search
Log In
12 votes
246 views
in Human Resource Management 1,330 points 2 5 14

2 Answers

5 votes

Well itu le tujuan nya pun. Nak memastikan antara lain yg si polan dan si plan ni amat layak untuk di beri tanggungjawab yang lebih tinggi.

Tidak di nafikan kekanan pegawai amat penting. Perlu di beri pertimbangan sewajar wajarnya di dalam proses kenaikan pangkat.

But then kekanan ini juga perlu di translate kepada pengalaman yang bermanafaat serta attitude dan sikap positif yg baik terhadap masa depan organisasi.

Ada pegawai, (bukan JKR Malaysia tetapi Jay Key RRrrrr Negeri Antah Berantah) yg tidak menafaatkankan usia nya setara dengan pengalaman nya dan vice versa iaitu menafaatkan pengalamannya setara dengan usianya.

Dan attitudenya terhadap Jabatan nya sendiri amat meragukan. Contohnya sering memperkecil dan memperlekehkan Jabatan nya hingga boleh menjatuhkan imej Jabatan. Its happening, (bukan di sini tetapi Jay Keyy RRRrrr Antah berantah).

Justeru itu bagi menjawab soalan, sepatutnya lah

markah yang diperolehi boleh mengatasi kekanan,

if not............. why adakan temuduga.......

ikut jelah seniority dalam Jabatan. smiley

 

 

 

 

14,950 points 12 52 137
2 votes
Jawapannya ialah tidak boleh..terutamanya kami di Ng ..walaupun perform (rasanya lah)..tidak dpt peluang kenaikan...
3,440 points 4 17 46
0
Kekananan, LNPT dan terbaru temuduga adalah kaedah pemilihan untuk kenaikan pangkat.Sebelum ini kita ada PTK.Then one fine day,it was scrapped.I think temuduga pun akan ternoktah jugak.

Apa yang pasti terdapat pegawai bagus/baik yang seolah-olah menjadi mangsa.Contohnya ada Jurutera Awam "tersekat " di takuk asal ( maaf ungkapan takuk ,mungkin tidak tepat) kerana tidak lulus PTK dahulu.Ada juga yang sederhana prestasi ( mungkin  persepsi sahaja  ) telah "potong" ( sekali lagi maaf ungkapan ) kerana cemerlang dalam PTK.

Pendapat saya tidak mudah JKR sebagai agensi untuk " betulkan " pecking order /kekananan pra-PTK.
...