search
Log In

Questions by farizs

5 votes
1 answer 44 views
Bagaimana kakitangan sokongan atau JKR Negeri yang tiada email jabatan hendak daftar dan kemaskini kursus dalam sistem online Latihan CREaTE??
asked Jul 25, 2019 in Helpdesk
8 votes
1 answer 67 views
Adakah kontraktor boleh memohon EOT atas sebab keadaan sebenar di tapak berbeza dengan laporan SI dimana terdapat kaviti luar jangka yg sebabkan kerja cerucuk mengambil masa lama untuk disiapkan? Dan adakah SO boleh mengesyorkan kpd Jkuasa dan apakah klausa (Sek 43) yang sesuai?
asked May 8, 2019 in Contract Management
11 votes
2 answers 45 views
Berapakah saiz minimum diameter weephole utk bridge abutment?
asked Mar 7, 2019 in Structure
14 votes
0 answers 73 views
Seringkali kaedah cerucuk micropile menjadi pilihan kontraktor dalam memberi alternatif design kepada projek jambatan. Mengapa? Apakah aspek penting yang perlu diteliti dalam pengawasan kerja cerucuk micropile bagi projek jambatan? Dan adakah ujian bebanan PDA sahaja mencukupi atas alasan tidak diperuntukkan dalam BQ dan site constraint?
asked Nov 7, 2018 in Structure
12 votes
2 answers 98 views
Adakah pertukaran pegawai di setiap bahagian/cawangan dibuat dalam tempoh 3- 5 tahun?
asked Feb 13, 2018 in Human Resource Management
20 votes
0 answers 82 views
Seringkali apabila projek bermasalah/sakit, pasukan projek terpaksa berhadapan dengan pelbagai jawatankuasa khas / pasukan audit bagi menjelaskan dan menjalankan tindakan pembetulan yang berkaitan. Namun, apabila punca utama adalah daripada masalah dalaman kontraktor( ... satu kaedah baru bagi mengelakkan projek sakit akibat masalah kontraktor daripada berlaku? Prevention is better than cure.
asked Feb 8, 2018 in Human Resource Management (PM)
8 votes
1 answer 40 views
Bayaran interim disyorkan lebih tinggi daripada bayaran interim diperakukan kerana kekurangan peruntukan. DI dalam JKR 66 adakah JD perlu perakukan bayaran disyorkan atau bayaran yang boleh dibayar oleh kewangan? Bagaimana pula dalam SKALA? Adakah perlu mengikut JKR66?
asked Jan 12, 2018 in Contract Management
12 votes
2 answers 27 views
Pohon jasa baik admin Jpedia / author untuk slide / template risk management di dalam J-Pedia untuk periksa fail-fail yang dimuatnaik di dalam Garis Panduan Pengurusan Risiko Projek Versi 1.0 Jan 2017 kerana hampir kesemua tidak dapat dibuka dan menerima mesej file corrupted. Terima kasih
asked Jan 8, 2018 in Helpdesk
8 votes
1 answer 17 views
Adakah JKR merekodkan kes aduan pengguna jalan raya terhadap gegaran jambatan ketika melaluinya? Adakah kes gegaran jambatan ini serius dan sehingga mengakibatkan kerosakan fizikal kepada struktur jambatan? Apakah kajian gegaran di jambatan di Malaysia pernah dijalankan oleh mana2 pihak termasuk JKR??
asked Sep 12, 2017 in Bridge
15 votes
1 answer 29 views
Sejauh manakah dan apakah aplikasi SHM yang digunakan JKR Malaysia dalam menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan/penambahbaikan struktur jambatan di seluruh Malaysia? Adakah teknologi terbaru atau praktikal yang kita gunakan bagi mengetahui life span sebenar (real- ... faktor luaran yang menyebabkan kerosakan kepada jambatan seperti gempa bumi, banjir, overloading heavy vehicle, environment dsb?
asked Mar 16, 2016 in Bridge
14 votes
1 answer 43 views
Apa pendapat tuan/puan adakah penggunaan UHPC adalah penting dan mempunyai kebaikan? Jika ada apa kebaikannya dan adakah wajar ia digunakan secara meluas masa kini? Jika tidak , apakah keburukannya pula?
asked Feb 24, 2016 in Civil
...