search
Log In
13 votes
144 views
Banyak kes berlaku di mana SKALA menunjukkan kelewatan sedangkan keadaan fizikal di tapak adalah sebaliknya. Di mana peranan kelewatan sebenar yg dikira melalui CPM digunakan untuk tindakan sebenar sedangkan pengiraan SKALA melalui kewangan?
in Project Management 7,290 points 15 33 66

4 Answers

5 votes
Perkara yang penting dipaparkan dalam SKALA adalah kemajuan fiizikal sebenar di tapak. Memandangkan bayaran kemajuan biasanya akan mengambil masa sekurang-kurang sebulan dan banyak yang melebihi dari sebulan baru dibuat bayaran maka sememangnyalah SKALA akan menunjukkan sedikit kelewatan.

Oleh itu SKALA cuma perlu ditambah elemen (kolum) kemajuan fizikal sebenar di tapak (CPM tapak) bagi menyelesaikan masalah ini yang berlarutan sejak sekian lama tanpa perlu kepada kajian semula yang menyeluruh.
42,870 points 28 108 208
edited by
4 votes
S curve fizikal dengan S curve kewangan adalah berbeza. Ini jelas menunjukkan pada masa tertentu, kemajuan fizikal sering mengatasi kemajuan kewangan. Ini juga terjadi apabila kerja2 major yang mempunyai weightage tinggi dilaksanakan di bahagian akhir projek seperti projek jalan iaitu jambatan dan surfacing pavement.
6,820 points 14 37 100
3 votes
Sistem SKALA wajar di kaji semula kerana pihak klien & stakeholders lebih utamakan kemajuan fizikal dalam memantau sesuatu projek yang mana tiada maklumat dalam sistem.
23,880 points 32 80 152
2 votes
Ada juga pihak yang mempertikaikan akan keberkesanan dan ketepatan data yang terdapat dalam SKALA. Minggu ini telah berlaku satu kejadian dimana pihak Audit Negara telah datang dan memeriksan akan ketepatan data pada kolum Peruntukan Lulus dan Peruntukan Lulus Tahun Semasa. Mereka telah melihat ketidaktepatan data kerana peruntukan lulus tidak dapat dibuktikan dengan sebarang surat. Ada data yang dimasukkan sebagai kurang dan amaun yang telah dibuat bayaran dan banyak yang kosong dan tidak dimasukkan sebarang amaun.

Untuk kes ini pihak kita mempunyai cabaran hebat juga bagi menjawab akan isu yang telah ditimbulkan oleh pihak Audit Negara. Jadi dipohon semua pihak yang terlibat dengan SKALA agar dapat memasukkan data yang tepat disamping mengemaskini data pata setiap masa agar ketepatan data dan keberkesanannya dapat dibuktikan dan seterusnya mendapat kepercayaan banyak pihak.
42,870 points 28 108 208
...