search
Log In

Recent questions and answers in Technical & Contract Admin

1 vote
0 answers 10 views
Apakah faktor-faktor yang menyebabkan runtuhan tanah pada sesuatu cerun itu berlaku?
asked 13 hours ago in Geotechnical NURUL AZWIN JUNAIDI 290 points
2 votes
2 answers 49 views
Berdasarkan data BoreHole yang telah diperolehi, berapakah sela jarak yang sesuai untuk melaksanakan ujian BoreHole bagi sesuatu projek jalan?
answered 13 hours ago in Geotechnical ahadiab 520 points
3 votes
1 answer 42 views
Assalamualaikum dan Salam sejahtera Saya memohon pencerahan berkaitan lukisan piawai (PAP) yang digunakan oleh JKR. Seringkali dilihat masih terdapat kekurangan dan kelemahan lukisan piawai sediada dan masalah yang sama sering berulang. Adakah urusetia lukisan Piawai (PAP) ... sama kerana ia boleh menyebabkan pertambahan kos, kelewatan kerja di tapak. Mohon pencerahan tuan/puan yang lebih arif.
answered 1 day ago in Miscellaneous TanCK 39,250 points
1 vote
1 answer 92 views
Dalam Fasa Perancangan, Satu Projek Kuarters (Perumahan) telah dikenalpasti untuk dilaksanakan secara Konvensional Perunding. Dalam Pengiraan Anggaran Awalan (PDA) bagi kos projek berkenaan, Pihak HODT perlu mengemukakan bersama anggaran bagi Kos Perunding. ... dibuat. Sekiranya boleh buat pengiraan untuk pengurangan repetitive unit, boleh saya dapatkan rujukan pengiraan.. Terima kasih
answered Sep 9 in Contract Administration mhafizs 5,110 points
3 votes
1 answer 51 views
Bagaimana hendak menjawab soalan masyarakat yang menuding jari pada kakitangan JKR yang "tak buat kerja"......"tido"...dalam isu jalan rosak.... Dan bagaimana kita nak menjelaskan bahawa jalan itu adalah bukan dibawah penyelengaraan atau seliaan pihak JKR....
answered Aug 31 in Technical & Contract Admin KHAIRUL AMIRUL 15,870 points
3 votes
1 answer 14 views
Jika tanker minyak sawit terbalik di atas jalan raya persekutuan, adakah konsesi perlu mengalihkannya segera memandangkan jalan sudah sesak berkilometer panjang?
answered Aug 30 in Technical & Contract Admin mhafizs 5,110 points
4 votes
1 answer 21 views
Terdapat item pembelian mesin di dalam item lump sum tersebut yang dikatakan tiada keperluan untuk dibeli. Adakah kerajaan boleh membuat pemotongan bayaran terhadap item lump sum tersebut?
answered Aug 30 in Technical & Contract Admin mhafizs 5,110 points
2 votes
1 answer 23 views
Sekiranya pihak JKR Daerah menerima aduan berkaitan pokok mati / tunggul yang memerlukan perkhidmatan Jentera Skylift, adakah kerja-kerja ini boleh dilaksanakan oleh pihak konsesi jalan persekutuan melalui Kerja Kecemasan? Berdasarkan skop kerja kecemasan dalam perjanjian, hanya dinyatakan tuntutan kepada Pokok Tumbang sahaja sahaja boleh dibuat tuntutan.
answered Aug 20 in Infrastructure mhafizs 5,110 points
16 votes
1 answer 41 views
Apakah Implikasi terhadap kos dan masa projek? Apakah kesan terhadap Skop Kerja NSC M&E? Cadangan penyelesian yang sesuai bagi sesuatu menjimatkan masa dan kos?
answered Aug 19 in Contract Administration mhafizs 5,110 points
0 votes
1 answer 7 views
How to prevent the occurrence of Alkali Aggregate Reaction (AAR) in bridge structures? How to solve the problem? What is best method of repair or solution to overcome the defect?
answered Aug 16 in Bridge mhafizs 5,110 points
9 votes
1 answer 24 views
Adakah perlu merekabentuk genset 3-phase jika beban akhir elektrik semasa semua nya 1-phase dan MD sekitar 40A saja? Berapakah kapasiti maksima genset 1-ph dan minima genset 3-ph yang berada dipasaran?
answered Aug 15 in Electrical – HT/LV hamzah.ismail 3,510 points
1 vote
0 answers 9 views
Apakah kesemua projek jalan JKR tidak kira ia dari kalangan pojek baru, naiktaraf atau kerja pembaikan berkala perlu laksanakan Plant Trail? Apakah tujuan utama perlaksanaan Plant Trail? Jenis ujian apa yang dianggap penting untuk dijalankan ketika Plan Trial?
asked Aug 14 in Pavement TanCK 39,250 points
4 votes
1 answer 19 views
Apakah produk yang boleh dibekalkan melalui konsep Nominated Supplier dalam sesuatu projek? Apa jenis contract form yang perlu digunakan? Bolehkah skop seperti pemasangan bumbung bangunan dan pemasangan mechanical stabilizing earth wall juga boleh dimasukkan sebagai satu produk dibawah Nominated Supplier?
