search
Log In

Answers by KHAIRUL AMIRUL

4 votes
62 views
Semasa taklimat baru-baru ini diberitahu CI adalah untuk skim J sahaja. Tetapi saya lupa untuk bertanya adakah semua skim J iaitu federal dan termasuk post state? Terima kasih.
answered Sep 30, 2019 in Human Resource Management
6 votes
75 views
Bagaimana aplikasi Competency Indentification (CI) dilaksanakan di JKR dan apakah faedah daripada CI yang dijalankan?
answered Sep 23, 2019 in Human Resource Management
4 votes
545 views
Kenapa masih terdapat segelintir pegawai yang berkhidmat di daerah atau negeri yang boleh kekal sehingga 7 hingga 8 tahun tanpa ditukarkan, contohnya di JKR Negeri Sembilan
answered Sep 16, 2019 in Human Resource Management
8 votes
218 views
Adakah wajar sekiranya waktu kerja fleksi (WBF) digunapakai untuk semua kakitangan kerajaan di seluruh negeri?
answered Sep 15, 2019 in Human Resource Management
2 votes
57 views
Mohon pencerahan berkaitan lantikan Contract of Services yang masih ada di JKR? Sejauh mana kesahihan cadangan pihak JPA bahawa tiada lagi lantikan tetap dan berpencen sebaliknya lantikan kontrak yang akan ditambahbaik. Adakah lantikan COS turut terkena tempias sedangkan perkhidmatan COS yang berbaki telah melebihi lima tahun? Tiada sebarang alternatif yang dapat diberi kepada COS yang tinggal?
answered Sep 11, 2019 in Human Resource Management
4 votes
77 views
JKR Daerah hanya mempunyai seorang Penolong Jurutera Elektrik (JA29) yang perlu memantau projek dan juga kerja-kerja sebutharga termasuk kerja-kerja penyelenggaraan bangunan kerajaan. Apa yang dilihat tenaga kerja yang tidak mencukupi menyebabkan beliau sering ... atasan beliau berasa tidak adil dengan perkara sebegini. Mohon perhatian atau sebarang alternatif dari pihak yang lebih pakar.
answered Sep 10, 2019 in Human Resource Management
2 votes
70 views
Pihak pelanggan telah menyerahkan satu projek kepada JKR untuk dilaksanakan, namun begitu disebabkan beberapa isu kontraktor telah ditamatkan perkhidmatan oleh S.O. Sebelum kontrak tersebut ditamatkan, bayaran pendahuluan hanya dapat dituntut sebanyak RM 1.2 juta dan berbaki RM ... bayaran RM 1.9 juta yang masih belum recoup oleh pihak kontraktor, adakah tindakan jabatan dari segi isu ini?
answered Sep 9, 2019 in Project Management
3 votes
77 views
Penyelenggaraan jalan di Malaysia terbahagi kepada penyelenggaraan di bawah JKR Negeri, JKR Persekutuan, Majlis Perbandaran dan juga konsesi. Walaubagaimanapun, jika disebut jalan rosak sudah semestinya ditujukan kesalahan tersebut kepada pihak JKR walaupun jalan tersebut bukan di bawah kendalian JKR. Adakah terdapat perancangan dalam membersihkan imej JKR yang kian tercalar?
answered Sep 8, 2019 in Assets & Facilities Management
4 votes
77 views
Adakah ini akan menyukarkan mereka jika dipanggil untuk temuduga kenaikan pangkat ke Jurutera jika kurang pendedahan dan pengalaman dalam bidang teknikal, mohon pencerahan?
answered Sep 8, 2019 in Human Resource Management
4 votes
189 views
Apakah rasional pengkorporatan JKR Malaysia? Bagi pandangan saya untuk menjadikan JKR swasta akan merugikan Kerajaan khususnya dari segi kehilangan pakar rujuk teknikal yang telah lama dididikkan.
answered Sep 1, 2019 in Miscellaneous
1 vote
155 views
Adakah kesemua pejabat tapak JKR untuk projek JKR sekarang menggunakan kabin?
answered Sep 1, 2019 in Project Management
9 votes
217 views
Ada individu yang jenis mengambil peluang apabila bos tiada di pejabat, maka dia juga turut hilang. Bila dilihat dari sistem etass, ada rekod masuk dan rekod keluar. Cuti juga tidak berusik. Hal dosa pahala kita tidak mahu bangkitkan disini. Mohon ... Kalo sehari dua mungkin benda yang boleh dimaafkan kerana betul-betul ada hal, tapi kalo saban hari sakit mata juga. #kenahusnuzonsetiapmasakatanya
answered Aug 31, 2019 in Human Resource Management
3 votes
69 views
Bagaimana hendak menjawab soalan masyarakat yang menuding jari pada kakitangan JKR yang "tak buat kerja"......"tido"...dalam isu jalan rosak.... Dan bagaimana kita nak menjelaskan bahawa jalan itu adalah bukan dibawah penyelengaraan atau seliaan pihak JKR....
