search
Log In
14 votes
70 views
in Stakeholders Management 640 points 3 4 9

4 Answers

2 votes
 
Best answer
JKR adalah salah satu jabatan teknikal yang perkasa dan masih relevan. ini adalah disebabkan pelanggan dan agensi luar masih memerlukan JKR terutama dalam bidang senggaraan. Sehingga sekarang masih terdapat pihak luar mencari JKR dalam pemeriksaan keselamatan struktur bangunan atau jalan. Sekian terima kasih.
1,980 points 9 15 23
selected by
2 votes
Sehingga ke hari ini, JKR masih relevan kerana pencapaian kejayaan adalah jauh lebih tinggi berbanding dengan kegagalan seperti kelewatan menyiapkan projek atau kualiti aset yang dihasilkan.
1,640 points 5 9 18
2 votes
JKR masih relevan sebagai Penasihat Teknikal, Pengurusan Projek dan Pengurusan Aset dan Fasiliti kerana permintaan untuk JKR melaksanakan penyenggaraan semakin meningkat terutama daripada Kementerian Pelajaran Malaysia. JKR tak akan hilang selagi semua kakitangannya komited dengan tanggungjawab yang diberikan.
2,000 points 2 10 23
3 votes

Saya rasa untuk soalan soalan seperti ini, we must embed dalam our mind that JKR adalah releven SELAMA LAMANYA.

We are the biggest Technical Agency amongt Government agency. Technical is our core competency. Sapa yang boleh beat kita.

One may argue, tak perlu JKR, boleh employ consultants. Yang nak jaga consultants tu pun kena technically sound. Boleh kah seorang yang mempunyai core competency sebagai pendidik atau cik gu di beri tanggungjawab untuk menjga keselamatan dari ancaman sulu. atau seorang tukang masak diminta untuk menyelesaikan masaalah traffic jam atau accident.

To me soalan JKR atau tak releven tak timbul. Yg patut di tanya adakah kita iaitu (pegawai & kakitangan JKR ini adakah masih relevan). Thus kita perlu memahirkan diri dalam menghadapi cabaran mendatang. Kalau siling runtuh kerap sangat, hantar lah pegawai ke kursus pasang siling, kalau atap runtuh, hantar ke kursus pasang hantar. Hantar dan terus hantar, Jangan giv up.

Adakah apabila pelajar gagal dalam pepriksaan, yang mana berlaku setiap kali keputusan peperiksaan diumumkan (ie akan ada yng gagal) maka sekoalh perlu di tutup??? 

Atau ada anak kita yg gagal persekoalahan, maka anak yg lain tidak perlu di hantar ke sekoalh???

Hantar dan terus hantar, never giv up.

JIkalau disebabkan 5 insiden siling runtuh atau a few projek JKR gagal kita dah lemah semangat, tidak dapat menangkis samada JKR releven ke tidak, then we should think, sapa lah agaknya nak pertahankan JKR ni.

We must hav jati diri. We must pertahankan JKR. Technical is our core business. Our bread and butter.

Ask not what JKR can do for u, ask what u can do for JKR.

 

14,950 points 12 52 137
...