search
Log In
6 votes
90 views
Apakah yang perlu dilakukan oleh Jurutera Daerah bila mana sesuatu aset tak alih itu hilang ataupun rosak akibat vandalisame?
in Fixed Asset (Tak Alih) 790 points 2 8 16

2 Answers

6 votes
Salam tuan,

Aset tak alih boleh dirujuk menggunakan manual TPATA. segala prosedur dari proses penerimaan sehingga pelupusan termasuk juga bagi penyenggaraan. sekiranya berlaku kehilangan perlu dibuat laporan kepada pegawai pengawal (biasanya KSU Kementerian masing) dan perlu dibuat laporan polis. Di dalam manual TPATA ada dinyatakan prosedur tersebut sehingga selesai. Harap membantu
880 points 7 18
1
Sistem apakah yang digunakan untuk menyimpan data-data Aset Tak Alih tersebut?

Siapakah yang bertanggungjawab dalam urusan semakan rekod data-data tersebut?
1
data-data aset tak alih disimpan di dalam sistem my spata cuma data-data ni perlu diisi oleh owner aset tak alih tersebut, contoh bangunan IPD Sentul, Kementerian dalam Negeri perlu isi my spata bangunan tersebut. biasa pegawai aset tak alih yang dilantik oleh kementerian tersebut yang akan rekod data-data tersebut.
3 votes
Mohon pihak tuan merujuk kepada Tatacara Pengurusan Aset Tak Alih (TPATA) Bab H-Kehilangan dan Hapus Kira. Di dalam bab tersebut telah dinyatakan secara jelas prosedur yang perlu dipatuhi sekiranya berlaku kehilangan aset tak alih.
440 points 1 2 6
0

Terima kasih atas perkongsian, Pn @Aieza yes

0
Bukan semua jenis aset tak alih telah disediakan tatacaranya sebagaimana yang terpamer dalam rujukan TPATA.......terutama untuk aset tak alih jalan.....
...