search
Log In
5 votes
37 views
Dahulu, JKR dibekalkan dengan tenaga tukang yang mahir dan tahap kompetensi yang tinggi terutama untuk kerja-kerja penyelenggaraan jalan, Namun kini kakitangan tukang semakin kurang disebabkan oleh kebanyakkan penyelenggaraan telah diserahkan kepada pihak konsesi. Apakah inisiatif JKR untuk menambahbaik perjawatan bagi kakitangan tukang ini, atau terus dijumudkan?
in Human Resource Management 460 points 2 6

1 Answer

3 votes
Ini peringkat dasar KKR. Kebanyakkan kerja sudah ditawarkan secara konsesi/ sebut harga /tender kepada kontraktor. Tapi masih ada keperluan di daerah untuk tenaga tukang ini untuk kerja-kerja atas arahan Pejabat Daerah, kerja kecemasan, selesaikan aduan & majlis-majlis kerajaan. Mungkin elaun inisiatif jika kakitangan ada sijil kemahiran pertukangan CIDB boleh dipertimbangkan.
1,230 points 3 6 17
0
Tuan, adakah masih ada lantikan bagi jawatan tukang ini?. Jika dilihat diperingkat daerah, jawatan tukang ini tinggal sebilangan sahaja dan ada menunggu untuk bersara. Wajar jika JKR kekalkan jawatan ini dan tambahbaik perjawatan ini untuk digunakan sebagai keperluan agensi. Dahulu kita ada tukang yang mahir memandu jentera backhoe, backpusher dan lain-lain jentera JKR. kini tidak lagi.
...