search
Log In
13 votes
69 views
Soalan ini dipetik daripada Berita Harian bertarikh 7 November 2016 oleh Dr Ahmad Farhan Mohd Sadullah, Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam, USM:

Sudah tentu apabila kita mendengar kemalangan sebegini berlaku, kita bertanya apa jadi dengan kontraktor yang bertanggungjawab? Kita jarang dengar hukuman yang mereka diterima.
Kadangkala saya bertanya mengapa? Adakah ini tandanya mereka tidak dihukum? Jika dihukum, siapa yang dihukum? Adakah pengendali kren atau tuan punya syarikat kren atau kontraktor utama, atau tuan punya projek?
Sehingga kini, proses mengadili pihak bertanggungjawab dan hukuman menyebabkan semua orang sentiasa tertanya-tanya. Siapa pula yang bertanggungjawab memastikan mereka ini dihukum?
Bukankah mereka juga melakukan kesalahan serius iaitu membunuh, maka sudah tentu mereka juga perlu dikenakan hukuman. Oleh itu, adakah pihak yang akan bertindak ialah polis, Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan (DOSH) atau Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB)?
in Risk Management 3,150 points 3 16 38
1
Tahniah...Kira soalan terkini juga nie...
0
Semua pihak yang terlibat seharusnya bertanggungjawab dalam mengenalpasti masalah yang timbul dan mengambil tindakan yang sewajarnya berdasarkan siasatan yang dijalankan.

1 Answer

4 votes
 
Best answer
Saya cuba menjawab untuk soalan diatas berdasarkan kepada pengalaman saya berkhidmat sebagai Pegawai Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan, J41 di DOSH sebelum ini. Apabila berlaku sebarang kes kemalangan yang melibatkan kren atau jentera tumbang dan menyebabkan kematian pekerja. Pertama sekali, pihak DOSH akan membuat siasatan kemalangan tersebut. Semua pihak terlibat terdiri daripada kontraktor utama, syarikat pengusaha kren @ jentera, operator kren akan disiasat. Perlu diketahui bahawa semasa fasa pembinaan, tapak pembinaan adalah dibawah kawalan Kontraktor Utama maka pemilik projek tiada kena mengena sehinggalah projek siap dan diserahkan semula kepada pemilik projek. Mengikut seksyen 15(1) AKKP, majikan mesti menyediakan tempat kerja yang selamat. Di dalam situasi ini, majikan adalah Kontraktor Utama bukannya Pemilik Projek. Jadi, sekiranya berlaku kemalangan jentera atau kren tumbang di dalam kompaun tapak projek (tempat kerja), maka Kontraktor Utama serta pihak-pihak berkaitan seperti syarikat pengusaha [email protected] akan bertanggungjawab. Jika hasil siasatan mendapati terdapat kecuaian atau pelanggaran pada mana-mana seksyen didalam AKKP & AKJ, maka Kontraktor Utama atau syarikat pengusaha [email protected] adalah bertanggungjawab dan dipersalahkan.

Berbalik kepada soalan tuan "Bukankah mereka juga melakukan kesalahan serius iaitu membunuh, maka sudah tentu mereka juga perlu dikenakan hukuman". Mengikut Undang-undang Malaysia, terdapat 2 jenis kesalahan iaitu Kes Sivil dan Kes Jenayah. Kes kematian yang berlaku di dalam sesuatu kemalangan bukanlah di klasifikasi kan sebagai 'membunuh'. Ini kerana kemalangan maut yang berlaku semasa bekerja adalah dikategorikan sebagai Kes Sivil bukanlah Kes Jenayah.
6,730 points 4 17 52
edited by
0
Terima kasih Tuan atas perkongsian yang bermanfaat.
...