search
Log In
10 votes
65 views

in Structure 6,820 points 14 37 100

2 Answers

4 votes
 
Best answer
Sekadar memberi pandangan......

Hakikatnya spacer dari kalangan jenis HDPE telah lama wujud dan digunakan dalam pasaran pembinaan dan ia didapati amat bersesuian dan kaedah pemasangannya juga mudah. Namun spacer jenis HDPE yang ada dalam pasaran adalah dari jenis yang berbentuk dan sentuhan pada permukaan cover concrete juga sikit, maka ia tidak akan menjejaskan kekuatan konkrit.

Sebalik apa yang terpamer dalam gambar tersebut, paip jenis HDPE telah diubahguna sebagai spacer konkrit. Oleh kerana contact surfacenya dengan permukaan cerucuk adalah terlalu panjang maka sudah pasti ia bukan sahaja akan menjejaskan kekuatan konkrit bah keutuhannya juga akan turut tergugat. Maka adalah wajarnya kita menghalang penggunaan paip jenis HDPE itu sebagai space demi manjamin kauliti pembinaan adalah dalam keadaan yang terjamin.
49,180 points 107 197 357
selected by
3 votes
Jika diteliti kepada keperluan spesifikasi kerja konkrit, penggunaan spacer dengan menggunakan HDPE tidak dibenarkan, walaupun industri telah biasa menggunakan nya. Bagaimana utk memastikan konkrit yang memasuki paip ini dapat dimampat dgn sempurna.? Bagaimana utk memasti tidak ada batu yang tersangkut dan menghalang konkrit dari memasuki runag paip HDPE? Sekiranya kajian telah dibuat utk memastikan konkrit yang memasuki paip HDPE ini telah dimampat dengan sempurna, kemungkinan kaedah ini boleh diterima.
50,340 points 25 104 239
...