search
Log In

Recent activity by KHAIRUL AMIRUL

1 answer 62 views
Semasa taklimat baru-baru ini diberitahu CI adalah untuk skim J sahaja. Tetapi saya lupa untuk bertanya adakah semua skim J iaitu federal dan termasuk post state? Terima kasih.
answered Sep 30, 2019 in Human Resource Management
1 answer 75 views
Bagaimana aplikasi Competency Indentification (CI) dilaksanakan di JKR dan apakah faedah daripada CI yang dijalankan?
answered Sep 23, 2019 in Human Resource Management
5 answers 545 views
Kenapa masih terdapat segelintir pegawai yang berkhidmat di daerah atau negeri yang boleh kekal sehingga 7 hingga 8 tahun tanpa ditukarkan, contohnya di JKR Negeri Sembilan
answered Sep 16, 2019 in Human Resource Management
9 answers 218 views
Adakah wajar sekiranya waktu kerja fleksi (WBF) digunapakai untuk semua kakitangan kerajaan di seluruh negeri?
answered Sep 15, 2019 in Human Resource Management
1 answer 57 views
Mohon pencerahan berkaitan lantikan Contract of Services yang masih ada di JKR? Sejauh mana kesahihan cadangan pihak JPA bahawa tiada lagi lantikan tetap dan berpencen sebaliknya lantikan kontrak yang akan ditambahbaik. Adakah lantikan COS turut terkena tempias sedangkan perkhidmatan COS yang berbaki telah melebihi lima tahun? Tiada sebarang alternatif yang dapat diberi kepada COS yang tinggal?
answered Sep 11, 2019 in Human Resource Management
1 answer 77 views
JKR Daerah hanya mempunyai seorang Penolong Jurutera Elektrik (JA29) yang perlu memantau projek dan juga kerja-kerja sebutharga termasuk kerja-kerja penyelenggaraan bangunan kerajaan. Apa yang dilihat tenaga kerja yang tidak mencukupi menyebabkan beliau sering ... atasan beliau berasa tidak adil dengan perkara sebegini. Mohon perhatian atau sebarang alternatif dari pihak yang lebih pakar.
answered Sep 10, 2019 in Human Resource Management
1 answer 70 views
Pihak pelanggan telah menyerahkan satu projek kepada JKR untuk dilaksanakan, namun begitu disebabkan beberapa isu kontraktor telah ditamatkan perkhidmatan oleh S.O. Sebelum kontrak tersebut ditamatkan, bayaran pendahuluan hanya dapat dituntut sebanyak RM 1.2 juta dan berbaki RM ... bayaran RM 1.9 juta yang masih belum recoup oleh pihak kontraktor, adakah tindakan jabatan dari segi isu ini?
answered Sep 9, 2019 in Project Management
2 answers 77 views
Penyelenggaraan jalan di Malaysia terbahagi kepada penyelenggaraan di bawah JKR Negeri, JKR Persekutuan, Majlis Perbandaran dan juga konsesi. Walaubagaimanapun, jika disebut jalan rosak sudah semestinya ditujukan kesalahan tersebut kepada pihak JKR walaupun jalan tersebut bukan di bawah kendalian JKR. Adakah terdapat perancangan dalam membersihkan imej JKR yang kian tercalar?
answered Sep 8, 2019 in Assets & Facilities Management
3 answers 77 views
Adakah ini akan menyukarkan mereka jika dipanggil untuk temuduga kenaikan pangkat ke Jurutera jika kurang pendedahan dan pengalaman dalam bidang teknikal, mohon pencerahan?
answered Sep 8, 2019 in Human Resource Management
4 answers 102 views
Bagaimana kita boleh membudayakan pengurusan pengetahuan (knowledge management) di JKR Malaysia?
commented Sep 7, 2019 in Miscellaneous
2 answers 189 views
Apakah rasional pengkorporatan JKR Malaysia? Bagi pandangan saya untuk menjadikan JKR swasta akan merugikan Kerajaan khususnya dari segi kehilangan pakar rujuk teknikal yang telah lama dididikkan.
answered Sep 1, 2019 in Miscellaneous
3 answers 155 views
Adakah kesemua pejabat tapak JKR untuk projek JKR sekarang menggunakan kabin?
answered Sep 1, 2019 in Project Management
1 answer 69 views
Bagaimana hendak menjawab soalan masyarakat yang menuding jari pada kakitangan JKR yang "tak buat kerja"......"tido"...dalam isu jalan rosak.... Dan bagaimana kita nak menjelaskan bahawa jalan itu adalah bukan dibawah penyelengaraan atau seliaan pihak JKR....
