search
Log In
11 votes
50 views
in Project Management 1,980 points 9 15 23

4 Answers

4 votes

Ini disebabkan pemantauan adalah berdasarkan kepada prestasi perbelanjaan kewangan. Ini bermakna kewangan yang dibelanjakan 100% memberikan maksud bahawa prestasi adalah 100%. Perkara ini berlaku kerana kewangan boleh dan mudah diukur berbanding kualiti. Jadi cabaran pada masa ini adalah seharusnya disamping kewangan, faktor kualiti seharusnya juga diambilkira. Jadi bagaimanakah kualiti hendak diukur? Bolehkah melalui soalan kaji selidik? Atau bilangan NCR semasa pembinaan? Ataupun 'rating' yang diberikan oleh penerimaan projek? Kemudian kena lihat juga asas kontrak iaitu ada tawaran dan ada penerimaan. Jadi sekiranya si penawar telah memenuhi tawaran maka di penerima hendaklah membalas dengan bayaran. Jadi persoalannya adakah si pemberi tawaran telah memenuhi tawaran yang telah dibuat? Memenuhi ini seharusnya merangkumi kualiti.

2,440 points 5 20 31
3 votes

Saya rasa soalan ini bukan di tujukan kepada JKR Malaysia tetapi kepada JKR Timbuktu.

JKR seingat saya senantisa memberikan top priority kepada kualiti. Samada tercapai 100% hasrat JKR, itu isu lain. Sebab itulah kita ada ISO, KIK, KMK,SPK dsbnya.

Itu mencerminkan betapa kualiti dan JKR tidak dapat dipisahkan.

Perbelanjaan peruntukan pula penting kerana ia menunjukkan pencapaian KPI kita.

Tetapi kualiti tettttapppppppppp teras utama kita.

 

(اللهم يسر و لا تعسر)

cool

 

14,950 points 12 52 137
3 votes
JKR senantiasa mementingkan Kualiti, kos dan tempoh masa yang telah ditetapkan bagi sesuatu projek dengan tiada kompromi. Yang menjadi cabaran utama JKR ialah deliveri atau prestasi penyumbang utama JKR iaitu kontraktor dan perunding.
42,860 points 28 108 208
3 votes
Pihak Klien / end user selalunya tidak puas hati terhadap kualiti projek yang diserah walaupun JKR ada SPB/ ISO dsb. Sebagai contoh , projek2 hospital yang dilaksana secara D&B,semasa Handing 0ver, terdapat beribu2 kecacatan( major & minor defects) adalah menjadi perkara biasa.. Jadi siapa patut di persalahkan?/ JKR Project Team? Contractor?Consultant? SPB/SPK?/ Auditors??
23,880 points 32 80 152
...