search
Log In

Answers by noorazmanr

3 votes
59 views
Pelbagai teknologi contohnya CIPR, PMA, HIPR dan rekabentuk kejuruteraan telah di ambil kira dalam meningkatkan mutu kualiti jalan di Jalan Persekutuan tetapi jalan masih rosak disebabkan oleh kenderaan berat yang melebihi had berat beban yang di ... kurangnya pengetahuan transporter dalam had beban yang dibenarkan atau tiada signage muatan dibenarkan di laluan persekutuan?Mohon pandangan.
answered Jan 20, 2017 in Fixed Asset (Tak Alih)
3 votes
33 views
Apakah kesemua paparan iklan yang telah dipasang pada jejantas hak milik JKR itu telah memenuhi kriteria kehendak rekabentuk dimana tekanan angin kencang dan ketahanlasakan struktur telah diambil kira? Adakah kesemua perincian pemasangan itu selamat dan ... pemasangan paparan iklan yang sediada tidak ikut kehendak kriteria rekabentuk dan tahap keselamatannya berada dalam keadaan yang meragukan?
answered Jan 20, 2017 in Structure
4 votes
85 views
Apakah dengan adanya tiga bentuk audit yang dilaksanakan terhadap kontraktor dan pembinaan mengikut peringkat aktiviti / proses pelaksanaan sesuatu projek selain Audit Penyerahan mengikut Perkeliling KPKR 3/2009: a) Audit Dokumentasi (Adequacy Audit/Documentation ... Perolehan Dan Pengurusan Projek Secara Reka Dan Bina sudah mencukupi untuk menjamin kualiti pembinaan kesatu tahap yang tinggi?
answered Jan 18, 2017 in Quality Management
14 votes
238 views
Menyedia dan mendapatkan kelulusan PP atau wakil PP dalam tempoh 14 hari selepas Surat Setuju Terima dikeluarkan adalah ruanglingkup tanggungjawab kontraktor. Mewakili pihak kerajaan sebagai SO atau wakil SO berkenaan, apakah ciri-ciri yang boleh dilihat sebagai ... kontraktor berkenaan agar sedikit sebanyak ia dapat membantu sebuah projek dari aspek pengurusan, pentadbiran kontrak dan lain-lain?
answered Jun 2, 2016 in Time Management
2 votes
114 views
Macam mana nak letak projek mereka as top priority jika JKR ada beratus projek? Make them FEEL LIKE their project is no. 1, but reality nya, it is easier said than done. What's your take on this? Mari kita fikir bersama kearah kecemerlangan JKR.
answered May 9, 2014 in Stakeholders Management
5 votes
118 views
Projek JKR akan lebih kerap diaudit dengan arahan supaya Laporan Ketua Audit Negara dikeluarkan 3 kali setahun berbanding dengan sekali setahun sebelum ini. JKR perlu lebih bersedia untuk diaudit supaya setiap projek yang diaudit boleh dielakkan daripada disenaraikan dalam ... yang perlu kita buat? Apa ilmu dan pengetahuan lebih yang perlu kita ada/perolehi untuk menghadapi sesi audit ini?
answered May 9, 2014 in Stakeholders Management
5 votes
5.5K views
Data Rumah: Rumah teres dua tingkat Lokasi kediaman di bandar Pokok teduhan masih kecil (baru di tanam) di tepi jalan-jalan dalam kawasan perumahan Bilik tingkat atas tidak selesa (berbahang) terutama waktu petang hingga ke malam / pagi
answered Apr 29, 2014 in Building
0 votes
88 views
Saya difahamkan oleh seorang yang pernah bergiat dalam pemasangan projek pasang siap dan pernah berkecimpung dalam industri pembinaan di Vietnam. Di Vietnam, ada kaedah pemilihan kontraktor bagi sesuatu projek berdasarkan kepada taklimat projek / skop projek yang ... mereka yang menang akan bersorak / berpelukan antara satu sama lain. Macam pertandingan untuk menjadi penganjur World Cup.
answered Apr 24, 2014 in Contract Administration
10 votes
208 views
Kebelakangan ini ada sebilangan kakitangan JKR yang 'menolak' dari ditempatkan menjadi pengurus projek di tapak projek. Adakah menjadi pengurus projek (project manager) bukannya satu penghormatan?
