search
Log In
13 votes
35 views
Putrajaya merupakan sebuah bandar / pusat pentadbiran Kerajaan terbesar di Malaysia, ia juga sentiasa menjadi contoh kepada bandar-bandar lain atau bangunan-bangunan lain sebagai bangunan maju yang juga melambangkan negara maju.

Dari segi infrastruktur campus network secara keseluruhan, adakah putrajaya telah bersedia untuk menerima perubahan teknologi seperti negara-negara maju lain? contohnya IoT?
in ICT 8,470 points 40 51 74

1 Answer

2 votes
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Berdasarkan pemerhatian dan data daripada pihak MAMPU dan GITN, infrastruktur "Putrajaya Campus Network (PCN)" didapati mempunyai jaringan kabel fiber optik sediada yang luas, saling terhubung di antara satu sama lain dan mempunyai perancangan yang teratur untuk menampung keperluan di masa akan datang. Fasiliti yang telah tersedia ini membolehkan Putrajaya mampu menerima sebarang perubahan teknologi yang terkini seperti IoT dan lain-lain.

Namun begitu, aspek "cyber security" atau keselamatan data dan ketahanan dari serangan "jenayah cyber" perlu diberi perhatian serius oleh pihak kerajaan (MAMPU) sebelum pelaksanaan teknologi seperti IoT dillaksanakan.

#StayAtHome

#WorkFromHome
300 points 1 1 6
...