search
Log In
12 votes
104 views
Why Project Managenent Plan (PMP) is not widely used in JKR?
in Time Management 720 points 3 7 11
retagged by

4 Answers

1 vote
They said planning is for the wimp...jadi tak payah plan lah...buat je, lagi pun rancang2 tak jadi juga..waste of time n effort je.
9,180 points 17 34 86
1 vote
Pihak Prokom gagal utk menyemarakkkan penggunaan management tools sampai ke peringkat operasi terutama di peringkat daerah
10,970 points 9 43 89
1
Don't ask what PROKOM can do for you. Ask,"What you can do for PROKOM!"
1
Berbuih dah cakap pasl ni tapi tak de nak take up...after all we r all human
1
Sesungguhnya PROKOM (kini CPAB) telah bersungguh-sungguh bernyampaikan ilmu dalam pengurusan projek termasuk tools pengurusan projek kepada setiap wakil di PO cawangan dan PO negeri sejak penubuhan PO
2 votes

Pada pendapat saya ada beberapa kemungkinan kenapa ianya tidak digunakan secara meluas di JKR

  1. Kebanyakan pegawai tidak memahami tujuan sebenar pelaksanaan PMP. Oleh yg demikian, PMP yang dibuat hanya sekadar menenuhi syarat wajib buat tetapi tidak digunakan secara menyeluruh bg memantau dan mengawal pelaksanaan projek. 
  2. Kebanyakan pegawai melihat bebanan penyediaan PMP itu amat menyusahkan dan terlalu bnyk sehingga tidak menyediakan PMP langsung. 
  3. Ada sebilangan juga menyediakan PMP hanya bg tujuan mengikuti program CBAS sahaja. Sebaik berjaya mendapat QPP, RPM atau RPD, amalan PMP terhenti. (niat sebenar hanya utk mendapatkan sijil, bukannya mempelajari teknik dan meningkatkan ilmu dlm pengurusan projek agar dpt diaplikasikan sepenuhnya dlm mengendalikan projek). Sedihnya ada segelintir drpd yg berjaya dlm mendapatkan sijil melalui CBAS tidak mempromosikan kelebihan PMP dlm melaksanakan projek kepada pegawai bawahan mereka bahkan tidak menggalakan penggunaan PMP. 
  4. Sesetengahnya tidak mahu menerima perubahan dlm teknik melaksanakan projek. Selagi perubahan tidak diterima, budaya kerja juga tidak akan berubah. Sebaik mana amalan itu, ia tetap dianggap menyusahkan dan dibiarkan sahaja.
  5. Sesetengahnya walaupun ingin berubah dan menerima amalan PMP, tetapi tidak diterima oleh pegawai atasan mereka. Mereka mula berputus asa dlm meneruskan amalan tersebut. 

Adalah menjadi harapan, agar kita sebagai warga JKR sentiasa membetulkan niat dlm melaksanakan sesuatu, bukan kerana mengejar sijil semata-mata, tapi lebih untuk memperbaiki keadaan dan meningkatkan produktiviti dan mutu kerja demi masyarakat kita sendiri insyaAllah. 

3,640 points 3 16 43
1 vote
Kerana ianya hanyalah satu "Best Practice" dan bukan mandatory..dan like even some of  us in JKR is saying... tak de PMP pun, projek siap juga
3,260 points 4 17 42
...