answer edited Aug 31, 2019 in Technical & Contract Admin
4 answers 217 views
Ada individu yang jenis mengambil peluang apabila bos tiada di pejabat, maka dia juga turut hilang. Bila dilihat dari sistem etass, ada rekod masuk dan rekod keluar. Cuti juga tidak berusik. Hal dosa pahala kita tidak mahu bangkitkan disini. Mohon ... Kalo sehari dua mungkin benda yang boleh dimaafkan kerana betul-betul ada hal, tapi kalo saban hari sakit mata juga. #kenahusnuzonsetiapmasakatanya
answered Aug 31, 2019 in Human Resource Management
2 answers 144 views
Dalam pengisian site diary, siapa sebenarnya dipertanggungjawab untuk mengisi?
commented Jul 31, 2019 in Contract Management
1 answer 54 views
Masalah psikologi, emosi, tekanan kerja dan juga masalah-masalah lain memerlukan perhatian dan bimbingan mereka yang ditauliahkan dalam kepakaran mendengar dan memberikan pandangan di setiap Jabatan dan Agensi Perkhidmatan Awam. Akrab berfungsi bagi melahirkan modal ... perhatian selain usaha - usaha menaikkan nama agensi, mengejar KPI dan melaksanakan tugas mengikut kompetensi masing-masing?.
answer edited Jul 27, 2019 in Human Resource Management
2 answers 54 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Pengunaan aplikasi Autocad amat penting dalam penjanaan lukisan bagi rekabentuk setiap projek. Bagi projek yang HODT JKR Negeri, kami terpaksa menggunakan aplikasi Autocad yang tidak sah disebabkan JKR Negeri tidak mampu membeli aplikasi tersebut ... ini yang telah lama dibelenggu oleh setiap JKR Negeri bagi mendapatkan aplikasi Autocad yang sah. Sekian, terima kasih.
answered Jul 23, 2019 in Miscellaneous
2 answers 35 views
Sedia maklum, terdapat JKR Negeri kurang melaksanakan Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) di negeri masing-masing. Apakah program yang sesuai dijalankan CSR oleh JKR Negeri? Adakah pelaksanaan kerja secara jabatan boleh dianggap salah satu program CSR JKR?
asked Jul 20, 2019 in Stakeholders Management
1 answer 47 views
Berdasarkan perkembangan teknologi pada masa kini, adalah releven penjawatan IT di setiap negeri? Namun didapati terdapat negeri yang tiada butiran penjawatan IT. Ada pula yang ada, namun butiran penjawatan adalah oleh negeri bukan federal. Mohon pandangan adakah penjawatan ini perlu. Dan jika perlu, apakah tindakan yang telah dilakukan bagi memastikan perkara ini tercapai?
answer edited Jul 20, 2019 in Human Resource Management
4 answers 90 views
Bagaimana nak jadikan aktiviti senaman ringan ini bertambah menarik dan bilakah waktu yang sangat sesuai? sila berikan pandangan tuan/puan.
answered Jul 20, 2019 in Human Resource Management
9 answers 251 views
Bagaimanakah nota-nota kursus dalaman JKR diuruskan? Saya ingin mencadangkan semua nota-nota kursus dimuatnaik ke mana-mana web (JKR atau cawangan) yang boleh dimuatturun oleh semua kakitangan JKR tanpa mengira disiplin. Ini juga akan memaksimakan manfaat dari nota ... kepada mereka yang tidak dapat hadir ke kursus yang dipohon ataupun yang tidak layak menyertai kursus kerana kuota telah penuh.
commented Jul 20, 2019 in Moveable Asset (Alih)
3 answers 368 views
Setahu saya, elaun kritikal sahaja tetapi pegawai kewangan dari CPK maklumkan bahawa elaun memangku juga ditolak. Walau bagaimanapun tak dapat cari pekeliling berkenaan ini dan kalau ada pun mungkin saya tak berapa jelas. Mungkin sesiapa yang tahu boleh kongsi pengalaman. Terima kasih.
answered Jul 19, 2019 in Human Resource Management
3 answers 158 views
Apakah langkah-langkah pihak atasan bagi menangani masalah kakitangan sokongan yang berkhidmat di sesuatu tempat terlalu lama (berakar)?
answer edited Jul 19, 2019 in Human Resource Management
2 answers 77 views
Bagaimanakah untuk menggunakan perkhidmatan ini dan siapakah pegawai-pegawai ARKAB yang berdekatan? Adakah pertemuan akan direkodkan?