answered Aug 13 in Contract Administration mhafizs 5,110 points
2 votes
1 answer 7 views
Under what situation JKR allows the application of corrosion inhibitor in the concrete mixture? How much is the dosage by volume is deem to be sufficient and within the approved proportion?
answered Aug 12 in Structure azudin 37,130 points
1 vote
0 answers 11 views
Adakah terdapat kaedah untuk memastikan material thermoplastic dan glass bead yang digunakan untuk kerja-kerja mengecat garisan jalan adalah berkualiti ?
asked Jul 17 in Safety Audit ruoshaks 170 points
2 votes
1 answer 27 views
Sebelum lay binder course, normally kita guna SS1K. But, boleh tak guna RS1K or RS3K? In this case, ada additional cost involved SS1K & bahaya kpd trafik sediada, kena tunggu 24 jam. For cases where there is no existing premix, can we just add cement not more ... the top layer 200 mm of the new crusher run. Kita reconstruct sebab subgrade CBR< 3, so, kita recon and reinforced with geotextiles.
answered Jul 14 in Pavement hizam 14,830 points
3 votes
0 answers 17 views
Didapati rekabentuk struktur pavement menggunakan ATJ5/85 (Pind. 2013) kekuatannya dilebihkan kepada lapisan Binder Course dimana ianya lebih tebal berbanding rekabentuk sebelum ini. Mohon penjelasan berkaitan perkara ini.
asked Jul 9 in Pavement MFH 1,880 points
11 votes
1 answer 29 views
Merujuk kepada P. K4. 2 Bayaran kerja boleh dilakukan melalui bayaran secara inden sehingga Rm500k sahaja. Jika bayaran caj sambungan pengguna atau contribution fee untuk TM, TNB, Span dan lain--lain melebihi Rm500k, apakah cara dan prosedur untuk bayaran yang boleh dilakukan?
answered Jul 9 in Contract Administration Fadzli Sukor 4,930 points
4 votes
1 answer 41 views
Bagaimanakah kaedah untuk mengenalpasti punca kerosakan permukaan jalan samada disebabkan oleh kualiti bahan turapan, kualiti pembinaan, beban trafik berlebihan atau punca-punca lain?
answered Jul 8 in Pavement hizam 14,830 points
8 votes
1 answer 67 views
How long is the predicted service life of the wearing course where fatigue is concerned? Do our federal road wearing courses designed to the desire service life span with regards to the issue concerning:- Formation of deformation where latter ... . Encountering the fatigue issue to prevent any causes of related defects. Overcoming the overloading problem caused by unauthorized transporters.
answered Jul 2 in Pavement hizam 14,830 points
8 votes
2 answers 68 views
Adakah kerb median dan sisi jalan perlu di cat ataupun tidak? Jika ya, kenapa? dan jika tidak, kenapa?
answered Jul 2 in Pavement hizam 14,830 points
3 votes
1 answer 45 views
Apakah perbezaan Performance Grade dengan Penetration Grade bagi sesuatu bitumen/bahan pengikat asphalt?
answered Jul 1 in Pavement hizam 14,830 points
3 votes
2 answers 50 views
Kontraktor Utama telah melantik kontraktor/syarikat lain bagi pelaksanaan kerja-kerja Micropile. Rekod Pekerja kontraktor/syarikat yang melaksanakan kerja micropile ini perlu dicatatkan di bawah Bilangan Pekerja Kontraktor atau Sub-Kontraktor Yang Dinamakan di dalam Buku Harian Tapak?
answered Jun 30 in Miscellaneous azudin 37,130 points
4 votes
2 answers 44 views
Dalam Kejuruteraan Forensik Geoteknik, apakah perbezaan kes berimpak kecil dan kes berimpak besar?
answered Jun 27 in Geotechnical ahadiab 520 points
6 votes
1 answer 19 views
What is causes of the road subsidence? How big is the impact of unmaintained road crossing culverts towards the occurrences of road subsidence?
answered Jun 21 in Road MFH 1,880 points
7 votes
1 answer 24 views
Berapa kerapkah JKR mengadakan perbincangan dikalangan HOPT, HODT, Projek Team dan Pihak Senggara untuk membincangkan isu-isu seperti berikut:- Keberkesan penggunaan bahan pembinaan. Lukisan perincian special detailing untuk bearing, expansion joint, mechanical ... pemasangan. Teknologi baru bahan pembinaa. Kelasakan bahan pembinaan dan masalah penyenggaraan yang sering dihadapi pihak senggara.
answered Jun 12 in Structure Haslina 2,080 points
6 votes
1 answer 62 views
Untuk pengujian cerucuk pile bolehkah ujian Y-Jack menggantikan ujian beban (MLT)? jika tiada specification JKR bolehkah kita meluluskannya?
answered May 28 in Bridge ahadiab 520 points
To see more, click for all the questions in this category.
...