search
Log In

Answers by SarumZA

8 votes
171 views
Setiap bulan kebanyakan penjawat awam terpaksa memberi masa yang panjang untuk melengkapkan dan menyediakan borang ini, Kertas A4 yang digunakan juga banyak, sekiranya 60% daripada 1.2juta penjawat awam bersamaan 720,000 orang membuat tuntutan ... dilaksanakan untuk mengurangkan penggunaan kertas dan menjimatkan masa mengisi borang tersebut dan juga menjawab soalan inkuiri sekiranya diperlukan.
answered Jul 12, 2015 in Human Resource Management
3 votes
377 views
Saya menggunakan kemudahan Highway utk bergerak dari satu point A ke point B. Apa yang menarik perhatian saya belakangan ini adalah kelihatan satu Billboard di tepi highway yang saya kategorikan sebagai seksi yang turut melibatkan penggunaan logo JKR. (Rujuk gambar). ... ), selepas RNR Seremban (arah Seremban) dan Lebuhraya LPT Karak-Lanchang (KM96, Arah Lanchang) Sekian utk mendapat pencerahan.
answered Jun 23, 2015 in Stakeholders Management
4 votes
57 views
Soalan dan pandangan daripada ahli-ahli j-cop sebenarnya merupakan input yang sangat penting dalam menjadikan JKR ke arah lebih proaktif dan dinamik. jadi, adakah j-cop boleh dijadikan sebuah medium percambahan idea dan ilmu dalam memastikan JKR ke arah itu?
answered Jun 22, 2015 in Helpdesk
4 votes
83 views
Seringkali rekabentuk projek kerajaan terutamanya bangunan yang direkabentuk oleh kerajaan dikatakan tidak setanding dengan rekabentuk perunding luar dari segi estetik dan sebagainya. Alasan yang diberikan menjerumus kepada kekangan peruntukan, masa, kurang kerjasama antara ... tidak penting kepada projek kerajaan? Atau ,hanya sekadar cukup untuk MEMENUHI FUNGSI REKABENTUK. Apa pendapat anda?
answered Jun 22, 2015 in Stakeholders Management
6 votes
75 views
Terdapat perbezaan diantara penerangan di dalam J-Pedia yang menyatakan J-Cop adalah JKR Community of Practice tetapi tajuk besar J-Cop dinyatakan JKR Communities of Practice.
answered Jun 22, 2015 in Helpdesk
2 votes
34 views
Salam Sejahtera, Umum mengetahui keperluan dan rekabentuk mesra OKU amatlah perlu dititikberatkan. Namun mungkin atas faktor kekurangan sumber rujukan dan juga kurangnya kefahaman mengenai pentingnya rekabentuk serta keperluan OKU dalam dunia semasa, maka pelaksanaan dan kesedaran ... MS 1184: 2014 - Universal Design and Accessibility in the built enviroment - Code of Practice (second revision)
answered Jun 22, 2015 in Risk Management
1 vote
72 views
Pada pagi jumaat 5.6.15, Rakyat Sabah dikejutkan dengan gempa bumi berukuran 6.0 Richter. Dilaporkan telah berlaku kerosakan kepada bangunan-bangunan hinggakan melibatkan kehilangan nyawa. Persoalannya adakah JKR bersedia untuk mengambilkira faktor gempa ... pengurusan projek? Atau adakah rekabentuk yang dipraktikan sekarang terutamanya oleh pihak struktur cukup untuk menahan kesan gempa bumi.
answered Jun 17, 2015 in Building
1 vote
53 views
JKR sebagai badan teknikal terulung dan tertua di Malaysia telah menyiapkan pelbagai projek dengan pengalaman yang sangat luas. Bagaimana pula dengan tahap keberkesanan JKR terhadap 'marketing strategy' dan 'image control' bagi menjaga reputasi Jabatan? Bukan sahaja dari segi menjayakan projek, tetapi juga dari segi pentadbiran sumber manusia dan kebolehan berkomunikasi dengan pelbagai pihak...
answered Jun 17, 2015 in Human Resource Management
8 votes
195 views
Kebanyakkan projek projek samada daripada JKR sendiri mahupun pihak swasta amat mengambil ringan mengenai pencemaran yang terhasil dari Tapak pembinaan. Antara pencemaran yang sering berlaku adalah habuk habuk akibat daripada pembersihan bangunan yang hampir ... yang melakukan kesalahan-kesalahan tersebut. Usul mungkin perlu dibawa ke parlimen kerana ianya membabitkan penggubalan akta pembinaan.
answered Jun 17, 2015 in Risk Management
3 votes
150 views
Pegawai JKR Sedia maklum bahawa Sistem Latihan merupakan sistem bagi pengumpulan maklumat mengenai status dan kehadiran pegawai ke kursus sama ada kursus dalaman dan luaran.. Laporan kehadiran bagi setiap Cawangan juga boleh dijana sepertimana emel laporan En.Noorazman Ramlee ... kursus secara manual sedang kan penggunaan Sistem Latihan telah lama, Benda yang sama tapi memerlukan kerja 2 kali...