answered Aug 31, 2019 in Technical & Contract Admin
2 votes
54 views
Salam dan Selamat Sejahtera, Pengunaan aplikasi Autocad amat penting dalam penjanaan lukisan bagi rekabentuk setiap projek. Bagi projek yang HODT JKR Negeri, kami terpaksa menggunakan aplikasi Autocad yang tidak sah disebabkan JKR Negeri tidak mampu membeli aplikasi tersebut ... ini yang telah lama dibelenggu oleh setiap JKR Negeri bagi mendapatkan aplikasi Autocad yang sah. Sekian, terima kasih.
answered Jul 23, 2019 in Miscellaneous
1 vote
90 views
Bagaimana nak jadikan aktiviti senaman ringan ini bertambah menarik dan bilakah waktu yang sangat sesuai? sila berikan pandangan tuan/puan.
answered Jul 20, 2019 in Human Resource Management
3 votes
368 views
Setahu saya, elaun kritikal sahaja tetapi pegawai kewangan dari CPK maklumkan bahawa elaun memangku juga ditolak. Walau bagaimanapun tak dapat cari pekeliling berkenaan ini dan kalau ada pun mungkin saya tak berapa jelas. Mungkin sesiapa yang tahu boleh kongsi pengalaman. Terima kasih.
answered Jul 19, 2019 in Human Resource Management
6 votes
158 views
Apakah langkah-langkah pihak atasan bagi menangani masalah kakitangan sokongan yang berkhidmat di sesuatu tempat terlalu lama (berakar)?
answered Jul 7, 2019 in Human Resource Management
6 votes
143 views
Mengapa SPB tidak dibuat aplikasi apps di mana borang2 diisi di dalam tab/hp? Sistem ini akan mengurangkan penggunaan kertas dan mudah untuk ditracking oleh pegawai2 semasa mengurus projek.
answered Jun 23, 2019 in Project Management
2 votes
47 views
Berdasarkan perkembangan teknologi pada masa kini, adalah releven penjawatan IT di setiap negeri? Namun didapati terdapat negeri yang tiada butiran penjawatan IT. Ada pula yang ada, namun butiran penjawatan adalah oleh negeri bukan federal. Mohon pandangan adakah penjawatan ini perlu. Dan jika perlu, apakah tindakan yang telah dilakukan bagi memastikan perkara ini tercapai?
answered Jun 16, 2019 in Human Resource Management
11 votes
336 views
Adakah terdapat option (cadangan) lain selain pengkorporatan JKR sepenuhnya?
answered Apr 13, 2019 in Stakeholders Management
4 votes
171 views
seringkali dilihat penggunaan kereta jabatan digunakan oleh penjawat awam tertentu untuk hadir ke masjid bagi menunaikan solat jumaat. Hal ini dilihat tidak diambil tindakan oleh pihak yang berkenaan. Apakah langkah terbaik dalam mengawal dan menghalang ... wajar Bahagian Integriti melaksanakan 'spotcheck' dan terus mengambil tindakan kepada individu yang terlibat di ruang persekitaran masjid?
answered Apr 6, 2019 in Human Resource Management
3 votes
54 views
Masalah psikologi, emosi, tekanan kerja dan juga masalah-masalah lain memerlukan perhatian dan bimbingan mereka yang ditauliahkan dalam kepakaran mendengar dan memberikan pandangan di setiap Jabatan dan Agensi Perkhidmatan Awam. Akrab berfungsi bagi melahirkan modal ... perhatian selain usaha - usaha menaikkan nama agensi, mengejar KPI dan melaksanakan tugas mengikut kompetensi masing-masing?.
answered Mar 4, 2019 in Human Resource Management
10 votes
115 views
Adakah terdapat Latihan/Kursus permohonan Kad Hijau CiDB disediakan khas untuk pegawai JKR? Ini kerana didapati masih ramai pegawai JKR yang keluar masuk ke tapak pembinaan tanpa memiliki Kad Hijau CiDB terutamanya pegawai baharu JKR yang menjalankan kerja-kerja AQPI di tapak.