commented Jul 19, 2019 in Human Resource Management
1 answer 50 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Keseronokan bekerja merupakan perkara yang penting bagi sesebuah institusi kerajaan seperti JKR untuk mencapai misi dan visi. Perkara ini perlu di ambil berat oleh mana-mana Ketua Jabatan bagi memastikan pekerja tidak ... bebanan kerja yang semakin bertambah memandangkan penambahan kumpulan pengurusan dan professional yang semakin bertambah? Sekian, Terima Kasih
comment edited Jul 7, 2019 in Human Resource Management
2 answers 115 views
Adakah terdapat Latihan/Kursus permohonan Kad Hijau CiDB disediakan khas untuk pegawai JKR? Ini kerana didapati masih ramai pegawai JKR yang keluar masuk ke tapak pembinaan tanpa memiliki Kad Hijau CiDB terutamanya pegawai baharu JKR yang menjalankan kerja-kerja AQPI di tapak.
commented Jul 6, 2019 in Human Resource Management
4 answers 143 views
Mengapa SPB tidak dibuat aplikasi apps di mana borang2 diisi di dalam tab/hp? Sistem ini akan mengurangkan penggunaan kertas dan mudah untuk ditracking oleh pegawai2 semasa mengurus projek.
answered Jun 23, 2019 in Project Management
2 answers 171 views
seringkali dilihat penggunaan kereta jabatan digunakan oleh penjawat awam tertentu untuk hadir ke masjid bagi menunaikan solat jumaat. Hal ini dilihat tidak diambil tindakan oleh pihak yang berkenaan. Apakah langkah terbaik dalam mengawal dan menghalang ... wajar Bahagian Integriti melaksanakan 'spotcheck' dan terus mengambil tindakan kepada individu yang terlibat di ruang persekitaran masjid?
commented May 13, 2019 in Human Resource Management
0 answers 8 views
Sedia maklum, terdapat beberapa JKR Daerah mempunyai kekurangan pemandu kenderaan yang memiliki lesen E dan H. Adakah usaha jabatan untuk menganjurkan program bersama dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi meningkatkan KOMPETENSI pemandu kenderaan di peringkat JKR Daerah? Jika tiada ... Persekutuan (perlu guna lori JKR) 3) Operasi Bencana (Tanah runtuh) - perlu guna lori JKR dan backhoe JKR
edited May 4, 2019 in Human Resource Management
3 answers 336 views
Adakah terdapat option (cadangan) lain selain pengkorporatan JKR sepenuhnya?
answer edited Apr 21, 2019 in Stakeholders Management
0 answers 37 views
Sedia maklum, Kuarters Kementerian Kerja Raya (KKR) terdapat hampir di seluruh Malaysia yang diuruskan oleh JKR Daerah mengikut daerah tertentu. Bagaimanakah pengurusan kuarters di JKR Daerah dapat menguruskan dengan cekap dan hubungan kerjasama di antara ... ? Keperluan pegawai pentadbiran (skim [email protected]) bukan kalangan pegawai teknikal untuk mengakses maklumat sistem mySPATA? Bincangkan...
edited Mar 12, 2019 in Fixed Asset (Tak Alih)
1 answer 61 views
Adakah di peringkat pengurusan atasan membincangkan keperluan mengwujudkan perjawatan Penolong Jurutera Awam JA38 (persekutuan) di setiap Ibu Pejabat JKR Negeri? Tidak dinafikan kepentingan Jurutera Awam J41 dalam membantu mentadbir perjalanan aktiviti organisasi, namun ... Jurutera Awam JA38 diakui mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang kejuruteraan dan lebih lama dalam perkhidmatan awam.
retagged Dec 7, 2018 in Human Resource Management
1 answer 87 views
Sekiranya tempat berkursus berhampiran tempat bekerja, adakah 1. Perlu melengkapkan Borang Keluar Pejabat? 2.Sekiranya telah mengisi borang tersebut adakah perlu mengetip kad (punch) pagi dan petang
commented Nov 28, 2018 in Human Resource Management
1 answer 72 views
11 answers 421 views
Mengapa kemajuan kewangan kurang (sangat jauh) daripada kemajuan fizikal (CPM)? Contoh : kemajuan fizikal (CPM) 45% tetapi kemajuan kewangan hanya 14%. Apakah punca atau keadaan yang menyebabkan perkara ini boleh berlaku?.
answered Nov 6, 2018 in Scope Management
3 answers 125 views
Assalamualaikum & Salam sejahtera, Apakah perbezaaan di antara MyPortfolio dan Fail Meja? tempoh yang diberikan bagi penyiapan MyPortfolio adalah terlalu singkat dan ada beberapa tugasan-tugasan baru yang telah diamanahkan kepada Bahagian/Unit adalah masih baru ... perlu, cawangan/negeri perlu diberi maklumat yang lengkap dari pihak Ibu Pejabat bagi menyelesaikan MyPortfolio masing-masing.
answered Nov 3, 2018 in Human Resource Management
4 answers 122 views
Pihak JKR boleh memikirkan untuk wujudkan team KHAS JKR peranan yang luas Contoh Tentera ada PASKAL,KOMANDOR dan sebagainya.
commented Oct 20, 2018 in Human Resource Management
...