answered May 20, 2015 in Stakeholders Management
5 votes
221 views
JKR banyak terlibat dalam pelaksanaan projek-projek berkaitan pemuliharaan bangunan warisan. Dalam melaksanakan projek-projek sedemikian ianya melibatkan perundangan seperti Akta Warisan Kebangsaan 2005 dan Garis Panduan Pemuliharaan Bangunan Warisan 2012 oleh Jabatan ... bersejarah seperti contoh Bangunan Sultan Abdul Samad dan Bangunan Parlimen yang telah diwartakan sebagai Warisan Kebangsaan.
answered May 20, 2015 in Risk Management
5 votes
100 views
Adakah sebarangan Perancangan dari Top Management JKR untuk mengadakan Hari Keluarga (Family Day) untuk semua staff JKR? Apakah kekangan yang ada? Mungkin bole di mulakan dengan HQ JKR dulu (termasuk pegawai Kader).. dan akan datang di jadikan KPI KP (HR Management)..
answered May 20, 2015 in Human Resource Management
4 votes
150 views
JKR ditubuhkan sejak tahun 1872, dan merupakan salah satu jabatan kerajaan tertua di Malaysia. Kita sedia maklum bahawa kita semakin menghampiri Wawasan 2020. Persoalan yang perlu difikirkan apakah hala tuju JKR untuk mencapai wawasan itu. Oleh itu ... sebagai contoh Coca-cola telah mengambil langkah penjenamaan untuk meningkatkan perniagaan mereka dengan memberi nafas baru agar kekal relevan.
answered May 20, 2015 in Stakeholders Management
5 votes
366 views
Apakah kaedah terbaik bagi mengkoordinasikan lukisan elektrikal, mekanikal, civil dan arkitek bagi perlaksanaan projek IBS?
answered May 20, 2015 in Electrical
2 votes
109 views
Berapa ramai staf terutama Professional JKR faham dan menghayati VISI JKR? 1. World Class Service Provider:- Adakah kita berpuashati dengan apa yang ada dalam JKR sekarang? 2. Center Of Excellence dalam Asset Management, Project Management dan Engineering Services ;- Di stage mana sekarang? 3. Creative dan inovatif human capital dan teknologi terkini:- ??? Any comments
answered May 20, 2015 in Stakeholders Management
2 votes
70 views
Assalam. Pada pendapat saya apa jua keputusan yang hendak di ambil hendaklah mencerminkan budaya hidup sebagai seorang ISLAM yang mempraktikkan AMALAN mengikut Al Quran dan Sunnah. Keputusan untuk menempatkan pegawai-pegawai JKR bukan hanya boleh diasaskan kepada ... .kerana Allah. Kesimpulannya, apabila kita melakukan sesuatu kerana ALLAH. InsyaALLAH....ada kebaikan dan keberkatan. Wassalam.
answered Jun 17, 2014 in Human Resource Management
2 votes
119 views
Mantan KSU KKR (Dato Sri Dr. Abdul Munit Kasmin) ada bercadang untuk diwujudkan jalan /laluan khas motosikal.Tetapi sejauh manakah pelan dan perancangannya?
answered Jun 16, 2014 in Helpdesk
4 votes
210 views
J-Cop Cafe sebagai tapak pengkongsian maklumat dan pertukaran idea serta buah fikiran adalah amat diperlukan oleh organisasi yang besar seperti JKR. Namun adakah resolusi-resolusi ini berakhir di atas tapak, tanpa binaan konkrit, perlu diberikan perhatian ... atau mesyuarat. Sebaliknya melalui J-Cop ianya akan lebih terbuka untuk disuarakan melalui catitan dengan penuh rasa tanggungjawab.
answered Jun 16, 2014 in Human Resource Management
4 votes
119 views
Mantan KSU KKR (Dato Sri Dr. Abdul Munit Kasmin) ada bercadang untuk diwujudkan jalan /laluan khas motosikal.Tetapi sejauh manakah pelan dan perancangannya?
answered Jun 11, 2014 in Helpdesk
7 votes
119 views
Sistem Perakaunan Akruan menolak amaun pembelian serta merta dari akaun pada masa transaksi walaupun pembayaran belum dibuat, untuk memastikan baki kewangan terkawal. Manakala Sistem Perakaunan semasa pula menempatkan amaun pembelian yang belum dibayar di bawah tanggungan, ... pandang' akibat 'human error'. Apakah inovasi lain yang terdapat dalam Sistem Perakaunan Akruan? Harap dapat dikongsikan.
answered May 9, 2014 in Fixed Asset (Tak Alih)
10 votes
791 views
Sila beri pandangan tuan/puan. Jika tak jelas apa itu BIM, saya akan dalam forum ini dari masa ke semasa. Suka saya petik kata-kata Chloe Smith, Parliamentary Secretary (Government UK, 22 Mar 2013) "We want the UK to remain global pioneers, so by 2016 ... marketplace and new ways of working like BIM will help to keep the UK at the forefront of digital technology innovation and attract investment"
answered May 9, 2014 in BIM
5 votes
5.5K views
Data Rumah: Rumah teres dua tingkat Lokasi kediaman di bandar Pokok teduhan masih kecil (baru di tanam) di tepi jalan-jalan dalam kawasan perumahan Bilik tingkat atas tidak selesa (berbahang) terutama waktu petang hingga ke malam / pagi
answered May 8, 2014 in Building
...