search
Log In
17 votes
440 views
in Fixed Asset (Tak Alih) 460 points 4 7 10

3 Answers

3 votes
Saya tidak pernah baca atau lihat mana2 pekeliling berkenaan 'road hump' atau bonggol di jalan persekutuan. Tidak pernah saya terfikir utk membina bonggol utk jalan persekutuan.

Pendapat saya yang pernah bekerja di syarikat konsesi senggara jalan persekutuan adalah sangat MERBAHAYA membina bonggol di jalan-jalan tersebut kerana had laju jalan persekutuan adalah 90km/j.

Kalau terpaksa menurunkan had laju di jalan persekutuan, adalah baik menggunakan 'rumble strip' atau 'tranverse bar'
4,990 points 5 27 43
0

laporan dari llm ini telah membuktikan kejayaan mengurangkan kemalangan setelah menggunakan 'tranverse bar' http://www.llm.gov.my/documents/PublishDoc/Isi%202011.pdf

lihat video ini, kesan dari speed bump di jalan yang sederhana laju, 

kalau nk tengok yg kelakar (walaupun kelakar, tetapi memalukan jurutera jalan dan membahayakan pengguna), taip 'speed bump fail' di you tube :D

0
Rasanya di Selangor masih ada jalan Persekutuan yang dipasang Bonggol
4 votes
Setuju dengan saudara Fahdli.

Seingat  saya semasa Mantan KPKR YBhg. Tan Sri Ir. Hj. Zaini dulu ada mengeluarkan arahan pembinaan bonggol (satu daripada banyak solusi jangka pendek) bagi kawasan yang tinggi kadar kemalangan seperti di persimpangan bagi mengurangkan kadar kemalangan dan ianya berkesan menurunkan kadar kemalangan lebih daripada separuh. Tanggungjawab JKR ialah dengan membina bonggol itu perlulah ada papan tanda yang cukup untuk memaklumkan kepada pengguna jalanraya.Pembinaan bonggol bagi speed limit yang tinggi seperti 90km/j tidak dibenarkan kerana ianya hazard kepada pengguna jalanraya. Saya sendiri pernah membina bonggol bagi jalan 2 lanes dual carriageway(jalan state) dan speed limit cuma 60km/j atas permintaan ketua polis atas sebab banyak lumba haram dan banyak berlaku kemalangan dan ini telah dipersetujui oleh Pengarah JKR dan Exco Kerjaraya. Dan ianya ternyata berkesan dan dapat mengelakkan lumba haram dan kemalangan. Apa yang penting dan perlu dibuat perlu mendapat persetujuan Exco dan Pengarah dan papan tanda mesti cukup untuk makluman pengguna jalanraya.

sekian, sekadar perkongsian, terimakasih

Mohd Fairuz
27,610 points 73 158 200
6 votes

Mungkin petikan peruntukan undang-undang Seksyen 83 (Akta Pengangkutan Jalan 1987 [Akta 333]) ini, dapat memberi penjelasan.

 
Sumber:
 
PANDUAN MENGENAI BIDANG KUASA MENTERI & PEGAWAI PENGAWAL KEMENTERIAN KERJA RAYA

https://drive.google.com/file/d/0B9_e_x_sR-ETMnpMTFM1dHJROFk/edit?usp=sharing

8,120 points 25 56 91
edited by
...