search
Log In

Recent questions in Technical & Contract Admin

1 vote
0 answers 10 views
Apakah faktor-faktor yang menyebabkan runtuhan tanah pada sesuatu cerun itu berlaku?
asked 18 hours ago in Geotechnical NURUL AZWIN JUNAIDI 290 points
2 votes
2 answers 49 views
Berdasarkan data BoreHole yang telah diperolehi, berapakah sela jarak yang sesuai untuk melaksanakan ujian BoreHole bagi sesuatu projek jalan?
asked Sep 10 in Geotechnical NURUL AZWIN JUNAIDI 290 points
3 votes
1 answer 42 views
Assalamualaikum dan Salam sejahtera Saya memohon pencerahan berkaitan lukisan piawai (PAP) yang digunakan oleh JKR. Seringkali dilihat masih terdapat kekurangan dan kelemahan lukisan piawai sediada dan masalah yang sama sering berulang. Adakah urusetia lukisan Piawai (PAP) ... sama kerana ia boleh menyebabkan pertambahan kos, kelewatan kerja di tapak. Mohon pencerahan tuan/puan yang lebih arif.
asked Sep 10 in Miscellaneous zylina1910 420 points
1 vote
1 answer 92 views
Dalam Fasa Perancangan, Satu Projek Kuarters (Perumahan) telah dikenalpasti untuk dilaksanakan secara Konvensional Perunding. Dalam Pengiraan Anggaran Awalan (PDA) bagi kos projek berkenaan, Pihak HODT perlu mengemukakan bersama anggaran bagi Kos Perunding. ... dibuat. Sekiranya boleh buat pengiraan untuk pengurangan repetitive unit, boleh saya dapatkan rujukan pengiraan.. Terima kasih
asked Sep 6 in Contract Administration khudri 17,890 points
4 votes
1 answer 21 views
Terdapat item pembelian mesin di dalam item lump sum tersebut yang dikatakan tiada keperluan untuk dibeli. Adakah kerajaan boleh membuat pemotongan bayaran terhadap item lump sum tersebut?
asked Aug 29 in Technical & Contract Admin NURUL AZWIN JUNAIDI 290 points
3 votes
1 answer 51 views
Bagaimana hendak menjawab soalan masyarakat yang menuding jari pada kakitangan JKR yang "tak buat kerja"......"tido"...dalam isu jalan rosak.... Dan bagaimana kita nak menjelaskan bahawa jalan itu adalah bukan dibawah penyelengaraan atau seliaan pihak JKR....
asked Aug 29 in Technical & Contract Admin safira 560 points
3 votes
1 answer 14 views
Jika tanker minyak sawit terbalik di atas jalan raya persekutuan, adakah konsesi perlu mengalihkannya segera memandangkan jalan sudah sesak berkilometer panjang?
asked Aug 28 in Technical & Contract Admin mizzlan 240 points
0 votes
1 answer 7 views
How to prevent the occurrence of Alkali Aggregate Reaction (AAR) in bridge structures? How to solve the problem? What is best method of repair or solution to overcome the defect?
asked Aug 15 in Bridge TanCK 39,250 points
1 vote
0 answers 9 views
Apakah kesemua projek jalan JKR tidak kira ia dari kalangan pojek baru, naiktaraf atau kerja pembaikan berkala perlu laksanakan Plant Trail? Apakah tujuan utama perlaksanaan Plant Trail? Jenis ujian apa yang dianggap penting untuk dijalankan ketika Plan Trial?
asked Aug 14 in Pavement TanCK 39,250 points
1 vote
0 answers 11 views
Adakah terdapat kaedah untuk memastikan material thermoplastic dan glass bead yang digunakan untuk kerja-kerja mengecat garisan jalan adalah berkualiti ?
asked Jul 17 in Safety Audit ruoshaks 170 points
3 votes
0 answers 17 views
Didapati rekabentuk struktur pavement menggunakan ATJ5/85 (Pind. 2013) kekuatannya dilebihkan kepada lapisan Binder Course dimana ianya lebih tebal berbanding rekabentuk sebelum ini. Mohon penjelasan berkaitan perkara ini.
asked Jul 9 in Pavement MFH 1,880 points
2 votes
1 answer 27 views
Sebelum lay binder course, normally kita guna SS1K. But, boleh tak guna RS1K or RS3K? In this case, ada additional cost involved SS1K & bahaya kpd trafik sediada, kena tunggu 24 jam. For cases where there is no existing premix, can we just add cement not more ... the top layer 200 mm of the new crusher run. Kita reconstruct sebab subgrade CBR< 3, so, kita recon and reinforced with geotextiles.
asked Jul 8 in Pavement babyvaliant 380 points
2 votes
1 answer 7 views
Under what situation JKR allows the application of corrosion inhibitor in the concrete mixture? How much is the dosage by volume is deem to be sufficient and within the approved proportion?
asked Jul 8 in Structure TanCK 39,250 points
2 votes
1 answer 23 views
Sekiranya pihak JKR Daerah menerima aduan berkaitan pokok mati / tunggul yang memerlukan perkhidmatan Jentera Skylift, adakah kerja-kerja ini boleh dilaksanakan oleh pihak konsesi jalan persekutuan melalui Kerja Kecemasan? Berdasarkan skop kerja kecemasan dalam perjanjian, hanya dinyatakan tuntutan kepada Pokok Tumbang sahaja sahaja boleh dibuat tuntutan.
asked Jul 8 in Infrastructure ahmadkhairi2 200 points
4 votes
1 answer 19 views
Apakah produk yang boleh dibekalkan melalui konsep Nominated Supplier dalam sesuatu projek? Apa jenis contract form yang perlu digunakan? Bolehkah skop seperti pemasangan bumbung bangunan dan pemasangan mechanical stabilizing earth wall juga boleh dimasukkan sebagai satu produk dibawah Nominated Supplier?
asked Jul 4 in Contract Administration TanCK 39,250 points
4 votes
1 answer 41 views
Bagaimanakah kaedah untuk mengenalpasti punca kerosakan permukaan jalan samada disebabkan oleh kualiti bahan turapan, kualiti pembinaan, beban trafik berlebihan atau punca-punca lain?
asked Jun 25 in Pavement babyvaliant 380 points
3 votes
1 answer 45 views
Apakah perbezaan Performance Grade dengan Penetration Grade bagi sesuatu bitumen/bahan pengikat asphalt?
asked Jun 25 in Pavement babyvaliant 380 points
4 votes
2 answers 44 views
Dalam Kejuruteraan Forensik Geoteknik, apakah perbezaan kes berimpak kecil dan kes berimpak besar?
asked Jun 19 in Geotechnical zaitonzb 320 points
3 votes
2 answers 50 views
Kontraktor Utama telah melantik kontraktor/syarikat lain bagi pelaksanaan kerja-kerja Micropile. Rekod Pekerja kontraktor/syarikat yang melaksanakan kerja micropile ini perlu dicatatkan di bawah Bilangan Pekerja Kontraktor atau Sub-Kontraktor Yang Dinamakan di dalam Buku Harian Tapak?
asked Jun 19 in Miscellaneous Trinil 150 points
...