search
Log In
23 votes
143 views
in Architectural Multimedia 220 points 1 2 5
edited by

4 Answers

5 votes

Padan pandangan saya sebelum kita membuat kata putus berkaitan dengan penyerahan lukisan arkitek, adalah wajarnya kita perlu semak dengan jelasnya tujuan penyerahan lukisan tersebut. Disisni ada beberapa isu yang mungkinj boleh dijadikan sebagai semakan:-

  • Tujuan dan tahap penggunaan lukisan tersebut - kita perlu dengan jelasnya mengetahui tujuan itu, kerana andai lukisan itu sekadar untuk semakan pengiraan kuatiti dan keputusan pemilah corak mungkin soft copy adalah tidak diperlukan. Sebaliknya jika cadangan penggunaan bahan melibatkan rekabentuk semula, maka adalah wajar soft copy lukisan diserahkan demi memudahkan prosesnya.
  • Tahap dan paras sulit lukisan tersebut. - andai ia masih dalam proses pemilahan dan dianggap rahsia maka adalah tidak wajar sekali pun lukisan itu diserahakan. Jika terpaksa diserahkan, maka surat aku janji perlu disertakan bersama ketika penyerahan lukisan tersebut demi menjamin tidak tertimbulnya kebocoran matlumat.
49,800 points 107 197 359
edited by
0
Sekiranya ianya di dalam tempoh pembinaan di tapak dan untuk pembentangan kepada pelanggan bagaimana pula.

Sudah semestinya kita pilih utk kesegeraan dan jadi luk. autocad diperlukan (luk. yg diberikan telah dibuang title block, spec, legend dll).

Menjadi isunya di sini adalah tahap penjagaan copyright dan pemudahkerja yang mn satu perlu diambil perhatian dan didulukan.
4 votes
Buang title block, share je lukisan. Lagi cepat urusan dan mudah komen...
24,850 points 15 55 147
0
Kadang2 sy buat camni jugak, tapi selepas kena tegur utk jaga copyright maka timbullah pelbgai persoalan mana 1 nk ikut ni..

Rasanya sudah tiba masanya kena ada syarat2, klausa2, standart keperluan spesifikasi dlm BQ ke atau perkeliling psl copyright lukisan selepas nikan.
6 votes
Sekiranya pihak pembekal malas nk sediakan lukisan, then mereka tidak serius untuk membuat bisnes. Budaya spoon feed ini patut dibenteras
50,680 points 25 104 239
0
Contoh proposal bahan yg perlu disediakan pembekal adalah seperti skema warna bangunan, cad. rekabentuk tiles/karpet/interlocking pavers/perabot bina dalam dalam bangunan yg mana mereka memerlukan luk. softcopy dari Arkitek.

Bila bagi PDF format dengan diemailkan kpd mereka kdg2 luk. tersebut sukar dibaca kerana kabur dan bila mereka nk trace juga bermasalah.

Sebagai Arkitek, sy berbelah bagi berkenaan isu ini, samada nk menjaga copyright atau memudahkan kerja.
3 votes
Pada pendapat saya, penyerahan lukisan CAD perlulah dikawal sebaik mungkin mengikut keadaan semasa.

Saya berpendapat lukisan PDF (import dari CAD), masih boleh digunakan oleh pembekal dalam menyediakan sebarang cadangan rekabentuk. Walaubagaimanapun bergantung kepada tahap kemahiran pembekal tersebut.
1,140 points 4 6 19
0
Ada sesetangah pembekal tidak dapat menggunakan lukisan PDF dari Arkitek utk membuat propasal kerana software yang digunakan tidak dpt menerima PDF format. (Kemungkinan software yg digunakan mereka lebih advance?)
0
10 tahun yang lepas mungkin masalah ini boleh diterima..namun pada masa kini software semakin mudah digunakan...Oleh itu pembekal wajar mengambil inisiatif yang terbaik sekiranya ingin menjadi pembekal yang 'competitive'.
...