search
Log In

Recent activity by hizam

1 answer 35 views
Sebelum lay binder course, normally kita guna SS1K. But, boleh tak guna RS1K or RS3K? In this case, ada additional cost involved SS1K & bahaya kpd trafik sediada, kena tunggu 24 jam. For cases where there is no existing premix, can we just add cement not more ... the top layer 200 mm of the new crusher run. Kita reconstruct sebab subgrade CBR< 3, so, kita recon and reinforced with geotextiles.
answered Jul 14, 2019 in Pavement
1 answer 57 views
Bagaimanakah kaedah untuk mengenalpasti punca kerosakan permukaan jalan samada disebabkan oleh kualiti bahan turapan, kualiti pembinaan, beban trafik berlebihan atau punca-punca lain?
answered Jul 8, 2019 in Pavement
1 answer 76 views
How long is the predicted service life of the wearing course where fatigue is concerned? Do our federal road wearing courses designed to the desire service life span with regards to the issue concerning:- Formation of deformation where latter ... . Encountering the fatigue issue to prevent any causes of related defects. Overcoming the overloading problem caused by unauthorized transporters.
answered Jul 2, 2019 in Pavement
2 answers 77 views
Adakah kerb median dan sisi jalan perlu di cat ataupun tidak? Jika ya, kenapa? dan jika tidak, kenapa?
answered Jul 2, 2019 in Pavement
1 answer 52 views
Apakah perbezaan Performance Grade dengan Penetration Grade bagi sesuatu bitumen/bahan pengikat asphalt?
answered Jul 1, 2019 in Pavement
1 answer 25 views
Seringkali isu potholes menjadi tajuk hangat dan tahap ketularan itu adalah bagitu cepat. Apakah JKR telah ada perancangan dan solusi jangka panjang untuk mengatasi masalah potholes? Adakah kajian teliti yang telah dilaksanakan oleh pihak JKR supaya kebarangkalain kejadian potholes itu dapat dikurangkan kesatu tahap yang minima?
commented Apr 2, 2019 in Pavement
1 answer 62 views
Sejauhmanakah kajian terhadap penggunaan teknologi Cuplump Modified Asphalt yang dimainkan oleh pihak pembekal pavement dan apakah peranan yang dimainkan oleh pihak JKR? Adakah turapan jalan yang menggunakan teknologi ini akan mempunyai ketahanlasakan yang lebih ... kos pembinaan? Apakah jenis kajian dan pemantauan yang telah dilaksanakan terhadap jalan yang telah menggunakan teknologi tersebut?
commented Apr 1, 2019 in Pavement
1 answer 23 views
Assalamualaikum... Tuan. soalan saya dalam membuat design mix cth.nya Design Mix utk AC 14 . Bolehkah kita menggunakan Filler melebihi 2% . Contohnya 6% . Memandangkan semasa membuat design hanya dgn kandungan melebihi 2% baru lah berada dlm aggregate envelope. Spj.2008. Mohon penjelasan tuan..t.kasih
answered Mar 21, 2019 in Pavement
1 answer 83 views
Nak tanya pendapat, boleh ke binder course dijadikan sebagai finish surface, maksudnya tanpa wearing course? Sebab ada cadangan untuk digunakan di kawasan heavy vehicle untuk elak jalan rosak, kalau sediakan gravel road nanti tidak selesa untuk kereta. Tetapi saya khuatir kalau terus binder course, kalau lapisan itu rosak, air akan terus masuk ke dalam roadbase, menyebabkan structure failure.
answered Jan 17, 2019 in Pavement
3 answers 63 views
Apakah jenis ujian yang harus dijalankan terhadap lapisan tack coat sebelum overlay dibenarkan demi menjaminkan bahawa tahap bonding ikut kehendak rekabentuk telah tercapai? Apakah tahap viscosity bituminous binder dalam tack coat yang biasa diamalkan dan dibenarkan? ... viscosity tack coat itu demi mengesahkan bahawa ia berada ditahap yang dibenarkan supaya ia mampu memudahkan proses kerja?
answered Nov 8, 2018 in Pavement
1 answer 32 views
Apakah perancangan JKR terhadap cadangan penggunaan “Long Life Surfacing” seperti “epoxy asphalt” dan “high performance cementitious materials (HPCM)” demi mengelakkan kos penyenggaraan jalan yang kian meningkat dan kekang disamping itu juga dapan tingkatkan Expected Lifespan sesebuah jalan?
answered Nov 8, 2018 in Road
1 answer 26 views
Untuk ujian penetration, semasa ujian dijalankan, adakah sampel perlu direndam di dalam air atau tidak ie. selepas direndam di dalam air pada suhu 25 C selama 30 minit, adakah ujian dijalankan ke atas sampel itu tanpa rendaman? Kaedah mana satu yang betul?
answered Jul 27, 2018 in Pavement
1 answer 53 views
Sebagaimana yang kita ketahui bahawa JKR kerap juga menggunakan kaedah CIPR dalam kerja-kerja berkala pavemen. Berikut ada beberapa soalan dan kemusykilan yang perlukan penjelasan dan penerangan yang lebih teliti:- Kebiasaannya disyorkan bahawa cadangan kandungan semen ... air dan bitumen yang disyorkan oleh JKR dengan berpandukan kepada cadangan 4% semen dalam syor cadangan bancuhan itu?
answered Jul 6, 2018 in Pavement
1 answer 62 views
Apakah JKR akan dikenakan tindakan tuntutan pampasan dari si pemangsa andai pemasangan boggol di jalan persekutuan tidak mengikut spesifikasi yang tepat dan telah mengakibatkan terjadinya kemalangan?
answered May 30, 2018 in Pavement
1 answer 32 views
Assalam tuan, sedikit pertanyaan, Dalam design mix . Kenapakah nilai Aggregate Apparent Specific Gravity perlu gunakan..
answered May 25, 2018 in Pavement
1 answer 28 views
Assalam. Tuan, sy terdapat kemusykilan tentang prosedur ujian yang btl utk ujian bitumen softening point dan penetration.. Mohon ulasan tuan. Terima kasih.
answered Mar 6, 2018 in Pavement
1 answer 22 views
Assalam..soalan saya brapakah berat sample yang ideal utk buat ujian bitumen content. Dan berapakah kuantiti methylene cholride yang sesuai utk ujian tersebut pada berat yang sesuai.
answered Mar 6, 2018 in Pavement
1 answer 29 views
Assalam... 1. Saya ingin kepastian tentang suhu compaction utk sample marshall test di dlm makmal . Adakah suhu compaction 145℃ apabila bitumen 60/70 di gunakan didalam bancuhan.
answered Mar 6, 2018 in Pavement
2 answers 53 views
Sering berlaku masalah pothole berulang terutama pada musim hujan, adakah kaedah yang lebih baik supaya penampalan pothole tidak berulang lagi?
answered Feb 20, 2018 in Road
1 answer 26 views
Bagaimana kajian dibuat atau telah dibuat mengenai produk atau kaedah penampalan pot hole yang lebih baik sama ada dalam penghasilan dari kumpulan KIK yang sedia ada atau kepakaran kita dimana isu Pot Hole yang gagal selalu jadi isu di jalan raya kita
answered Feb 20, 2018 in Road
...