search
Log In
9 votes
155 views
Projek berskala kecil dgn kos RM 350k sahaja.

Dilaksanakan oleh ICU Negeri Selangor, SO dan project team adalah pegawai kader JKR.

Tindakan terkini, (Verbally) SO tdk setuju dan minta kontraktor kemukakan cadangan kerja terlebih dahulu utk semakan.

Saiz roofbeam kecil iaitu range 125mm sahaja.

Kontraktor still mahu brickworks dipasang dahulu memndangkan tempoh projek yg singkat.

Mohon pandangan teknikal dan pentadbiran kontrak.
in Civil 610 points 2 5 12

2 Answers

3 votes
 
Best answer
Sometimes we have to " think out of the box"

If the contractor wants to give a suggestion - we should listen to his  explanation & method statement - if it is practical & can be  done & the end product is guranteed - then why not give it a try - practically  I think it is possible - only how the contractor proposes to do it is important.
7,620 points 12 29 53
selected by
0

agreed mr harjit singh Sir,

Its good to think outside da box. No harm for de contractor to giv a suggestion.

The only problem here is time which is in fact a constraint.

If there is time, then the normal process of finishing the beam then column and then to lay the brick to me is the fastest. (put aside IBS or precast ).

If there is other method in which it can giv the fastest way without any increase in cost, then i myself is interested to learn. Share the knowledge with us.

 

Thanks

اللهمّ يسر و لا تعسر

cool

 

 

0
Setuju. Kita patut berfikir diluar kotak.
4 votes

Salam,

Emangnya  bapak kontraktor mahu cepat aje, semuanya mahu cepat. Tetapinya yg pasti biarlah lambat dikit dikit, asal saja kerja nya bagus.  Ya bukan ka itu lagi baik. Udah tentu lhor kerja yg siap agak lambat sedikit tetapi kualitinya yang di perolehi bukankah semestinya lebih gantang dari kerja yg siapnya cepat tetapi kualiti nya ngak ada.

Melaksanakan kerja-kerja brickworks awal sebelum roofbeam disiapkan, bukanlah praktis yang baik dan kalau boleh jangan dibenarkan sama sekali.

Antara sebab,

1) Apabila kerja brickworks siap dan nak pasang roofbeam, dikhawatiri jika tiang ada movement (semasa konkriting, vibrating and all the ting, ting), even slight movement akan membuatkan ada gap antara tiang dan brickworks. Wherelese jika tiang dan roofbeam disiapkan dahulu sebelum brickworks bermula, makanya ia membentuk 1 framework yang kuat dan rigid, maka kita tak khawatir tentang any movement.

2) Sekiranya brickworks siap, selepas tu roof beam dibina. Apabila konkrit roofbeam dah set (dah koraih bak kata orang N9) macamana nak tanggalkan formwork di bawah beam tersebut?

dan jawapan cepumas

 

3) Kalau brickworks dah siap centek tapi roofbeam belum mula, so apabila nak buat roofbeam esok, mana nak tupangkan formwork tu ie nak support fromwork beam camner? takan nak letak plywood roofbeam atas brickworks dan pasang falseworks/support dengan pancang kayu kiri kanan? Elok elok pakai satu kayu dah kena pakai 2 kayu plak? Tak praktikal, tak ekonomikal dan membazir. Akibatnya,mungkin kualiti akan terjejas, kos bertambah dan jangkamasa juga bertambah kerana banyak nak kena buat extra works.

Lantas pak, bageimana ni? jangan aje di beri in pasangin brickworks sebelumnya roofbeamnya kok siap dulu.

Kok nanti apa apa jadi, bapak juga di persalahin. Walaupun kerjain nya bakal selesai tuntas, walaupun saya yakin serta optimist kerjain memang boleh disiapkan, namun saya juga pessimist, apakah cara beginik merupakan solution sebaiknya hanya kerna kegawatan masa.

 

اللهمّ يسر و لا تعسر

cool

14,930 points 12 51 137
edited by
0
Perfect answer, tapi kena baca 3, 4 kali baru faham,.. bahasa apa ni BOS, Indon ke??
0
ha ha ha...jwpnya padat..tqsm pd yg mjwb soalan saya...tp da macam kepala kongsikong lak tukang jwb..pe2pun jwp tuan boleh digunapakai
0
Tidak salah untuk cari kaedah lain dari amalan yg biasa. Move forward.
...