search
Log In
18 votes
186 views
in Project Management 10,190 points 33 70 108
edited by

5 Answers

4 votes
Saya rasa harga kontrak maincon biasanya ok/ berpatutan tapi selalunya bila projek di sub2 kan lebih sekali, harga subkontrak terakhir akan jadi sangat rendah.  Untuk menangani masalah ini, perlu di syaratkan  hanya sekali subkontrak di benarkan dan wajib ada " Deed of Assingnment" antara maincon dan subcon, supaya bayaran di buat terus kepada subcon yang buat kerja2.

Sekadar pandangan CE saja... QS kita lebih arif dalam hal ni...
23,840 points 32 79 152
9 votes
Pada pandangan saya,,,,,,kaedah cutoff yang digunapakai tidak menjamin kejayaan sesuatu projek.....its just the most objective approach  for the moment.....a particular contractor may have passed our evaluation and accepted but the risk in problems arising during the implementation is another big issue..

Thinking alittle bit beyond......mengenalpasti kenapa projek sakit telah kerapkali dibincangkan (not forgeting the issues we created!!). Faktor yang kritikal adalah tahap professionalisma kontraktor itu sendiri....perasaan tanggungjawap yang ikhlas/tinggi...,,,,bukan sahaja kepada bayaran yang akan diperolehi ttetapi social responsibility,.....kesediaan  untuk menjadi kontraktor.... kesanggupannya menanggung risiko...

90% of our contractor are not up to the mark yet!!!! Itu sebab kawan kawan kita kat tapak have a tough time ..we cannot supervise 24 hrs.....tetapi sebaik saja kita pusing belakang dah lain cerita! Kontraktor mesti arif dalam isu buildability....workability  kerja ditapak...inipulak kena dilateh/di pimpin...(org kita  ada masanya tak competent juga!).Ada yang harapkan bayaran semata-mata.....yang sub 100% jgn cakaplah....

 

SO...the bottom line is ...CIDB, lets ensure the QUALITY of our contractors ...because that will  determine QUALITY of WORK on site.....COST and TIME will not overrun..... Customers delighted!!

(Kita juga sebagai S.O our competency. perlu seiringan.....jgn lupa!!!)
6,610 points 3 31 57
5 votes
Bagi kontraktor yang mempunyai sokongan kewangan yang kukuh, berpengalaman dengan projek yang sejenis dengannya dan yang terpenting sekali semua kakitangan profesional dan teknikal yang kompeten serta mahir tidak akan mengalami situasi seperti ini. Ini biasanya disebabkan oleh kontraktor yang mempunyai keupayaan yang agak minima dan mereaka memasuki kontrak yang agak ramai bilangan penender dengan sebilangan besar sanggup mengurangkan margin keuntungan dalam projek tersebut.

Hasilnya akan menyebabkan harga kontrak adalah harga kontrak yang agak berisiko untuk mengalami masalah kemudian nanti yang akan mengakibatkan pihak kakitangan tapak yang akan dengan cabaran besar menghadapi kontraktor-kontraktor seperti ini. Adalah didapati juga ada projek tidak dapat dimulakan sebarang keraja ditapak kerana masih mencari kontraktor lain lebih dari dua bulan bagi membantu menjalankan kerja di tapak dengan harga yang masih menguntungkan mereka dan ini akan dan telah mengundang projek perlu ditamatkan dengan lebih awal lagi.

Langkah lebih awal di peringkat perancangan pelu dibuat dan pihak yang berkenaan pun didapati telah cuba menangani masalah ini dari semasa ke semasa.
42,830 points 28 107 208
3 votes

salam,

actually  it doesn't matter kalau QS ada cut -off, cut - onn atau cut tary. Kalau tidak mempunyai kewangan yang kukuh untuk menampung projek kemungkinan besar projek terpaksa di terminatekan.

Bagaimana mengatasi masaalah ini? one of them, pilih kontraktor yg mempunyai kewangan yang kukuh dan at the same time job at hand tak banyak.

kekadang kewangan ok, tetapi too many projek dalam tangan,  sana korek tutup sini lubang, sini korek tutup situ punya lobang, situ korek tutup sinun punya lubang, last last x de ape nak di korek dah tetapi lubang berterabur tak dapat di tutup tutup.

ini just satu cadangan sahaja, by no means its exhaustive.

 

للهمّ يسر و لا تعسر

cool

14,930 points 12 52 137
4 votes
Nothing to do dengan sistem cut off pun..the main issue is semua nak jadi kontraktor. Kalau tengok company profil, kecukupan modal etc semuanya tip top...tapi dari segi pengalaman, determination, accountability and integrity? Most of them maybe fikir profit sahaja.. analoginya jika seseorang yang ada PHD dalam ilmu perniagaan..lulusan business study drp uni harvard sekali pun kalau tak pernah berniaga goreng pisang malah taktau pun pisang apa yang boleh digoreng tetap akan gagal dalam bisnes tu.
11,780 points 15 40 80
...