search
Log In
6 votes
53 views

Bagi sesuatu pembangunan yang mempunyai landskap yang telah matang, pokok-pokok berkenaan terdedah dengan kejadian ribut dan tumbang. Keadaan ini boleh membahayakan nyawa pengguna sekiranya berlaku.

Adakah terdapat cara tertentu di peringkat reka bentuk untuk menangani masalah ini?

@DrAzlinaaz

in Landscape Architecture 950 points 4 7 14

2 Answers

6 votes
 
Best answer

Sekadar berkongsi....

Sila rujuk kepada pihak Jabatan Landscape Negara (JLN), mereka telah sediakan Garispanduan Penanaman Pokok Landscape Negara Edisi 2 (2008). Dalam garis panduan tersebut telah dengan jelasnya mengariskan pemilihan jenis pokok yang bersesuian mengikut kehendak dan tatacara penanaman. Moga ia dapat membantu tuan.

49,820 points 107 197 359
selected by
2 votes
pendapat peribadi saya, Pokok-pokok lama yang telah matang ini mempunyai nilai estetika yang tinggi. Namun, risiko yang bakal mengundang jugak tidak kurang hebatnya, untuk itu, pokok-pokok sebegini seeloknya dicantas ranting dan dahannya agar kurang risiko beban berat pokok tersebut. samada ianya boleh ditukar menjadi "Bongsai" raksaksa atau sebagai terus dibuang dan diganti baru dengan pokok lain dan sesuai dengan iklim serta cuaca negara kita, dan paling penting, akar tunjang yang tidak mudah tumbang.
49,160 points 9 23 57
...