search
Log In
26 votes
136 views
Bolehkah BIM digunakan dalam rekabentuk jalan?
in BIM 5,330 points 4 7 18
2
Mungkin kalau jalan jadi RIM lah pulak kot...

4 Answers

5 votes
BIM boleh digunakan untuk semua Projek Fizikal melibatkan Bangunan dan Infrastruktur. Cuma disini Objektif penggunaan BIM, Proses kerja dan perisian terlibat adalah berbeza antara projek ke projek.
1,010 points 5 10 16
0
Terima kasih atas maklumbalas..kalau ada projek jalan yang telah guna BIM di JKR..nak tgk contoh output
0
Assalam puan bada, blm ada projek yang telah direkabentuk dgn BIM approach. Yg ada cuma projek yg guna software yg support BIM.
4 votes
Boleh. Perisian rekabentuk yg digunakan oleh perekabentuk Bhg Pakar Kejuruteraan Jalan & Jambatan Caw Jalan iaitu Civil 3D dan MXRoad adalah BIM compliance. Perlaksanaannya bergantung kpd kumpulan BIM.
1,350 points 3 5 11
0
Terima kasih En Rahimi  atas penerangan kpd soalan  ini....ada ke cth projek jln yg boleh migrate ke BIM?
3 votes
Pernah sebelum ni saya cadangkan kpd pasukan BIM utk laksana projek jln berdasarkan konsep BIM. Design software adalah BIM compliance. Kalau setuju boleh masukkan dlm BIM dan overlapping dgn projek bgn.
1,350 points 3 5 11
7 votes
Boleh. Still namanya BIM... Membangunkan model berinformasi... Buat masa ini bagi jalan kita menggunakan Autocad Civil3D. Ianya boleh digabungkan dengan model bangunan samada didalam Civil3D itu sendiri ataupun naviswork. Bagi tujuan render yang lebih baik untuk paparan visual kepada client, model tersebut boleh dipindahkan ke dalam perisian Autodesk 3ds max.

Untuk makluman, Autodesk dijadikan sebagai platform BIM di dalam JKR.
22,140 points 15 52 134
1
Setuju. definasi BIM bukan sahaj untuk bangunan tetapi boleh juga untuk jalan serta infra.
...