search
Log In
17 votes
277 views
in Human Resource Management 7,310 points 15 33 66
edited by
0
spesifikkan soalan anda
0
Sebagai contoh: Juruteknik, Penolong [email protected] Jurutera.....sudah bekerja lebih 10 tahun tapi belum boleh buat kerja dgn betul atau faham prosidur kerja. Adakah salah penempatan? Adakah salah budaya kerja? Adakah salah sistem kerja? Adakah salah sikap yg tak betul?

5 Answers

8 votes
 
Best answer
JKR perlu mengadakan Personality Profile Test bagi membolehkan pengurusan mengenalpasti kecenderungan dan minat seseorang kakitangan. Dengan ini keupayaan seseorang kakitangan dapat di maksimumkan.
4,610 points 7 18 37
selected by
4 votes
Saya cadangkan supaya dihantar kaunselling oleh pakar kaunselor Kementerian disamping memahami masaalah sebenar (root causes) pegawai ini. Kemungkinan penempatan beliau ditempat yang tak sesuai. Bosnya mungkin could not be bother dengan progress career dia  dan sbgnya. Mungkin perlu ditempatkan dicawangan pakar buat beberapa tahun supaya kepakaran diperolehi. Latihan-latihan lain tidaklah begitu effective compare dengan penempatan di Cawangan Pakar Ibu Pejabat.
4 votes
Ini lebih kepada sikap pegawai itu sendiri. Jika pegawai tersebut tidak mengambil initiatif atau peluang yang tersedia. Banyak kursus/seminar/bengkel/conference yang disediakan jabatan dan juga pihak swasta. Pegawai tersebut boleh pohon; disamping menambah ilmu ianya juga memenuhi kehendak menghadiri latihan 7 hari setahun.

CPK pernah kendalikan survei mengenai untuk mengetahui tahap kompetensi sendiri iaitu diketahui jurang antara kompetensi pegawai sekarang dan kompetensi pegawai perlu ada. Dari situ kita tahu dimana kita berada.
1,560 points 4 10 21
5 votes
Memanglah banyak perkara yang perlu dilihat bagi merumuskan seseorang masih tidak berkemahiran bagi menghasilkan kerja yang lebih baik. Antaranya adalah kapabiliti kapasiti minda seseorang yang agak perlahan walaupun telah mencapai peringkat penganugerahan pengijazahan di peringkat yang agak tinggi mungkin disebabkan juga dengan jangkamasa minda yang telah mula dimamah usia yang kalau difikirkan secara sepintas lalu tidak sepatutnya jadi begitu kerana sepatutnya lebih tua usia lebih tinggi ilmu pengalaman dan kebijaksanaan (wisdom). Peribahasa ada mengatakan jauh berjalan luas pengalaman dan pengetahuan juga lagi tua kelapa lagi keras isinya. Kalau benih yang baik dicampak ke laut menjadi pulau.

Banyak contoh-contoh yang boleh kita ambil bagi melihat akan kebenaran ini seperti Albert Einstein adalah pelajar yang corot yang tidak boleh bersekolah kerana kelemahan mindanya semasa kecil tetapi telah memberikan impak yang besar kepada kemajuan sains ciptaan dan kehidupan umat manusia sejagat. Mungkin kita ada juga kawan-kawan sekolah yang dulu tidaklah sebijak mana tetapi di usia yang melangkaui usia pencen telah menduduki jawatan yang hebat-hebat.

Saya bersetuju denga En. Dzarif bahawa ini semua bergantung atas kesedaran dan kehenddak pegawai itu sendiri sekiranya ingin berubah kepada keadaan yang lebih baik. Tuhan tidak akan mengubah nasib seseorang itu sekiranya dia tidak mahu atau berkeinginan mengubahnya nasib atau sikap dalaman dia sendiri. JKR dan agensi lain seperti INTAN juga ada membuka banyak ruang dan peluang seperti kursus teknikal dan bukan teknikal bagi mengapai tujuan ini. Biasanya pegawai sendiri kurang berminat untuk menghadiri kursus-kursus yang ditawarkan disebabkan malas mengisi boranglah atau perlu kelulusan pegawai atasanlah yang agak cerewet tetapi kecualilah ketua pegawai sendiri yang mengarahkan pegawai menghadiri kursus bagi menambah pengetahuan dan kepakaran.
42,870 points 28 108 208
7 votes

soalan agak umum,  jawapan pun boleh menjurus kepada:

1-Jika disebabkan pegawai yang komited tetapi tidak didedahkan dengan pengalaman teknikal, maka secara automatik pegawai ini dianggap tidak memiliki kemahiran teknikal: ini adalah isu dasar, setiap disiplin ada tahap dan penilaian komptensi tersendiri, cuma assesment terhadap kompetensi di kalangan pegawai JKR masih lagi belum menampakkan impaknya (adakah assesment benar-benar dikaji dan diambil maklum oleh pengurusan atasan?), 

2-sikap/attitude: masalah ini lebih kepada masalah peribadi dan perlu dirujuk secara human touch dsb

3-we all the same,  being empathy  along with togetherness and suportive that is better towards a sweet succes story..

Wallahu'alam..sekadar pandangan..

4,490 points 13 39 52
edited by
...