search
Log In
19 votes
388 views

Saya menggunakan kemudahan Highway utk bergerak dari satu point A ke point B. Apa yang menarik perhatian saya belakangan ini adalah kelihatan satu Billboard di tepi highway yang saya kategorikan sebagai seksi yang turut melibatkan penggunaan logo JKR. (Rujuk gambar).

Billboard ini diyakini kepunyaan Smart Cable (M) Sdn Bhd. Klik utk ke laman sesawang mereka. Penggunaan Logo JKR di dalam billboard mereka yang menggunakan model seksi memberi perspektif yang negatif kepada para pengguna lebuhraya terhadap integriti JKR.

Saya yakin JKR mempunyai garispanduan yang khusus terhadap sebarang penggunaan logo jabatan terutama yang melibatkan tujuan komersil pihak pembekal. Adakah sebarang kebenaran bertulis dikeluarkan pihak JKR kepada pembekal ini yang menyatakan kebenaran Jabatan agar logo JKR boleh digunakan secara meluas dan mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan?

Untuk rujukan, billboard ini dipasang di Lebuhraya Plus Seremban-K.L (KM 300.4 arah K.L sebelum MPOB), selepas RNR Seremban (arah Seremban) dan Lebuhraya LPT Karak-Lanchang (KM96, Arah Lanchang)

Sekian utk mendapat pencerahan.

 

in Stakeholders Management 700 points 2 4 9
0

Saya bersetuju dengan En. Mohamad Fikri. Apakah releven / kaitannya model tersebut dengan kabel elektrik. Sangat jauh menyimpang. Ada dua (2) isu disini:

1) Penggunaan model yang agak seksi dan tidak bersesuaian dengan produk. Lebih malang lagi apabila ada logo JKR di situ.

2) Penggunaan Logo JKR pada papan iklan tersebut. Perspektif masyarakat akan menyatakan bahawa pihak JKR yang meluluskan penggunaan logo di billboard tersebut. Masyarakat juga akan ambil maklum bahawa kabel Syarikat ini kesemuanya mendapat kelulusan pihak JKR. Sedangkan melalui pemeriksaan di JMAL JKR, hanya kabel PVC bersaiz 1.5, 2.5, 4, 6, 10, 16 & 25 mm sahaja yang mendapat kelulusan JKR. Tiada jenis kabel lain mahupun saiz melebihi 25mm PVC yang diluluskan. Sesungguhnya penggunaan logo ini seolah-olah kesemua produk keluaran Syarikat ini adalah diluluskan oleh JKR.

0
Ini adalah taktik pengiklanan untuk menarik perhatian semua orang untuk melihat billboard tersebut.  Pada pandangan lain , jika kalau jantina model itu  adalah lelaki ,mungkin tidak ada orang mau pandang billboard tersebut . Namun begitu, pandangan pada setiap orang adalah berbeza , tentang model itu yang seksi (butang  tersebut), telah  memberikan persepsi negatif di kalangan  ramai  tetapi itu telah memberi kesedaran tentang kewujudan produk syarikat . Ini adalah cuma pandangan saya tentang logo ini.

5 Answers

8 votes
Setakat pengetahuan saya dan sedikit rujukan daripada Unit Kawalan Bahan & Forensik (UKBF) CKE, tiada sebarang kebenaran bertulis dikeluarkan kepada mana-mana pembekal untuk tujuan pengiklanan. Syarat untuk tidak membenarkan untuk apa jua bentuk tujuan pengiklanan adalah tertera dalam surat kelulusan yang dikeluarkan. Pihak UKBF CKE telah maklum akan hal ini dan sedang dalam peringkat siasatan. Pihak JKR adalah Jabatan Teknikal dan pelaksana bagi projek kerajaan, bukan organisasi yang membuat keuntungan. Sekian. :–)

Perbetulkan andai ada kesilapan daripada saya.

Terima kasih.
4,510 points 6 16 27
6 votes
Kalau dilihat billboard tersebut diletakkan di lebuhraya yang dibwah kuasa LLM. Bagaimanakah proses kelulusan paparan iklan? Siapakah yang meluluskanya?
35,820 points 16 62 153
4 votes
Baru-baru ini saya telah melalui Lebuhraya PLUS (Johor ke Kuala Lumpur). Alhamdulillah, logo JKR di semua papan iklan sepanjang lebuhraya tersebut telah dipadamkan. Tahniah kepada pihak yang telah mengambil tindakan.
4,510 points 6 16 27
3 votes

nampaknya di jalanraya sudah di padam, tetapi di website mereka belum....apa motif meletakkan logo JKR di situ?

 

 

49,160 points 9 23 57
3 votes
Pada pendapat saya mereka cuba me"laku"kan barangan mereka dengan memanipulasi logo JKR.
10,190 points 33 70 108
...