search
Log In
25 votes
208 views
Assalamualaikum tuan,

Apakahj yang perlu dilakukan sekiranya pegawai (J41) masih belum ditukarkan ke tempat baru sedangkan tempoh perkhidmatan di tempat sedia ada telah melebihi 4 Tahun..

Saya faham sukar sekiranya staff dari bahagian pakar yang membuat rekabentuk, Bagaimana cara untuk mempercepatkan pertukaran pegawai yang hanya ditempatkan di bahagian korporat melebihi 4 tahun..

Saya lihat amat merugikan staff berkenaan dari sudut perjalanan karrier sekiranya masih belum mempunyai pengalaman di bahagian rekabentuk dan projek.

sekian, terima kasih
in Human Resource Management 30,310 points 39 104 220

2 Answers

6 votes

Saya berpandangan pihak pengurusan telah cuba sedaya upaya membuat dasar penempatan dan pertukaran pegawai berdasarkan PEKELILING PERKHIDMATAN AWAM BILANGAN 3 TAHUN 2004. Pekelliling ini selalu dinyatakan di dalam "pink form" tapi saya yakin bukan semua kakitangan 'aware' kewujudan pekeliling ini.

At the end of the day..its not easy to deal with human..the best we all can do is work with the system..:)

Link pekeliling seperti dibawah :-

http://www.pcb.gov.my/pdf/PP%20bil32004-panduan%20pertukaran%20pegawai%20awam.pdf

12,260 points 15 40 84
3 votes
Secara peribadi saya bersetuju dengan pendapat Zainalma. Kadang kala amat sukar merialisasikan perkhidmatan. Tambahan pula jika di Bahagian Korporat yang dikira tidak kritikal sehingga tempoh berkhidmat boleh dilanjutkan sehingga 8 tahun. Pada pandangan saya, warga Korporat merupakan antara bahagian yang paling stress walaupun tidak tergolong dalam risiko tinggi. (Berdasar pengalaman 2 tahun di Korporat JKRNS). Tidak ramai yang berminat untuk berada dalam kategori tersebut. (Nak-nak bahagian aduan). Jadi kadang-kadang yang dah selesa dikawasan tertentu pula akan berusaha tidak mahu bertukar.

Jadi memang sukar. Ada pro dan kontra, namun perkhidmatan perlu dicurahkan. Cuma diharap pihak pengurusan akan berlaku seadil mungkin untuk tidak merugikan laluan kerjaya staff.

Sekadar pandangan..
34,990 points 18 61 148
...