search
Log In
14 votes
218 views
in Building 10,190 points 33 70 108 1 flag
recategorized by

5 Answers

3 votes
 
Best answer

Boleh merujuk kepada link jawapan saya.

1. Set Benchmarking - BIM Level 2 pada 2020. 

2. Establish Strategy Plan and Goal - Buat masa ini boleh merujuk Inisiatif Strategik JKR 2016-2020

3. Prepare People and Culture/Change - Training setiap tahun di CREaTE dan khusus untuk yang melaksana projek BIM

4. Standards :- Process Definition, etc - JKR telah mengeluarkan JKR BIM Guide, JKR BIM Standards, Manual Proses Kerja (Perancangan, Rekabentuk Awalan & Rekabentuk Terperinci) dan BIM Requirements for D&B (Building Project)

5. Determine/Choice of BIM Software - BIM Platform adalah Autodesk

6. Upgrade ICT Infrastructure - Upgrade sentiasa berterusan oleh pihak BTM

7. Conduct Training - Training diadakan di Studio Latihan BIM dan CREaTE

8. Pilots & Evaluation - Dua projek iaitu SPRM & KK5. Sedikit sebanyak dapat membantu kebdalam penyediaan dokumen BIM dan template BIM

Pada pendapat saya, perkara yang paling penting adalah PEOPLE... Ianya tidak semudah yang disangka untuk mengubah 'culture' yang sememangnya dalam 'comfort zone'.

24,390 points 15 54 143
selected by
0

Terima kasih atas perkongsian 

2 votes
salam,

 

BIM hanya akan dapat dilaksanakan di JKR apabila designer dari semua cawangan sektor pakar mempunyai kemahiran dan kompeten menggunakan perisian dan tools berkaitan BIM. Dengan adanya DPPK, berkemungkinan besar JKR akan memerlukan 2 hingga 3 generasi J41/J44 dari cawangan pakar bertukar dan kembali semula ke cawangan pakar berkenaan sebelum BIM akan dapat dilaksanakan sepenuhnya.
7,470 points 12 38 62
reshown by
8 votes

Dear Shahrum,

I am very keen and very excited to talk about BIM. Teknologi IT dan BIM memang tidak boleh dipisahkan. Ianya seperti iama dan lagu.

Without IT technology, BIM has no value anything at all. Juga sama dengan IT, jika BIM tidak di dilaksanakan, jadi apa value IT??

Di sini saya suka membincangkan sedikit apa yang perlu dilaksanakan oleh JKR pada peringat Strategik, Tactical dan Operational dalam perlaksanaan BIM. Ia saya namakan BIM Implementation Strategy

1. Set Benchmarking

2. Establish Strategy Plan and Goal

3. Prepare People and Culture/Change

4. Standards :- Process Definition, etc

5. Determine/Choice of BIM Software

6. Upgrade ICT Infrastructure

7. Conduct Training

8. Pilots & Evaluation

All 8 strategies ini penting bagi perlaksanaan BIM. From strategic level ke operational level mesti terlibat. Polisi yang mantap dari peringkat strategik dan komitmen pada peringkat tactical dan collaboration di semua peringkat termasuk operational mesti ada dan mantap.

Di JKR sekarang, kita telah laksanakan pada Bil 5(di bawah Jawatankuasa pemilihan perisian dan telah selesai pada tahun 2010), Bil 6 (di bawah projek ICT J10), Bil. 8 (di bawah Unit BIM, Prokom), Bil. 4 (oleh Unit BIM dan Jawatan Kuasa Teknikal BIM JKR), Bil 7 ( oleh BLP (Kerja sama Urusetia JK Teknikal BIM JKR a Unit BIM). Walaubagaimanapun, semua ini akan gagal jika polisi, komitmen tiada.

Saya suka melihat kepada jiran kita Singapore, yang mana Polisi, Benchmarking meraka tetapkan amat/cukup jelas.

Saya rasa cukup dulu perkongsian untuk kali ini, nanti saya sambung kemudian.

Mohd Fairuz Muhamad

 

 

27,610 points 73 158 200
0
Pada pendapat saya, implementation starategy no.3 itulah yang paling susah dilaksanakan dan yang melambatkan penggunaan BIM sepenuhnya di JKR sekarang.
3 votes
Di Caw. Kerja Kesihatan, setakat ini sedang melaksanakan beberapa buah projek pilot BIM iaitu Projek Hospital Parit Buntar, Perak dan Klinik Kesihatan 5, Maran, Pahang.
23,840 points 32 80 152
4 votes
Bagi saya, selagi item no.4 yang diterangkan oleh Hj.Fairuz, belum ada @ masih belum mempunyai ketetapan, sukar untuk  mengubah kerana polisi dan process masih belum ada.

Sekiranya polisi, standard dan process telah ada, secara perlahan-lahan HODT boleh menggunapakai teknologi BIM.
28,460 points 38 99 211
...