search
Log In
28 votes
475 views
Adakah tempoh 3 tahun penempatan dan pertukaran pegawai JKR di sesuatu cawangan mencapai matlamat serta objektif JKR?
in Human Resource Management 660 points 3 8 9

8 Answers

6 votes
Ada yang berpendapat tempoh ini agak terlalu singkat bagi memperolehi ilmu dan pengalaman terutama sekali dalam kerja-kerja rekabentuk. Walau bagaimanapun ada yang berpendapat sebaliknya. Bagaimana pendapat tuan-tuan?
42,860 points 28 108 208
11 votes
Saya rasa tempoh 5 tahun adalah tempoh masa yang paling sesuai kerana sesuatu projek itu dari mula diterima daripada pihak Jabatan Pelanggan untuk dilaksanakan sehingga ke peringkat pembinaan sehingga siap adalah dalam lingkungan 3 - 5 tahun.
10,740 points 10 42 73
9 votes
Saya juga merasakan bahawa 5 tahun adalah tempoh paling minima bagi pegawai untuk menimba pengalaman seterusnya memastikan rekabentuk yang telah dibuat dapat dipastikan berjaya atau ianya perlu penambahbaikan kerana biasanya 3 tahun hanya sempat untuk membuat rekabentuk bagi beberapa projek sahaja mungkin sempat mendapat Jurutera profesional tetapi rekabentuk yang telah dilaksana belum dapat dibuktikan pelaksanaannya.
42,860 points 28 108 208
15 votes
Capai atau tidak tercapai matlamat serta objektif JKR melakukan pertukaran 3 tahun bergantung kepada objektif yang di set.

I believe we cannot be Jack Of All Trade but the Master of None.

3 tahun is okay,  tetapi perancangan perlu ada. Apakah flow atau goal atau direction yang kita setkan ke atas pegawai tersebut.

Contohnya apabila seseoang pegawai apabila mula memasuki atau berkhidmat  JKR, minat nya adalah kepada jalan maka

the first 3 years masukkan beliau dalam cawangan/bahagian Rekabentuk Jalan

followed by the next 3 years senggara fasiliti jalan

followed by the next 3 years suupervision project jalan

followed by the next 3 years Jurutera Jalan (di Daerah) to built up his or her confidence

then to Cawangan Jalan ( di mana he/she learn about pentadbiran/kewangan/budget/peruntukan dan lain lain yg diperlukan bagi memantapkan ilmu dna pengetahuan dalam Jalan.

Seterusnya lantik beliau jadi KPP jalan, where knowledge beliau boleh di share di peringkat J48, J44,J41 dan seterusnya.

Cukup syarat lantik beliau jadi Ketua Penolong Pengarah Kanan Jalan, where kini adalah SME dan boleh membantu semua di bawah beliau dan begitu lah seterusnya.

Begitu juga kalau beliau berminat dalam Bangunan, proses yang sama perlu di gunakan.

Kalau untuk JD, maka kena ada special kursus kerana di Daerah, JD di expect to do everything under the sky, be it Jalan, Bangunan, longkang sumbat, cerun runtuh, suami nak kahwin lain, YB nak turun padang, politik, politikus dan everything what hav u under the sun. Perlu ada jati diri, keupayaan untuk menangkis dan membela JKR, dan kehebatan menerima serangan telinga (kutukan, caci, maki 50 decibels) di awal pagi kul 2, 3am  yg mana semua ini tidak di ajar di University.
14,950 points 12 52 137
1
ada button like tak? nak like komen ni.
9 votes
Pandangan saya sebab asal tempoh penempatan dihadkan kepada 3 tahun adalah soal integriti bagi mengawal atau mencegah rasuah dari berleluasa selain faktor mempelbagaikan pengalaman pegawai. Namun, untuk menghasilkan seorang yang benar-benar pakar di dalam satu-satu bidang 3 tahun adalah tmpoh yang agak singkat terutama pegawai yang ditempatkan di cawangan pakar.
9,530 points 25 58 109
7 votes
Pandangan peribadi saya melalui pengalaman dan pemerhatian Untuk golongan P&P tempoh 3 tahun utk berada di satu satu tempat itu sudah cukup utk menimbah ilmu dan dapat pengalaman baru ....kalau lebih dari 5 tahun....biasanya prestasi akan mendatar kerana kerja sudah jadi routine. Saya menyokong pertukaran selepas 3 tahun....tak semestinya tukar jauh...pertukaran dalaman pun boleh contohnya Jurutera Jalan tukar kepada Jurutera Bangunan atau Jurutera Senggara.... atau boleh tukar buat kerja-kerja korporat etc..
7,290 points 15 33 66
10 votes
salam sejahtera,

Pandangan saya, tempoh 3 tahun pertukaran pegawai adalah singkat dan tidak membantu jabatan untuk mencapat visi dan misi JKR iaitu untuk menjadi pusat kecemerlangan dan juga pakar rujuk teknikal negara. difahamkan CPK telah menghantar nama pegawai JKR ke JPA bagi mendapatkan taraf pakar. mungkin boleh dikaji sejarah penempatan pegawai-pegawai pakar ini untuk kita jadikan template/baseline career path seorang pakar di JKR.

Sekadar pemerhatian peribadi saya. terima kasih
7,690 points 12 39 66
12 votes
Saya berpendapat tempoh penempatan yang bersesuaian adalah antara 3 - 5 tahun. Ia bergantung kepada tugas-tugas di unit pegawai berkenaan. Sekiranya pegawai ditempatkan di unit rekabentuk yang terlibat dengan projek kompleks dan memerlukan kepakaran, tempoh 3 tahun adalah tidak mencukupi. sekurang-kurangnya adalah 5 tahun.

Sebagai contoh, bagi projek kompleks seperti projek-projek fasiliti kesihatan dan keselamatan, tempoh rekabentuk ke peringkat perolehan mengambil masa selama 12 ke 18 bulan. Tempoh perolehan sahaja antara tiga ke empat bulan. Jadi fasa pembinaan hanya tinggal dalam setahun. Sekiranya 5 tahun ia dapat lah merangkumi proses dari perancangan ke pembinaan. Ini baru melibatkan satu projek.  Selalunya pegawai kita min. 5 projek.

Pendapat saya 5 tahun adalah tempoh terbaik bagi yang terlibat dengan proses rekabentuk dan pengurusan projek. Tempoh 3 tahun sesuai bagi pegawai yang tidak terlibat dengan perlaksanaan projek (latihan, pengurusan pejabat dan sebagainya)
890 points 3 5 9
...