B), Pihak HODT perlu mengemukakan anggaran Kos bagi kos penyelenggaraan. Adakah keperluan kos Penyelenggaraan diperlukan untuk projek D&B kerana selepas penyerahan projek, pihak kontraktor termaktub ... pembaikan. Sekiranya kos penyelenggaran ini perlu dimasukan, element apa yang perlu diambilkira untuk dimasukan didalam skop penyelenggaraan.
asked Sep 2 in Cost Management khudri 17,890 points
2 votes
1 answer 22 views
Pemeriksaan tapak di dalam rezab jalan JKR mendapati terdapat struktur papan tanda iklan yang telah dipasang pada lokasi jejantas tanpa mendapatkan kelulusan dan kebenaran daripada pihak KKR, PBT atau lain-lain agensi. Pihak JKR Daerah bercadang untuk menanggalkan struktur ... (No. telefon pemilik papan tanda). Jadi, apakah tindakan yang sesuai boleh dilaksanakan di peringkat JKR Daerah?.
asked Sep 2 in Assets & Facilities Management ahmadkhairi2 200 points
3 votes
1 answer 36 views
Adakah wajar civil mengepalai/mengetuai kontrak bagi kontrak pakej di antara mekanikal, elektrikal dan civil sedangkan kos kerja mekanikal & elektrikal adalah melebihi kos civil? Mohon pencerahan. Terima kasih!
asked Aug 31 in Contract Management zulfikri.ibrahim 150 points
3 votes
2 answers 33 views
Kebanyakan projek di daerah mengalami masalah dengan pihak utiliti seperti TNB dan PAIP Pahang. Antara masalah yang dihadapi adalah keputusan dan komen lukisan pembinaan yang tidak konsisten sehingga mengganggu kemajuan pembinaan dan aktiviti di tapak dan tidak mendapat kerjasama yang baik daripada pihak utiliti. Mohon pihak pengurusan mengkaji cara untuk mengatasi masalah ini.
asked Aug 31 in Project Management zainabothman 150 points
...