search
Log In
24 votes
93 views
Kebiasaannya amalan bagi sesetengah bahagian adalah mencalonkan kakitangan mengikut turutan tanpa menitikberatkan prestasi kerja kakitangan. Wajarkah amalan ini diteruskan?
in Human Resource Management 8,120 points 6 11 17
0
Lazimnya mengikut citarasa bosss
0
Sebagai ketua @ pegawai yang ditugaskan untuk mencalonkan kakitangan utk pencalonan APC setiap tahun,seharusnya bertanggungjawab dan adil dalam membuat penilaian yang baik,dan menyediakan good track record utk setiap kakitangan dibawahnya.Isu APC mengikut giliran sepatutnya sudah tidak menjadi isu sekiranya kita mengamalkan integriti dalam kehidupan .hasta pronto:))
0
Pemilihan secara rotation itu memang sentiasa didengar dimana-mana jabatan, tetapi jika rotation dilihat sebab satu isu, kita perlu jugak melihat markah LNPT..... Kerana pemilihan APC berdasarkan markah LNPT tertinggi di suatu jabatan sebenarnya... Jadi isu rotation tidak sepatutnya timbul

1 Answer

4 votes
Mungkin boleh rujuk:

PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 13 TAHUN 2012

PENGANUGERAHAN PINGAT PERKHIDMATAN CEMERLANG DAN PEMBERIAN ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG

Link:

http://docs.jpa.gov.my/docs/pp/2012/pp132012.pdf
34,990 points 18 61 148
0
tapi jawapan Aming tu juga ada benarnya...
0
Pekeliling mmg ada tetapi kebiasaannya tak diamalkan.ada sesetengah jabatan menggunakan sistem rotation supaya semua org dpt merasa  mdpt APC dimana pd pendapat sy ini tidak wajar diteruskn.prestasi kerja staf tidak diambil kira.sgt tidak adil.
...