search
Log In
7 votes
234 views
in Road 8,120 points 25 56 91
edited by

2 Answers

9 votes

Tuan,

Modified Proctor test adalah sama seperti standard Proctor test, cuma berat hammer adalah double daripada standard proctor test dan ketinggian hammer 1.5 kali berbanding kedudukan Standard Hammer test.  Also, you pack the soil in 5 layers instead of 3 for standard proctor . Modified proctor test memberikan anda berat unit yang lebih tinggi pada kandungan lembapan yang lebih rendah. Kebiasaannya ujian ini dilaksanakan pada landasan kapalterbang terutama untuk menampung pesawat yang besar untuk pendaratan, tahap pemadatan yang diperlukan adalah lebih tinggi daripada apa yang telah dicapai dalam standard proctor test

Kebiasaanya, proctor standard test adalah pilihan yang terbaik kerana adalah amat sukar untuk mendapatkan kepadatan tanah sepertimana modified proctor test. Modified Proctor test memerlukan perbelanjaan yang besar dan masa yang diambil juga agak panjang. Dan jika kita boleh mencapai 98% daripada standard proctor test ianya sudah memadai.

Walaubagaimanapun pertimbangan Engineer perlu dalam menentukan test mana yang perlu digunakan.

Terimakasih, Sekadar pandangan.

Mohd Fairuz

 

27,610 points 73 158 200
2 votes
Dua dua test boleh di gunakan Li, kalau menggunakan Standard Test, markah lulus 98%. Moodified Proctor 95%( ada yang kata 90%). I used 95%.

Need not brief u about the instrument used. I think u pun dah tahu.
14,950 points 12 52 137
...