search
Log In
10 votes
216 views
Bukankah ini akan menunjukkan yg JKR tidak mempunyai kepakaran tinggi?
in Project Management 1,330 points 2 7 16

2 Answers

1 vote
Di CKK, semua projek2 hospital ( kecuali satu ) dilaksana secara reka & bina atau konvensional perunding. Projek2 klinik kesihatan & klinik desa pula secara konvensional dalaman.  Salah satu sebab ialah untuk mempercepatkan proses perancangan & rekabentuk. JKR ada kepakaran dalam senibina & kejuruteraan tapi tidak ada medical & equipment planner yang sangat diperlukan untuk projek hospital.
23,840 points 32 80 152
0
Terima kasih. Kalau kita kurang kepakaran di dlm medical planning,  mengapa kita tidak melantik medical consultant sahaja manakala yg lain-lain dilaksanakan secara in-house?
0
Saya dimaklumkan terdapat arkitek JKR pakar dalam "medical planning" melalui ijazah sarjana dan juga bertahun-tahun pengalaman diunit rekabentuk kesihatan. Malah, mereka mampu menyemak, mengaudit dan mencadangkan cadangan yang dikemukakan oleh pihak konsultan. Oleh, itu jika mengatakan JKR tidak mempunyai pakar saya berpandangan agak tidak tepat.
3 votes

Saya mencadangkan semua kerja di peringkat pembangunan konsep dan skematik dibuat secara dalaman. Terutama sekali untuk projek-projek berprofil tinggi. Untuk peringkat pemurniaan lukisan tender dan lukisan pembinaan ia harus diusahakan supaya boleh dibuat secara outsource kepada perunding. Ini akan memberi lebih masa dan manpower di JKR untuk fokus kepada peringkat rekabentuk. Rekabentuk yang hebat membolehkan JKR menjenama kepakaran mereka dalam menghasilkan rekabentuk-rekabentuk yang setanding atau lebih baik berbanding projek di sektor swasta. Ini kerana kerja-kerja merekabentuk (designing) adalah lebih berpengaruh dari kerja-kerja menghasilkan lukisan di mana ia memerlukan kompetensi yang tinggi dan akan menyerlahkan nama pereka (designer) jika rekaan yang dibuat berimpak tinggi.

Dengan ada banyak pilihan rekaan yang dibuat sendiri, lebih mudah untuk kita menyertai pertandingan sama ada di peringkat kebangsaan atau antarabangsa.

2,570 points 6 23 31
...