search
Log In
4 votes
27 views
Adakah sesuai pegawai JKR menjadi tenaga pengajar (penceramah) bagi bidang kompetensinya?
in Miscellaneous 3,670 points 3 16 43

2 Answers

2 votes
 
Best answer

Dengan mengambil kira pengetahuan, kemahiran dan pengalaman yang dimiliki oleh warga JKR (terutamanya yang telah berkhidmat lebih daripada 10 tahun ke atas), sememangnya individu2 terbabit layak dan sesuai dipertimbangkan untuk menjadi tenaga pengajar.

Bagi meningkatkan kemahiran mereka sebagai penceramah/fasilitator, kursus Train the Trainer perlu diadakan secara berterusan oleh pihak CREaTE dengan menjemput perunding latihan luar yang berpengalaman luas. Ini dapat membantu tenaga pengajar tersebut mengendalikan program berkaitan dengan lebih dinamik, berstruktur dan interaktif bersesuaian dengan konsep adult learning.

51,920 points 33 88 182
selected by
1

Terima kasih Dr. @khairilhizar  atas maklumbalas Dr. 

Pihak CREaTE sedang dlm proses meningkatkan ilmu training bercorak CBT kepada tenaga pengajar melalui kursus TTT  yg sekaligus membantu mereka dalam penyediaan modul latihan berasaskan CBT juga.

3 votes

Sesuai ttp dengan syarat mereka memiliki pengalaman yg luas dlm bidang berkaitan dan berkemahiran menjadi pengajar yang kompeten! Pengalaman sy, ramai yang kompeten dlm bidang masing-masing ttp menghadapi kesukaran utk menyampaikan pengetahuan yg dimiliki kepada peserta.

7,460 points 5 22 53
...