search
Log In
15 votes
244 views
in Project Management 7,290 points 15 33 66

2 Answers

1 vote
Kenal pasti di bahagian mana pengurusan yang lemah. Lazimnya kontraktor mempunyai kawalan dalam pengurusan kewangan, sumber manusia dan kualiti bagi menjalan sesuatu projek. Pegawai penguasa sewajarnya memahami sepenuhnya kontrak sesuatu projek dan mampu menangani isu berbangkit berdasarkan kepada kuasa yang diperuntukan kepada pegawai penguasa.
3 votes

Setelah ample warning di berikan, cukup delay melebihi 60 hari, keluarkan saja surat termination (of course perlu mengikut procedure to terminate, semuanya ada dalam contract).

Namun cara ini hanya berkesan, sekiranya selepas di termintate, kontraktor baru dapat dilantik dengan cepat dan lebih penting kontraktor baru mempunyai kewangan yang kukuh dan pengalaman luas dalam bidang projek tersebut.

Tetapi adakah ini berlaku,

ishk ishk ishk, sambil geleng kapla,

dah di terminate, kontraktor baru tak di lantik lantik, disebabkan masaalah contractual dan sebagainya. Pulak selepas dilantik, perangai dan pengurusan beh kureng sama dengan kontraktor yang diterminate.

Justeru itu, harapan projek dapat disiapkan within 3 bulan, projek drag on berbulan bulan disebabkan masaalah kontraktor baru. Ibarat lepas mulut ghimau, masuk mulut ghimau yang lebih besau.

Kontraktor yg lemah dalam menjayakan projek ini lazimnya mereka ini lemah dalam project management itself dan kewangan tidak kukuh.

Trend sekarang cari kontraktor penyelamat dengan harapan menjimatkan masa. Hopefully ianya dapat mengatasi masaalah yang dihadapi. If not kontraktor utama, kontraktor penyelamat dengan JKR JKR sekali hanyut dan tenggelam.

(اللهمّ يسر و لا تعسر)

cool

 

 

14,950 points 12 52 137
...