search
Log In
8 votes
431 views
in Contract Administration 23,840 points 32 79 152
0
Kenapa klien nak minta?. Sebab jkr serah lewat. Kenapa jkr serah lewat?.

3 Answers

6 votes
 
Best answer
As Salam.

Pada pandangan saya...contractually kontraktor tidak terikat untuk melanjutkan teempoh DLP. walaubagaimanapun sekiranya kontraktor bersetuju dengan rela hati tiada masaalah...that is they continue to repair defects discovered after the end of the DLP. for a period agreed. The CMGD may be behold.....It is also advisable to ask Contractor to extend the insurances in view of his staff still on site attending to the defects work and so is the Bon. So,,,you will notice there will be followup actions to be taken...

In a similar case..its a housing project(rumah murah raayat (State), since the house owners  only occuppied the houses towards the end of the DLP, the State requested the Contractor to extend the DLP for another 6 months..The contractor agreed to extend the insurances and the Bon at no extra cost!! (The extension of the Bon may be optional because extending the DLP is not his liability under the contract ..more of a goodwill basis..but the insurance may be neccesary  for safety reasons...)
6,610 points 3 31 57
selected by
0
If the contractor agreed, i think there should be a written supplementary agreement between both parties?
5 votes

Eden kalau kak long shimah yang jawab, susah raso eh nak nokok nambah, jawapan topat ajo, hampir samo ngan jawapan den.

Saya setuju ngan pendapat Puan Shimah ie provided the contractor agree. No obligation sebab his duty as far as DLP is concern is right after CPC.

However saya rasa at certain instance kita juga kena work smart, becoz acapkali  to get the client to accept, punyalah azab, dah tetap tarikh penyerahan sekian sekian, tunda, tetapkan tarikh sekian sekian tunda. Sedangkan DLP berjalan. Therefore kita kena strike a balance.

Dalam minda client, selagi aku tak duduk, DLP should not be moving. It should stay put. But must remember kalau tak serah serah kepada klien, kalau kecurian berlaku dan sebagainya, sapa perlu bertanggung jawab? Kalau lewat 1 atau 2 hari, boleh lah kontraktor bantu, kalau bertahun.

Kena pulak dalam building ada mesin x ray, air cond, tv dsbnya. Kena lantik pak guard le plak. Pak guard lama dah lari sebab warga bangladesh, masuk illegal. Pak guard yang baru umur 60 tahun, bekas technician JKR. Isteri 4, isteri didahulukan pencapaian diutamakan.  And the beats goes onn.

Kalau contractor dengan rela hati bersetuju, saya rasa the best deal will be proceed dengan tarikh tempoh kecacatan right after CPC, but then minta jasa baik kontraktor, to maintain the buillding at least 3 or 4 months after. Afterall there's no obligation, its all goodwill.

We might say, if like that one, contractor might cabut maaa, well then again, he might as well refuse to extend it earlier.

To add a written supplementary agreement,  is actually like giving an extra burden to the contractor.

Dah lah eden  bagi ekau  porcumo(kontraktor Negeri Sembilan), ekau nak tambek pulak den macam tambekk kobau. Pulakkkkkk.

Logically he won't accept. Why willingly allow people to put a spear to your throat when u are already outside the fence?

 

(اللهمّ يسر و لا تعسر)

cool

 

14,930 points 12 52 137
0
For info, a contractor for a hospital project agreed to extend DLP for one year cos project handing over delayed one year after CPC. The supplementary agreement to be verified by Legal Adviser.
3 votes
Tempoh DLP adalah sebagaimana yang ditetapkan dalam kontrak.
550 points 2 6
...