search
Log In
13 votes
120 views
Dengan peruntukan yang tinggi yang disediakan, adakah JKR mampu melaksanakan sendiri penyenggaraan Jalan Persekutuan ini? atau JKR masih selesa dengan perkhidmatan oleh pihak konsesi. Jom kita bincang bersama
in Assets & Facilities Management 27,610 points 73 158 200
retagged by

3 Answers

3 votes
Sebagai pengguna jalan ,contoh jalanraya Kuala Krai- Gua Musang, memang sangat tidak puashati dengan kerja2 penyenggaraan yang di buat.  Potholes lambat di baiki / di tampal secara tak baik. Sepatutnya resurfacing dibuat di tempat2 yang rosak teruk. Guardrails yang rosak tak di baiki/ganti. Hanya kerja2 senang seperti potong rumput & cuci longkang selalu di buat. Jadi, keadaan rumput di bahu jalan nampak lebih elok dari pavemen jalan!!
23,880 points 32 80 152
3 votes

Saya berpendapat penyenggaraan jalan samada Persekutuan atau Negeri, beri sahaja pada District untuk handle. Sebelum ada konsesi pun, asalnya  district yang handle.

Saya percaya our JD is expereince enuff to handle this.

Dari pemerhatian saya semasa JD dulu, apabila di beri kepada konsesi pun, ada yang mem sub kan juga. Konsesi pun I dun think mampu nak buat sorang sorang, dengan machinaries dan manpower yg banyak dan jumlah yang besar yg diperlukan,

Tempoh konsesi ini saya berpendapat perlu di semak balik, supaya apabila sudah tamat perlukah diteruskan???.

The best minta feedback dari State Pengarah dan all JDees.

(اللهمّ يسر و لا تعسر)

cool

14,950 points 12 52 137
3 votes
Pada pendapat saya, prestasi Kontrak Konsesi Penyenggaraan Jalan yang lepas adalah kurang memuaskan. Banyak perkara perlu dikaji semula dan dibuat penambahbaikan terutama skop kerja, spesifikasi kontrak dan kaedah costing atau pecahan harga. Mekanisme kawalselia kontrak oleh kerajaan juga perlu disemak dan dimantapkan.
6,610 points 22 55 80
...