search
Log In
15 votes
55 views
in Assets & Facilities Management 2,590 points 8 13 26

2 Answers

5 votes
 
Best answer
Kerajaan telah menyediakan kemudahan-kemudahan yang berteknologi dan berkualiti tinggi sama atau lebih baik daripada yang disediakan di negara-negara maju, walaubagaimanapun, budaya rakyat di Malaysia yang msih ditahap yang rendah tidak dapat menghargai apa yang telah disediakan menyebabkan mereka merosakkan dan menggunakan kemudahan dengan sambil lewa, tiada inisiatif menjaga keselamatan dan kebersihan kemudahan tersebut.
4,480 points 6 23 35
selected by
0
mungkin juga kurang kesedaran bahawa setiap wang dibelanjakan untuk membaiki kemudahan secara tak langsung adalah duit rakyat juga. Jika ada perasaan seperti hak sendiri, toilet public spt toilet sendiri mungkin sesiapa yang berniat untuk melakukan aktiviti tak sihat ini akan berfikir dua kali. nanti terpaksa keluar duit sendiri untuk baiki pula.....ada kemungkinan tak kita keluarkan dan (publish) cukai dikenakan terhadap setiap kerosakan harta awam???tapi terpaksa ditanggung oleh semua rakyat...sekadar pendapat
0
Pembangunan Modal Insan perlu juga dipergiatkan agar seiring dengan kepesatan Pembangunan Fizikal Negara.
0
Mungkin faktor terlalu ramai pendatang asing yang memang sudah biasa hidup dalam suasana tidak bersih dan membawa budaya tersebut ke negara kita. Rasanya jika rakyat Malaysia sendiri ramai yang sudah terdidik untuk bersikap profesional.
3 votes
Saya bagi contoh paling mudah. Toilet punyalah canggih, tapi kencing berterabur, buang air tak tahu nak flush, sekian, terima kasih.
10,190 points 33 70 108
...