search
Log In
5 votes
266 views
in Assets & Facilities Management 22,410 points 22 84 142

2 Answers

4 votes

Soalan yang bagus dan perlu dibincangkan bersama terutamanya oleh Cawangan Pengurusan Fasiliti JKR.. Saya menunuggu agak terlalu lama bagi jawapan soalan ini. Sebab itu saya ada mencadangkan(soalan saya dalam JCOP) setiap bidang dalam JCOP ini perlu ada Champion yang memantau dan mesti ada SME... but nampaknya soalan ya ng tiada jawapan akan bertambah dan objektif JCOP salah satu penyaluran ilmu untuk warga JKR tidak akan tercapai.

Anyway, berikut ialah pandangan dan jawapan saya bagi soalan ini.

Bagi saya penyumberan luar (saya suka guna "Outsourcing") refers kepada satu atau lebih "Service Providers" untuk deliver skop yang besar bagi perkhidmatan Facility Management. Bilangan Vendor di bawah kontrak untuk satu pelanggan bagi perkhidmatan fasiliti dalam out-tasked environment boleh terdiri from adozen to more than one thousand. But kita perlu tahu dengan out-tasking ianya boleh memberi impak kepada pengurusan fasiliti dalam ertikata lain ketidakcekapan (inefficiencies) dengan tugas yang dilaksanakan. Antara Out-tasking Inefficiencies ini ialah;

 

  • Excessively high Vendor labor rates
  • Call-out charges for labour
  • Minimal vendor accountability for asset performance
  • High management overhead
  • Unfavorable contracting terms

Kat sini saya boleh katakan yang kita perlu memahami "Outsourcing" dan kita perlu memahami dan menangani segala kemungkinan Risk yang ada.

"Understanding Outsourcing, Understanding Risk" so out department must go to Integrated Facility Managemnet.

Thanks, Wassalam.

 

27,610 points 73 158 200
0 votes
Terima kasih di atas jawapan yang dikongsikan.

Sedikit tambahan:

Penyumberan adalah [email protected] cara mendapatkan sumber (especially tenaga manusia) untuk melaksanakan kerja - terminologi ini common dalam bidang pengurusan fasiliti, ia boleh jadi inhouse (kalau cukup kakitangan & kepakaran) seperti yg dipraktis di kem2 tapi di masa hadapan kaedah mendapatkan sumber luar @ outsorcing akan bertambah disebabkan kurangnya bilangan staf yang kompeten (e.g wireman, chargeman, tukang, dll). Ia juga selaras dengan strategi yang digariskan di dalam Pekeliling Am bil 1/2009 (Dasar Pengurusan Aset Kerajaan).

Mengikut DPAK pendekatan pengurusan aset/fasiliti di sektor awam akan berubah kepada peringkat mengurus, dan pelaksanaan kerja-kerja sebenar dilaksanakan oleh kontraktor biasa (kerja-kerja kecil spt corrective maintenance bidang M, E Awam, supply orang untuk housekeeping, supply security guard, dll) atau terus lantik kontraktor FM( skop FM yg lebih besar dan lebih integrated atau kadangkala dipanggil juga kompehensif), kalau komprehensif ni, kontrak diaward kpd satu kontraktor (FM) dan terpulanglah kat dia nak out-task kpd smaller company utk security atau hosekeeping dan dia sendiri buat M&E + sivil/arcitectural works atau dia dah ada inhouse team yg complete.

mungkin yang lain boleh tambah atau correct me if i'm wrong..
4,480 points 6 23 35
...