answered Apr 16, 2014 in Human Resource Management
4 votes
288 views
In designing a rainwater harvesting system if we provide tanks on the ground level, we would have to provide a proper pumping system to use the water harvested - here there is additional cost involved in providing the pumping system and also the electricity cost. There ... a separate structure (surely more expensive). Has any study been made to find out which of the system is more cost effective?
answered Mar 31, 2014 in Building
4 votes
101 views
If we look carefully , all the federal roads have a speed limit of 90km/h- here all type of vehicles including motorcycles use the road. Somehow when we provide a separate designated motorcycle lane, the speed limit of the main road is dropped to only 70km/h. It ... because the motorcycles have been taken off the mainstream - but the opposite is done. Can anyone explain why it is done this way ??
answered Mar 25, 2014 in Road
4 votes
1.3K views
Bangunan asal sekolah ini empat tingkat.dan hanya satu tangga disediakan. Kemudian,tangga tambahan dibuat pada bangunan tersebut. Sekarang,ada keretakan diantara bangunan asal dengan tangga tambahan tersebut. Bagaimanakah cara penyelesaian terbaik bagi menyelesaikan masalah ini?
answered Mar 25, 2014 in Structure
4 votes
84 views
Assalamualaikum.. Merujuk kepada keputusan mesyuarat JPP bil.1/2014 yang diadakan pada 07 Januari 2014, memaklumkan bahawa adalah tanggungjawab HODT untuk mengemukakan permohonan perolehan barangan import kepada pihak MITI didalam perolehan kerajaan sepertimana SPP07/2002 ... Apakah yang perlu dilakukan oleh pihak SO sekiranya HODT enggan mengemukakan permohonan kepada pihak MITI.. terima kasih.
answered Mar 14, 2014 in Stakeholders Management
5 votes
157 views
Most of the time we are all out to punish defaulters in contract administration , most of the time is delay and LAD implementation. I would like to suggest that we are consistent in our implementation of punishment AND also include an incentive whereby if the ... something - maybe a certain percentage of the contract price . Even with a small incentive - maybe contractors may push to excell.
answered Mar 13, 2014 in Contract Administration
4 votes
154 views
Projek berskala kecil dgn kos RM 350k sahaja. Dilaksanakan oleh ICU Negeri Selangor, SO dan project team adalah pegawai kader JKR. Tindakan terkini, (Verbally) SO tdk setuju dan minta kontraktor kemukakan cadangan kerja terlebih dahulu utk semakan ... sahaja. Kontraktor still mahu brickworks dipasang dahulu memndangkan tempoh projek yg singkat. Mohon pandangan teknikal dan pentadbiran kontrak.
answered Mar 3, 2014 in Civil
4 votes
532 views
Kenapa masih terdapat segelintir pegawai yang berkhidmat di daerah atau negeri yang boleh kekal sehingga 7 hingga 8 tahun tanpa ditukarkan, contohnya di JKR Negeri Sembilan
answered Feb 27, 2014 in Human Resource Management
3 votes
75 views
Disini sukacita saya mengangkat cadangan agar Users J-CoP yang memperolehi mata yang tinggi diberikan sijil penghargaan . Ini adalah bertujuan meningkatkan penggunaan J_ CoP Cafe' .
answered Feb 24, 2014 in Stakeholders Management
3 votes
134 views
KUALA LUMPUR 9 Dis. - Pegawai kerajaan yang mempunyai kelayakan akademik doktor falsafah (Ph.D) dan sarjana akan diberikan insentif melalui penetapan gaji permulaan yang lebih tinggi.Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Razali Ibrahim ... termasuk pensyarah universiti, pegawai teknologi maklumat, pegawai penyelidik, akauntan, pegawai kanan polis serta pegawai tadbir dan diplomatik
answered Jan 23, 2014 in Human Resource Management
2 votes
112 views
semua komponen harus ada secara terperinci e.g piling, pile cap reinforcement, box girder reinforement, roof truss etc etc semuanya secara terperinci memudahkan kerja supervision member gambaran kpd klien akan end product
answered Jan 23, 2014 in Project Management
...