answered Feb 21, 2019 in Human Resource Management
7 votes
87 views
Sekiranya tempat berkursus berhampiran tempat bekerja, adakah 1. Perlu melengkapkan Borang Keluar Pejabat? 2.Sekiranya telah mengisi borang tersebut adakah perlu mengetip kad (punch) pagi dan petang
answered Nov 23, 2018 in Human Resource Management
6 votes
72 views
5 votes
421 views
Mengapa kemajuan kewangan kurang (sangat jauh) daripada kemajuan fizikal (CPM)? Contoh : kemajuan fizikal (CPM) 45% tetapi kemajuan kewangan hanya 14%. Apakah punca atau keadaan yang menyebabkan perkara ini boleh berlaku?.
answered Nov 6, 2018 in Scope Management
7 votes
125 views
Assalamualaikum & Salam sejahtera, Apakah perbezaaan di antara MyPortfolio dan Fail Meja? tempoh yang diberikan bagi penyiapan MyPortfolio adalah terlalu singkat dan ada beberapa tugasan-tugasan baru yang telah diamanahkan kepada Bahagian/Unit adalah masih baru ... perlu, cawangan/negeri perlu diberi maklumat yang lengkap dari pihak Ibu Pejabat bagi menyelesaikan MyPortfolio masing-masing.
answered Nov 3, 2018 in Human Resource Management
5 votes
52 views
Jika cuti tanpa rekod ada kena buat permohonan juga ka? Atau serahkan kepada admin surat kenapa cuti tanpa rekod. Sebelum ni sy ambik exam jabatan..hanya tulis atas punch card yg sy ambik exam tanpa isi apa2 borang.risau juga ada kesan di kemudian hari
answered Aug 19, 2018 in Human Resource Management
8 votes
47 views
Seperti yang kita semua tahu, setiap pegawai haruslah merekod sendiri setiap kursus yang telah dihadiri ke dalam sistem Latihan JKR melainkan kursus induk dan kursus dalaman kerana ianya direkodkan oleh pihak PPKL atau penganjur kursus. Namun masih ramai pegawai ... soalan saya, apakah perbezaan antara Pembelajaran Umum, Kursus Luar dan Pembelajaran Kendiri di dalam Sistem Latihan JKR, CREaTE?
answered Jul 16, 2018 in Human Resource Management
3 votes
84 views
as per title naper yer? byk jbtn buat open house sempena raya nih, antaranya seperti jbtn pendidikan, jbtn pertanian, jbtn pengairan dan saliran dan mcm2 lagi.tetapi kenapa kita tidak? disamping dapat mengeratkan silaturahim sesama jbtn baik dalam mahupun ... yg lain). ianya juga dapat membina hubungan yang baik bersama pelanggan dengan mengadakan hari bertemu pelanggan selaku nilai tambah.
answered Jul 15, 2018 in Stakeholders Management
6 votes
112 views
Apa yang kita sedia maklum, penggunaan Teknologi Drone telah banyak digunakan oleh pihak luar dalam pelaksanaan projek, penguatkuasaan, pemantauan dan sebagainya. Pengunaan Drone ini juga sangat membantu dalam pelaksanaan projek JKR sebagai contoh, dalam peringkat ... mengenai perkara ini dan adakah langkah-langkah atau garispanduan ada dibuat bagi menggunakan Drone ini di peringkat Jabatan.
answered Jul 13, 2018 in Integration Management
7 votes
46 views
Bolehkah diwujudkan elaun kasut kepada kakitangan yang menjalankan kerja di site kerana tidak semua staff dibekalkan kasut safety.Sebagai contoh jika melakukan pemeriksaan di kawasan sisa bangunan yang terbakar.Risiko kecederaan terpijak paku mungkin tinggi kerana cuma memakai kasut biasa ketika melakukan pemeriksaan terhadap struktur bangunan yang terjejas..
answered Jul 12, 2018 in Human Resource Management
5 votes
82 views
Apakah 9 bidang kepakaran SME bagi Jabatan Kerja Raya Malaysia (JKR) yang telah diluluskan itu berasaskan sepenuhnya kepada keperluan setiap peringkat yang terkandung dalam Life Cycle dengan merujukkan kepada kesemua bidang yang ada dalam perkhidmatan JKR demi menjaminkan pengwujudannya akan terjadi satu platform rujukan yang menyeluruh?
answered Jul 9, 2018 in Human Resource Management
4 votes
68 views
Mengapa setiap kali perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, had laju kebangsaan mesti diturunkan? Apakah dengan penurunan had laju kebangsaan sebanyak 10 km/j iaitu dari 90 km/j ke 80 km/j dapat memberikan impak yang besar terhadap kesan kemalangan?
answered Jul 3, 2018 in Assets & Facilities Management
...