search
Log In
8 votes
92 views
in Stakeholders Management 9,290 points 17 32 56

7 Answers

5 votes
 
Best answer
Be proactive !

Bina perhubungan yang baik  dengan pegawai bertanggungjawab di dalam Syarikat Pemilik Utiliti. Jangan hanya menunggu jawapan rasmi, perlu bersemuka dan berbincang untuk dapatkan maklumbalas.

 

Memahami sistem dan proses yang perlu dilalui oleh syarikat pembekal utiliti untuk sesuatu permohonan ( bekalan tetap atau pun pengalihan) akan membuka idea  kepada beberapa penyelesaian masaalah. Perincangan berkala untuk pemantauan projek adalah digalakan sehingga selesai projek.

 

Membantu pembekal utiliti dalam menyelesaikan masaalah dengan Pihak Berkuasa Tempatan dalam proses berkaitan projek JKR akan membantu melancarkan projek
1,830 points 1 7 15
selected by
0
Semua cadangan dan jawapan relevan tetapi nak mengharunginya .... ouchhh !!.

Anyway ... Scheduling is the best that we can do for and against.
1 vote
Boleh perincikan utiliti dan scenario yang terlibat?
2,270 points 3 6 15
0
Are we talking about liaising for permenant supply atau liaising for relocation of utilities?
0
fadzilah.. dua dua pun masalah. semua lambat respon kalau kita tak kejar diorang nih.
1 vote
Sepatutnya semasa penyedian scheduling dah tau bila pembekal utiliti patut masuk. Jika telah diambil kira kena bincang dengan pihak utiliti atau reprogram shedule.
10,970 points 9 43 89
0
diorang bukan tak tau schedulling. kadang-kadang kita dah mention awal projek lagi, projek dah siap 6 bulan, TNB tak masuk lagi. Ada PR yang baik baru boleh kerja laju.
1 vote
Kalau masih gagal juga lantik pihak ke 3. Dibolehkan utk projek RM10
10,970 points 9 43 89
1 vote
Terlebih dahulu perlu mengenal pasti pegawai PBT yang bertanggungjawab dengan projek yang berkenaan dan seterusnya membina hubungan yang lebih erat (rapport) supaya sebarang isu atau perkara berbangkit dapat dirujuk terus dengan segera bukan dengan menunggu balasan surat dari PBT berkenaan sahaja.
42,810 points 28 107 208
1 vote
PR kena bagus dengan pembekal utiliti ni. Diorang ini susah mau response sebab nanti diorang kena keluarkan budget kalau ada apa apa pengalihan utiliti. Kalau boleh diorang nak elak. Lagi satu duit kopi mau lebih, baru kerje mau laju. Tapi kot mana pun, memang selalu follow aje la yang boleh diambil tindakan. To push them, its beyond our control.
5,880 points 3 10 42
1 vote
salam sejahtera,

cadangan membina hubungan baik dengan pihak utiliti mmg amat baik. mohon bantuan untuk menamakan projek-projek yang telah berjaya menyelesaikan masalah berkaitan utiliti melalui kaedah ini utk dijadikan rujukan bersama. terima kasih atas bantuan yg diberi.
7,340 points 12 38 59
...